• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI CBAB - Czkawka od 2500rpm.. Wymieniłem już wszystko.

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Vnt pewnie nie zostało wymienione i może się przycinać, można by to sprawdzić wstępnie na aucie nawet.

Martin124

Początkujący
Punktów
14
Miasto
Skawina
Kolego możesz trochę rozjaśnić. Dziękuje.
Między pinem 53 a pinem 25 wtyczka A sprawdź zasilanie jak zapewne wiesz powinno być tam 5V z minimalną odchyłką sprawdź je w momencie kiedy auto się dławi jest tam kilka istotnych elementów czujnik wałka ciśnienia przepustnica czujnik łopatek itd. wystarczy że któryś element jest w jakiś sposób minimalnie uszkodzony i przy wyższych obrotach zbija napięcie odniesienia zacisku i zaczyna się jazda aczkolwiek powinno być DTC ale różne cuda widziałem, najlepiej by to było zrobić oscyloskopem od razu by było widać czy jakich szpilek napięcia tam niema z któregoś elementu one też potrafią podobny bajzel robić.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak wyłącze mu esp(wtedy mogę wkręcić go na obroty na postoju) i trzymam 4500rpm dostaje czkawki obroty spadają i aż zgaśnie. Na wolnych obrotach pracuje pięknie..
To jest dziwne.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja walczyłem z F11. Auto nie jechało.
Wtryski, Egr off, Dpf wywalony off, turbo podmienione... wcześniej było jeszcze u dwóch innych mechaników gdzie sprawdzali co się da. Ogólnie było tyle nagrzebane, że zastanawiałem się nad przywróceniem wszyskiego do ori i szukaniem po mojemu.
Wywaliłem wydech za turbiną i auto odżyło. Zapchany był jakby tłumik środkowy. Wypatroszenie i auto zapierdziela.

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
Między pinem 53 a pinem 25 wtyczka A sprawdź zasilanie jak zapewne wiesz powinno być tam 5V z minimalną odchyłką sprawdź je w momencie kiedy auto się dławi jest tam kilka istotnych elementów czujnik wałka ciśnienia przepustnica czujnik łopatek itd. wystarczy że któryś element jest w jakiś sposób minimalnie uszkodzony i przy wyższych obrotach zbija napięcie odniesienia zacisku i zaczyna się jazda aczkolwiek powinno być DTC ale różne cuda widziałem, najlepiej by to było zrobić oscyloskopem od razu by było widać czy jakich szpilek napięcia tam niema z któregoś elementu one też potrafią podobny bajzel robić.
EDC17-PINOUT-BOSCH.jpg

Czyli tak jak zaznaczyłem na sterowniku, zdemontować obudowe wtyczki i od tyłu wtyczki w te piny się wpiąć, dobrze Cie zrozumiałem?

Martin124

Początkujący
Punktów
14
Miasto
Skawina
Czyli tak jak zaznaczyłem na sterowniku, zdemontować obudowe wtyczki i od tyłu wtyczki w te piny się wpiąć, dobrze Cie zrozumiałem?
Tak 53-masa 25-plus 5v lub możesz też wpiąć się igłą od tyłu wtyczki do czujnika ciśnienia listwy paliwowej pin 1-masa pin 3-plus5V może wygodniej się będzie wkłuć ;)

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
Witam kolegów ponownie. Napięcie 5v, jest 4,96 i nie skacze wogóle i na idle i na czkawce załączam filmiki. Teraz po 4 miesiącach stania łapie czasami błąd p0299 podciśnienie ale jak to tak wszystko pier*olcuje to nie ma co się dziwić. Sztanga manulanie wcisnięta na maxa jak i odpuszczona ten sam efekt. Wrzucam dwa filmy, sorry za słabo jakość:
Automatyczne połączenie postów:

Jakos w trakcie jazdy jak robiłem logi to chyba przedtem korekty przywieszaly się na poprawnym odczucie. Teraz jak widzicie idą w max..

Ostatnia edycja:

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
Zapomniałem napisać, że tłumik też rozłaczałem i bez zmian. Szanowni koledzy ktoś coś??
Linki z dobra jakością:

Prosze was niech ktoś chociaż napisze, że nie ma pojęcia co to może być, że nie widział takiego przypadku, co kolwiek, bo już psychicznie nie wytrzymuje z tym rempem...

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Logi z doladowania + zadane doladowania
Logi z przepływu +zadane przepływ
Logi z cisn paliwa +zadane cisnienie paliwa .
Do tego jeszcze położenie pedału przyspieszenia . To coś będzie można powiedzieć.
Automatyczne połączenie postów:

I najlepiej w czasie jazdy .na postoju to możesz sobie na "dziw.e " popatrzeć.

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
No w sumie zapomniałem o przepływce, teraz na gorze listy jest doładowania zadana i rzeczywista a na dole ciśnienie na listwie zadane i rzeczywiste

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Mistrzu nagraj filmik w czasie jazdy na te parametry co ci napisałem. Inaczej będziesz robił to auto jeszcze rok albo i że dwa ...

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
Dzięki kolego, oczywiście tak zrobię. Dziś nie miałem nikogo pod ręką. A też chciałem żeby było slychać tą czkawke klekot na filmiku

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
A przepustnica mu się nie zamyka? Mi to bardziej wygląda jakby mu powietrze odcinało paliwo jest i zaczyna gdakać bo nie ma jak tego spalić.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Spróbuj uchylić geometrie w turbinie. wkręć zderzek bardziej. Ewentualnie jak masz pompke na podciśnienie zobacz przy jakim podciśnieniu dotyka gruszka do zderzaka. Następnie delikatnie popuść podciśnienie ( żeby nie dotykała zderzaka a przed nim ) i przejedź się . Możesz zrobić pare testów z stopniowo większą szczeliną

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Turbo bez zderzaka, gruszka z czujnikiem położenia ale sprawdzić też można jeszcze raz na aucie, w razie czego powinienem mieć taką na test.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom