• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0hdi 90km dziwne kopcenie

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
O a widzisz to już bardzo dobra wiadomość :] Jutro zaleję jeszcze cały bak może jakąś lepszą ropą (V+ na shellu czy coś) i sprawdzę czy będzie jakaś poprawa. Jeśli nie to będę musiał się do Ciebie kolego wybrać. Tu we wro każdy rozkłada ręce.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Miałem tydzień temu ten sam problem w MB Vito 2.2 cdi, podczas jazdy było ok a jak postał na jałowym to zaczynał dymić, jak dałem po garach chmura dymu a po chwili czysto, silnik pracował bez zastrzeżeń, korekt nie miałem czym sprawdzić więc od razu na stół, wymiana końcówek, uszczelnienie i jak ręką odjął, koszt prawie 2000zł z tym że to Bosch i nie piezo, sprawdzenie od sztuki 50zł.

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ja albo znajdę kogoś kto mi przeprowadzi taki test, albo zlecę mechanikowi by zamienił miejscami i wtedy będę wiedział co jest grane. Lub jak wcześniej pisałem podjadę do kolegi .. bo juz mam dosyć tego auta :] Swoją droga 2000zł za regeneracje wszystkich wtrysków ?

EndrjuWiwi

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Rzeszow
Do pompiarza? Ja bym oddał do dobrego zakładu co je sprawdzi w 100% a nie tylko wsadzić na maszynę i powie że są dobre. Po sobie wiem że "pompiarze " i inne cudaki nie do końca dobrze je sprawdzą...

No jasne. Jak złamiesz nogę omijaj ortopedów bo te cudaki tylko zdjęcia kości oglądają. Ja bym im nie ufał. Chryste... nic dziwnego, że są jeszcze ludzie co myślą, że ziemia jest płaska.

Wracając do tematu.
Diagnostyka wtryskiwaczy nie opiera się o wrzucenie do maszyny.

Tu masz filmik jak to się odbywa. To jest standardowa procedura. Wiem bo to robiłem... póki mnie nie zwolnili :D

Ale przecież nie ufaj cudakom co to wsadzają w taką buczącą wanienkę. Przecież ona buczy!

Maszyny za dziesiątki tysięcy euro to przecież też pewnie pic na wodę. Popuka postuka i co? Niby wie co tam się zepsuło? Ja Ci to zdiagnozuje sam. Bój się Boga chłopie.

100 to nie jest wyciągnięcie wtryskiwaczy tylko ich czyszczenie. Przynajmniej w warsztatach, które nie oszukują ludzi. A takich, jak jednorożców - coraz mniej.

A co do preparatów... nie wierzyłem im i nigdy nie będę, bo nie rozpuszczą Ci opiłków z pompy wysokiego ciśnienia. Ale Liqui Molly parafinę rozpuści. Baw się z tym dobrze i daj znać co Ci się udało zrobić.

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
No dokładnie tylko że najpierw trzeba gdzieś mieć taki warsztat co nie wciskaja kitu i dobrze sprawdza.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Takie duże miasto jak Wrocław i nie ma w okolicy ani jednego porządnego zakładu regeneracji układów wtryskowych??? Niewiarygodne!!!

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Problem pojawia się w momencie jak w zakładzie usłyszą że to Siemens (którego się nie naprawia). Więc już słyszałem że to na 100 procent do wymiany. U mechaników słyszałem też że Siemens to nie ruszają. Swoją drogą nie wiem co wszyscy tak się go boją... Sprawdzić jak ok to zostawić a jak do naprawy to wymienić i juz.

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ok nie wiem o co chodzi ale ostatnio przez 30-40km na autostradzie pilowalem auto na 3biegu i prędkości ok 130km/h. Jeśli chodzi o obroty to ok 4-4,5 tys. O teraz czas na zdanie relacji. Zapach spalin się zmienił z "oleistego" na taki jakby siarczany. Auto stało się dużo bardziej żwawe, widać przy ruszaniu. Kopci po postoju już dużo mniej, teraz mogę ruszyć bez dymu jedynie jak naprawdę agresywnie ruszę to dymi. Po tych katorgach stan oleju bez zmian tak jak i płynu chłodniczego. Ciekawią mnie teraz korekty wtryskow czy coś się zmieniło.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Przy takich korektach się nie dziwie ze dymi nie chodzi, co prawda to był 2,2 C5 kolegi ale wymieniliśmy końcówki i nie to auto cyka cichutko i równo. Wtryski boscha a u ciebie to nie wiem jakie sa ale te motorki sa udane raczej. Brawa dla kolegi @EndrjuWiwi pokazał dlaczego to kosztuje 2000

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom