• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa romeo 147 1.6 - błąd p0420 - katalizator

Karol147

Początkujący
Punktów
0
Witam Serdecznie
Sprawa dotyczy jak w temacie Alfy 147 z silnikiem 1.6 105KM. Już nie wiem co mam robić, przez ten błąd wydałem już ponad 1000zł a on jak był tak jest :( Ale, do rzeczy
1,5 miesiąca temu zapalił mi się CHECK i pokazało błąd p0420-katalizator. Błąd skasowałem, ale powrócił po 500km i pokazało dodatkowo sondę lambdę 1. Skasowałem, ale znowu za jakieś 500km zapalił się CHECK i pokazało znowu katalizator p0420. Pojechałem do mechanika. Stwierdził zwarcie na sondzie 1. Wymieniłem na oryginał boscha. Zadowolony ujechałem 150km i znowu CHECK i znowu katalizator. Stwierdziłem, że trzeba przyjrzeć się katalizatorowi. Pojechałem do autoryzowanego serwisu zajmującego się takimi sprawami. Wycieli wkład katalizatora i okazało się, że był wytopiony więc wymienili wkład. Zadowolony ujechałem 60km i znowu zapalił się CHECK. Wracam do serwisu, oczywiście błąd p0420 - katalizator. Okazało się, że błąd pojawił się w momencie jak temperatura cieczy chłodzącej wynosiła minus 20 stopni. Pada podejrzenie na czujnik temperatury. Ale, auto odpalili, posprawdzali na kompie wszystkie parametry i stwierdzili, że wszystko jest idealnie. No cóż, w ramach gwarancji wymienili katalizator na mocniejszy, na normy emisji spalin EURO 4, wcześniej założyli na normy EURO 3. Zadowolony ujechałem 70 km i dzisiaj znowu CHECK i znowu błąd p0420-katalizator Emotikon wink
Jakieś pomysły? Auto pracuje bez zarzutów. Katalizator faktycznie nadawał się do wymiany więc dlaczego po wymianie jego wkładu błąd nadal się pojawia?
Pozdrawiam
Karol

Asysan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Witam posiadam od nie dawna alfe 156 1.6 16v ts . mam z nią dosc poważny problem . bo w zakresie od 2000 do 3500 tys obrotow nie ma mocy . dopiero jak zlapie okolo 4 tys obrotow to przyspiesza. Wymienilem przeplywomierz zalorzylem filtr powietrza bo poprzedni wlasciciel wszystko powyrzucal prawdopodobnie kat tez wyciety. Kontrolka wtrysku gasnie a po okolo 15 sek zapala sie co moze byc do wymiany bardzo prosze o jakas podpowiedz.

Asysan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Tak diagnoza byla przeplywomierz pokazywalo tez sonde wymienilem wszysko. I sie zapala ta kontrolka czaswm jak jade to zgasnie i auto nabiera mocy gdy sie zapali to traci. Moze po wymianie trzeba tez wykasowac błąd?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Niestety, ale kolejna wymiana katalizatora nic nie pomogła. Pomogło natomiast czyszczenie wtryskiwaczy. Wykresy powróciły do normy. Wynika z tego, że ten błąd mimo iż wskazywał na katalizator to go nie dotyczył. Z resztą sam sobie jestem winien bo nie zajrzałem do instrukcji. I tam jest napisane jak byk, że usterka katalizatora jest wtedy kiedy kontrolka silnika MIGA. Natomiast gdy świeci się ciągle to sygnalizuje usterkę układu zasilania/zapłonu.

Współczuć tylko tym ,co ci nowe katalizatory co rusz montowali

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Stasiu, ty znów kazesz mi sam siebie zjebac... Do AR trzeba podejść z sercem...
Sam uzytkowalem i moja żona użytkuje AR. Miałem 6 modeli tego samochodu z czego 4 TS. Proponuję dokopać się isnstrukcji serwisowych a nie pieprzyc opinie samochodów ocynkowanych jak promy kosmiczne NASA.

Do góry Bottom