• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H Z19DTH nie ładuje na zimnym

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Witam Wszystkich !

Posiadam taki problem z autem jakim jest Opel Astra H 1.9 CDTI Z19DTH 2010.07 ( alternator Bosch 140A )a mianowicie auto nie ładuje na zimnym silniku . Konkretniej to pewnego dnia w aucie zapaliła się kontrolka ładowania , sprawdzone ładowanie na zaciskach aku i altka efekt ładowania brak . Następnie oddano alternator do regeneracji .
Regeneracja na 100% obejmowała regulator napięcia wymieniony na Bosch OE i sprzęgło alternatora prawdopodobnie AS albo jakiś Noname co do komutatora czy reszty nie wiem ,aczkolwiek komutator wygląda bynajmniej jak nowy i cała reszta też. Dodam że altek skończył się przed mrozami ,zanim wrócił z regeneracji z braku czasu został założony itd. minął dwa tygodnie bądź tydzień po regeneracji . Od czasu założenia non stop wraca ten sam problem , ładowanie pojawia się razem ze wzrostem temperatury silnika po odpaleniu jest jego praktycznie brak , ze wzrostem temperatury rośnie lub gdy trzymamy dłuższy czas na zadanych obrotach czyli np 2 minuty na 2000 obr. powolutku rośnie ale też nie zawsze . Jednorazowe wciśnięcie gazu raczej nie zmienia nic . Jadąc w trasie ponieważ zaryzykowałem taką wykonać , ładowanie jest wzorowe ,nie spada nie szaleje pod obciążeniem czy bez jest ok , potrafi za wariować na postoju ale raczej nie aż do momentu żeby nie mieć ładowania albo co najwyżej na chwilę . W aucie są sprawdzone dwa przewody sygnałowe styki we wtyczce sygnałowej altka , piny w sterowniku silnika i we wtyczkach sterownika ,masy ,plusy wszystko jest w najlepszym porządku żadnej śniedzi ,żadnych luźnych przewodów nic się nie grzeje ani altek ani masy , ani plusy no dosłownie nic . Różnice przy pomiarach na klemach aku i altka są od 00,05 do 00,20 na korzyść alternatora z tym że raczej najwyższa wartość jest tylko na mrozie od razu po odpaleniu auta . Moje wnioski ... moje wnioski są takie że niektórzy sugerują zimne luty w sterowniku silnika bądź uszkodzenie sterownika silnika aczkolwiek dodam że to by były jedyny problem z tym sterownikiem ponieważ auto nie ma żadnych innych problemów . W momencie odłączenia wtyczki sygnałowej alternatora od razu zapala się kontrolka na zegarach i błędy w sterowniku na field F i field L czyli piny regulatora ... Dodam ze w momencie kiedy właśnie nie ma ładowania w aucie kontrolka ładowania się nie zapala jak np. jest 11V z groszami . Szaleje tylko dmuchawa w kabinie bo system jest tak stworzony że jeśli spada ładowanie poniżej jakiejś wartości podwyższa obroty silnika i odłącza obciążenia czyli np. dmuchawę nawiewu . Kolejnym tropem jest sprzęgiełko alternatora , ponieważ znalazłem temat człowieka który Miał praktycznie identyczne objawy że wraz z temperaturą rosło ładowanie ,że na mrozach nie spinało jak trzeba sprzęgiełko w alternatorze . Post napisałem bo nie chcę bez powodu otwierać sterownika ani kolejny raz wyciągać alternatora z auta co jest w konkretnym modelu dość kłopotliwe ... Wyciągany był z 3 razy i sprawdzany w firmie która go zregenerowała na maszynie ... rzekomo wszystko jest na 1000% ok , Sam osobiście podmieniałem regulator napięcia na inny i ta sama historia .

Ostatnia edycja:

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Jeszcze nigdy mnie nie pokusiło żeby sprzęgiełko zakładać kiepskiej firmy.
Automatyczne połączenie postów:

Najbardziej obciążony element altka a miliony nie kosztuje.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Kolego akurat w tym aucie dobre sprzęgiełko to koszt około 300 zł plus minus bo robi Je Bosch INA Dayco w IC po rabacie 749 zł XD . Co lepsze jeśli chodzi o Moją osobę to firma regenerująca zrobiła to bez pytania Mnie o zdanie ... Zmienili na takie które uważali za słuszne , szukam trochę tylko związku że zakładają altek z kółkiem na maszynę i jest dobrze a na aucie zimą na zimnym silniku byłoby źle ...

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Miałem podobnie tylko w VW golfie 4. Nowe sprzęgiełko okazało się wadliwe. Koniec, końców założyłem cały inny używany alternator. Po pół roku doszedłem w końcu że winne było nowe chińskie sprzęgiełko.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Miałem podobnie tylko w VW golfie 4. Nowe sprzęgiełko okazało się wadliwe. Koniec, końców założyłem cały inny używany alternator. Po pół roku doszedłem w końcu że winne było nowe chińskie sprzęgiełko.
Mógłbyś napisać więc o okolicznościach w jakich się dział Twój problem z ładowaniem ?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Kolego akurat w tym aucie dobre sprzęgiełko to koszt około 300 zł plus minus bo robi Je Bosch INA Dayco w IC po rabacie 749 zł XD . Co lepsze jeśli chodzi o Moją osobę to firma regenerująca zrobiła to bez pytania Mnie o zdanie ... Zmienili na takie które uważali za słuszne , szukam trochę tylko związku że zakładają altek z kółkiem na maszynę i jest dobrze a na aucie zimą na zimnym silniku byłoby źle ...
Daj nr altka aż sprawdzę cenę tego sprzęgiełka bo niedowierzam.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Oczywiście rabaty Mamy różne w Ic ale Myślę że nie będzie to rozbieżność w postaci set złotych jak również nie sądzę żeby różnice w setkach były pomiędzy konkurencją ... Cena Dayco to abstrakcja być może stara dostawa czy coś takiego ...

Załączniki

• Sprzęgiełka.png
    Sprzęgiełka.png
    387,8 KB · Wyświetleń: 24

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Mój problem z ładowaniem był taki że alternator był już wyeksploatowany, zaczęło się od tego że w krótkim czasie padł drugi raz napinacz paska. Trop poszedł na sprzęgiełko. Wymieniłem sprzęgiełko i regulator napięcia bo w VW jest razem ze szczotkami i zaczęły się dziać cuda z ladowaniem- ładowanie na wyższych obrotach ginęło. Byłem pewny że wszystko jest nowe i zrobione dobrze. Miałem stary ale sprawny alternator i problem ustał. Później przełożyłem do innego latka szczotki i było ok. Stąd stwierdziłem że winne było sprzęgiełko

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Oczywiście rabaty Mamy różne w Ic ale Myślę że nie będzie to rozbieżność w postaci set złotych jak również nie sądzę żeby różnice w setkach były pomiędzy konkurencją ... Cena Dayco to abstrakcja być może stara dostawa czy coś takiego ...
Posrało ich? Kurde do innych sprzedają po 120 a tu kwota w uj.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Taki Altek jak to w motoryzacyjnym życiu ,jedne części są śmiesznie tanie inne przeraźliwie drogie ... Gdybym został zapytany jakie sprzęgiełko zamontować do Mojego alternatora to bym i tak wybrał to co na I montaż lub coś poprostu z wyższej półki ... aczkolwiek takiego wyboru nie Miałem , na maszynie alternator ponoć działa idealnie w samochodzie na zimnym silniku niestety nie ... I tak brakuje Mi pomysłów...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
To, że skoro masz cały altek dobry, a kólko gówniatej firmy i bujasz sie z tematem już jakiś czas to może warto warto te kółko zmienić na dobre. Tym bardziej, że nie kosztuje nie wiadomo ile.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Hehe :) Jest jeszcze sterownik silnika poza tym Jestem mocno daleki od wymiany części od tak poprostu . Założyłem ten temat po to żeby ktoś mądrzejszy napisał czy taka sytuacja w przypadku sprzęgiełka alternatora jest możliwa . Czy jest możliwe że na maszynie jest ok a w rzeczywistości klops . Poza tym jest jeszcze sterownik silnika na temat którego też chętnie usłyszę czy ktoś spotkał się z tego typu objawami . Dodam że regulator drugi dostałem na test od firmy która go regenerowała ...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie da rady zapiąć żarówki na wzbudzenie i zrobić test run?

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Da radę , tylko czas na pracę przy własnym samochodzie Mam bardzo wąsko wydzielony i postanowiłem napisać post bo może ktoś Miał podobny przypadek ...

Do góry Bottom