• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H 1.8 brak komunikacji z ehps , brak wspomagania ,

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
gruby czerwony i wzbudzenie od alternatora..(po dopaleniu zanika)

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
cos po schemacie niezgadzaja mi sie kolory kabli ktore podales ale napewno jest staly gruby plus i drugi zabezpieczony bezpiecznikiem 5 A i załaczny przekaznikiem wszystko znajduje sie w skrzynce w komorze silnika aha i TRW nie leci po canie

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
brązowy przy wtyczce zmienia się na zielono -bialy ,a czarny chyba na biały ..

jest możliwość sprawdzenia działania pompy poza autem ?

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
czarny powinien byc czarny do skrzynki i na nim ma byc zasilanie i zielony sie zgadza i mam jeszcze kolejny brazowo bialy tez masz?

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
mam niebiesko -biały tak jak pisałem wczesniej idzie z alternatora.

sprawdzę ten czarny czy bedzie napięcie na odpalonym aucie.
wiesz za co odpowiada zielony ?

Dzięki za pomoc.

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
zielony leci do diagnozy obd.nie mam tego niebiesko bialego ale patrzylem schemat ładowania i niebiesko bialy z altka leci do ECU.napewno dobrze sprawdziles?

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
może komp nie widzi pompy przez to ,że nie ma napięcia na tym czarnym przewodzie..
posprawdzam to wszystko jeszcze raz .. i dam znać to z tego wyszło.

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
jesli na czarnym nie bedzie + to nie zdiagnozujesz ani nie bedzie dzialac sprawdz i daj znac bedziemy dalej myslec

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
akurat tak się złożyło, że do auta będę mógł się dobrać za 3 tyg.
jak wrócę od razu sprawdzę ..

Dzięki kolego za zainteresowanie..

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
Witam .. problem rozwiązany brakowało + na czarnym kablu.. zgnił w połowie drogi do skrzynki..
Dzięki wielkie :D

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Odgrzeję. Brak wspomagania, tester nie łączy się ze wspomaganiem (reszta działa). Bezpieczniki dobre. Ciągłość przewodów sprawdzona, jest ok. Silnik zgaszony, zapłon włączony: zasilanie na grubym czerwonym jest. Na brązowym (cienkim) ~ 0.10V, czarnym (cienkim) ~ 13V, niebiesko - białym (cienkim) 0V. Auto odpalone: zasilanie na grubym czerwonym ~ 14V, czarnym (cienkim) ~ 14V, niebiesko - białym (cienkim) ~ 14V, brązowym (cienkim) 0.04V. Teraz pytanie, coś tu działa odwrotnie niż u zakładającego temat, czy pompa padnięta?

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
Jeżeli sprawdzałeś ciągłość, to powiedz mi, do czego sprawdzałeś brązowy cienki (gdzie on idzie) i względem czego mierzyłeś napięcie na nim?
Pytam bo różne oznaczenia kolorów na schematach występują, nie mówię o oryginalnych.
Przypuszczam, że on potem zmienia kolor i idzie do obd, a jeśli tak, to nie za bardzo jest, to co zmierzyłeś i wtedy nic dziwnego, że nie będziesz miał komunikacji.

Ostatnia edycja:

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Odpinałem wtyczkę, tak mierzyłem ciągłość między pompą a wtyczką. Pomińmy ten brązowy. Poprzednik pisał że na niebiesko - białym ( od alternatora) po odpaleniu napięcie znika. U mnie odwrotnie, po odpaleniu się pojawia.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
No to wykonałeś tylko część pracy.
Jeśli nie dysponujesz oryginalnymi schematami, to na kolory trzeba brać poprawkę.
Biało-niebieski, to także wychodzący z modułu od elektrycznego wspomagania i idący do modułu z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika, zależy jakie schematy weźmiesz.
A jeśli chcesz pominąć sprawdzenie cienkiego brązowego, który może być głównym problemem braku komunikacji i skupić się na tym, że ...u kogoś coś, a u Ciebie nie..., nawet nie wiedząc czy ten ktoś prawidłowo, to sprawdził, to życzę powodzenia w dalszej diagnostyce.
Możesz ewentualnie poczekać, aż ktoś Ci udostępni schematy dokładnie pod Twoje auto.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Czarny idzie do skrzynki z bezpiecznikami - przejście i napięcie jest. Brązowy od pompy, zmienia się w zielono biały za wtyczką - nie mogę zlokalizować gdzie idzie, Niebiesko biały, jest od alternatora. Tam zasilanie jest na odpalonym silniku.

Do góry Bottom