• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

407 2.0 hdi łapie i gaśnie

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam.
Jak w temacie 2006 rok na siemensie. Po dłuższym postoju podczas odpalania łapie od razu i gaśnie. Za 3, 4 razem odpala i pracuje ok. Zrobiłem ostatnio Włochy 1650 w jedną i wszystko ok. Po podłączeniu kompa wszystkie parametry ok zero błędów. W parametrach ciśnienie podczas odpalania ok po czym nagle gaśnie.
To moje prywatne auto męczę się z nim już jakiś czas. Wymienione po stronie niskiego filtr z obudową, przewód z filtra do pompy cr, przed gruszką zawór zwrotny. W przewodzie zero bąbli powietrza. Najgorsze jest to że nieraz pali na dotyk z rana lecz coraz częściej gaśnie.
Jak ktoś coś poradzi będę wdzięczny. Pozdrawiam

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Na dwóch kluczach tak samo. IMO pewnie by zapisało błąd.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
PSA to nie VAG. Jak immo trzyma w ogóle się nie odezwie.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ja w swoim mam to samo, ostatnio po wymianie rozrządu jakby się poprawiło ale jeszcze testuje ( nie chwalmy dnia przed zachodem słońca). Stawiałem wcześniej na wtryski( wyciekanie) ale nie było kiedy sprawdzić. Zobaczymy jak się ochłodzi, koło zera było najgorzej.

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
U mnie nieraz miesiąc odpalał ok ale teraz jest coraz gorzej z rana. Nie mam nikogo z takim silnikiem bo podmieniłbym zawory na pompie cr bo nowe są drogie a wymieniać w ciemno bez sensu

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ja wymieniłem na używany ponoć 100% sprawny, nie pomogło, leży na zapas będzie, czujnik też bo na początku miałem błąd czujnika ale potem zero byków i dalej to samo a po rozrządzie narazie ani razu nie zgasł, miałem mocno zafajdany olejem czujnik i pierścień wału korb. i lekko rozsynchronizowany rozrząd. Ale planuje jeszcze sprawdzić przelewy wytrysków jak czas pozwoli.

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Winetoo na siemensie masz ten silnik może dogadamy się z tym zaworem na próbę ten dawkowania bym podmienił. Pozdr

5832_0.jpg Winetoo taki zawór mi potrzebny na podmianę. Pozdr

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ale to jest ten od wydatku a nie regulacji ciśnienia, tego to nie mam. Na Siemensie mój jest.

kuba201

Uczestnik
Punktów
1
Raz mialem taki przypadek z fordem. Klientowi po dluzszym postoju zalapal i gasl. Pozniej musial sporo pokrecic zeby zalapal, ale nie przejmowal sie tym "poki samochod chodzil". Za jakies dwa tygodnie przyjechal do mnie ze zmielona pompa i walnietym wtryskiem. Nie zakladam, ze u ciebie musi byc to samo, ale taka moja sugestia. Z tego co pamietam tez byl na siemensie.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
W moim przypadku to juz trwa około 2 lata. Latem było ok na początku tylko zima przesrana, ale tego lata z rana a nawet po długim postoju wieczorem przy temp. około 30st. też były problemy. Każdy przypadek może być inny.

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
U mnie też ze 2 lata raz lepiej raz gorzej.
Ostatnio rano coraz gorzej pali za 4, 5 razem. Ciekawe jak wtryski wychodzą w tym silniku czy nie ma problemu bo bym dał do sprawdzenia.

Gonzales1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Witam.
Jak w temacie 2006 rok na siemensie. Po dłuższym postoju podczas odpalania łapie od razu i gaśnie. Za 3, 4 razem odpala i pracuje ok. Zrobiłem ostatnio Włochy 1650 w jedną i wszystko ok. Po podłączeniu kompa wszystkie parametry ok zero błędów. W parametrach ciśnienie podczas odpalania ok po czym nagle gaśnie.
To moje prywatne auto męczę się z nim już jakiś czas. Wymienione po stronie niskiego filtr z obudową, przewód z filtra do pompy cr, przed gruszką zawór zwrotny. W przewodzie zero bąbli powietrza. Najgorsze jest to że nieraz pali na dotyk z rana lecz coraz częściej gaśnie.
Jak ktoś coś poradzi będę wdzięczny. Pozdrawiam[/QUOTE

Mam ten sam problem,masz silnik 140 konny, ja mam Mondeo Mk z 2009 z tym samym silnikiem,łapie gdzieś powietrze,sprawdzane miałem wtryskiwacze pompę wszystkie czujniki itd, a sprawdzałes czujnik położenia wału?

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Można podmienić to nie koszta ale myślę że wywaliłby błąd synchronizacji lub czujnika wtedy. Czujnik wału obrotów by nie pokazywał. To na 100 coś z paliwem myślę że zaworek we wtrysku puszcza jak jest zimny. Ps

Jak odepne przelewy od wtryskiwaczy do próby to tak samo się zachowuje jak rano łapie i gaśnie dopiero za którymś razem zapala. Może ktoś wie czy tak ma być. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Podejrzewam że problem tkwi w pierścieniu magnetycznym czujnika wału a nie samym czujniku. U mnie po wymianie rozrządu oraz czyszczeniu owego pierścienia oraz czujnika na razie jest ok.

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Wymieniałem rozrząd 5tys. temu pierścień ok zero pęknięć wyczyszczony.

Mateusz Diesel-Klinika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
A jak nie chce odpalić to jest ciśnienie paliwa na listwie? To jest kluczowe czego sie czepiać. Jeżeli jest to nie problem z układem paliwowym.

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam. Właśnie ostatnio obserwowałem rano ciśnienie i załapał ciśnienie jakby nie dobiło do zadanego i zgasł. Za drugim razem odpalił i ciśnienie wzorowe na wolnych jak i podczas jazdy. Mam przypuszczenia że zapowietrza się gdzieś na pompie ale z wierzchu suchutka. Pozdrawiam

Mateusz Diesel-Klinika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Możesz to łatwo sprawdzić. Z tego co wiem powinien to być układ siemensa bez pompy elektrycznej w zbiorniku. Aby wykluczyc zapowietrzanie się pompy, podłącz pompę na krótko przewodem przeźroczystym z bańką z paliwem, zasilanie i przelew. Odpal auto i odpowietrz przewody. Jak już się odpowietrzy postaw bańkę z paliwem na podłodze (aby była niżej niż pompa). Ważne aby połaczenia z pompa były szczelne. Zostaw na noc. Rano w przewodach nie powinno byc powietrza i powinien odpalić. Jak bedzie powietrze, znaczy ze nieszczelna pompa. Jeżeli odpali i nie bedzie baniek z powietrzem to znaczy, ze pompa ok a problem leży w przewach, filtrze lub zbiorniku.

marcelbisz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Super pomysł przetestuje w weekend. Tak jak mówisz to siemens. Irytuje mnie jeszcze jedno jak wciskamy mocno gruszkę na wyłączonym silniku to przechodzi paliwo przez pompę na przelew nie wiem czy tak ma być zawór dawkowania jest zamknięty bez napięcia a regulacji ciśnienia otwarty w tej pompie może przez smarowanie przechodzi. Jak coś wiesz daj znać pozdr

Do góry Bottom