• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

mophk

Początkujący
Punktów
2
Miasto
łódź
Ja rozumie marża ale nie aż tyle co go poj......o , tak narobił że po naszej rozmowie rano unika kontaktu ze mną , za tydzień urlop czas na zmiany

To samo ze szczękami hamulca ręcznego , najtańsze ciulstwo LPR 119zł w tamtym sklepie 62zł , jaki jestem wk........ny to masakra :mad::banghead: Chciałem chodzić w soboty do roboty to mi powiedział że go nie stać na mnie! płacić 250zł za sobotę to przesada:mad: , chcę sobie przyrobić w domu to mi sadzi ceny z kosmosu , mało tego w zeszły czwartek powiedział cytuję ,,ludzie tak nażekają a teraz jest tak dobrze żyć jak nigdy,, no wcale się nie dziwię z takimi cenami .

Kurde robię wszystko swoim sprzętem , jak się przyjąłem do pracy to nie mieli nawet najzwyklejszego vaga z wielkim żalem kupił używanego CDiF, klim nie robili praktycznie tylko zawieszenia i zbieżność .

Dlatego ludzie czesto przychodzą do mechanikow ze swoimi czesciami.. tylko co z tego jak jeden koczkodan robi im potem usługe razy 3.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Na to nie ma zasady. Klient kazdy inny i mechanik kazdy inny. Ja mam znizki w najtanszej hurtowni w okolicy. Biore towar za 1500 a faktura dla klienta 1900 i jak on zajdzie to i tak zaplaci 1900. To jest życie

kubag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
66
Miasto
Łomianki
www.gropro.com.pl
A tak z ciekawości jaką macie marżę na części?
Ja staram się utrzymywać 30 % od ceny swojego zakupu.
Ja zawsze staram się tłumaczyć klientom:
nasze części gwarancja na robociznę i części
części klienta gwarancja na robociznę w przypadku wadliwej części przy naprawie na reklamację normalnie płatna naprawa.
Swoje części danie może 1-2% klientów.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
narzut mam od 10% do 50% w zależności od ceny. Im wyższa tym mniejszy narzut procentowo.

Wini1995

Początkujący
Punktów
1
Ostatnio zauważyłem zwiększającą się liczbę osób pytającą o naprawę auta na swoich częściach. Normalnie plaga jakaś.
Na początku grzecznie odmawiałem starając się tłumaczyć, że idąc do piekarni po chleb nie zabieram ze sobą swojej mąki lub w przypadku gdy dzwonią kobiety porównuję to do fryzjera, że zapewne nie zabierają swojego szamponu z domu ale teraz to już nawet odechciało mi się tłumaczyć jak normalnie 3-4 telefony dziennie typu: "Panie a ile to będzie kosztować? Ja sprawdzam ceny części, podaję cenę po czym tekst - ile części i ile usługa, bo ja mam swoje części...".
Szanujmy siebie i swoją pracę!
Już odpawiadam dlaczego ja jako klient chce montować części które zamówiłem sam w intercarsie czy gdzie tam chce, choc ja dobrze zamawiam częsci i po vinie. Bo czas zanim ty ściągniesz mi część auto będzie stało 2 dni, ja trace zysk na czym innym, auto nie może stać, w golfie 4 zamowilem nową przekładnie nty fakt badziew do niczego kierownica chodzila moj błąd potem zamówiłem borsunga jest fajna ok kręce jednym paluszkiem, ale w wielu hurtowniach tych których posiadacie dostęp, nie ma takiej przekładni na stanie wogóle.... i co teraz ryzykuje i ja bo co mi po zregenerowanej przekładni jak będzie ciezko chodzic kierownica i strace czas na reklamacje bo pan ma inne auta ? nie każdy może sobie pozwolić na postój. Więc dlatego w wiekszości przypadkach sam kupuje, ale to przekładnie lub amortyzatory klocki tarcze typowo eksplatacyjne, wywalone mam na pieniądze znam jednego mechanika co bardzo sie ceni i nie tanio naprawia jest wporzo i taniego mechaniora co tanio i dobrze naprawia i co jajco, nie ma znaczenia znam też takich co naprawią i policza jak za zboże a wyjedżasz niesprawnym autem .... a takto sądy masakra. PS jak się robi odrazu kapitalny remont silnika za 5koła to przez dlugi czas nie bedziesz mial problemow ba nawet zaoszczedzisz bo przez 5 lat nie wpadniesz do tego samego mechaniora to taka moja dewiza XD

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A co jeżeli Twoje idealnie dobrane części nie będą pasowaly i zajmiesz mechanikowi stanowisko na dwa dni?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Czy ktos mógłby tego niesprawnego intelektualnie analfabetę Wini1995 stad zbanować???

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Napisał dopiero jeden post. Dajmy się chłopakowi wykazać a nie odrazu banować :)

Wini1995

Początkujący
Punktów
1
Zasade swoją napisałem, eksploatacyjne typowo zamawiam sam, klocki tarcze szybkość pytasz sie co jak nie pasuje, cóż umnie pasuje zawsze, bo mam auta z grupy vw a wiesz mi raczej cieżko zamówić do silnika 1.6 8v inne klocki i tarcze w intercarsie XD trzeba być debilem, a że takich klientów masz to nie mój problem, ja zamawiam części które pasują zawsze, a że zależy mi na szybkości mam dwa golfy, jak amorek wycieknie zamawiam drugi komplet, wymieniasz mi, a tamten reklamuje i zostawiam jak trzeba będzie wymienić w drugim golfie, proste ? w kwesti remontu silnika odrazu, robiłem generalny remont po zakupie brały olej, pierscienie jednoczęściowe znacie temat napewno, i przy okazji zleciłem wymiane tych elementy które nie były zużyte, ale wiem że za jakiś czas może to paść, taki przykład z d*py szklanki, i w ten sposób oszczędzam więcej czasu, bo nie stać mnie na taniość, wole raz a porządnie przez co praktycznie rzadko widuje się z mechanikiem chyba raz na milion lat :) także wy myślicie czasem ekonomicznie finansowo, a nie każdy klient ma czas, i wywalone ma na kase jak ja :) a że ogólnie pojawiają sie idioci cóż to nie mój problem ja opisałem wszystko z mojej perspektywy że nie zawsze chodzi o kase, jak niektórzy o tym piszą mechanicy. Takie duperele jak coś tam z elektroniką pierdółki sam se radze :) lekarstwo na to wszystko posiadac dwa auta z grupy vw lub toyoty, czy cosik popularnego, ja np cordoba 1.6 8v i golf iv 1.6 8v :p PS JDM W MIOIM SERDUSZKU.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Wini jesteś mistrzem w pisaniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kazdy powinien miec dwa auta !!! masz racje jedno sie zepsuje to ma zapasowe!!!!!

Wini1995

Początkujący
Punktów
1
dokładnie XD he he he, no cóż życie zweryfikowało mam dwa autka XD gorzej jakby dwa jebut zrobiły naraz :p

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Gość przedstawia tylko i wyłącznie swój punkt widzenia i myśli że cały rynek motoryzacyjny powinien zacząć działać w ten sposób.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Tytuł tego posta powinien być bardziej odkrywczy. Eureka, albo coś w tym stylu.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Jak dla mnie taki klient jest ok ważne żeby się odrazu dogadać i mówić wprost. Może być drogo ale chce żeby było szybko i wszystko jasne.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom