• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 2.0 TFSI przeskoczył rozrząd, nierówna praca

mariocarit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
chełm
a czy ktoś podpowie w czym może być problem walczę z audi 2.0 tfsi 180 km ,silnik kod cdnb 2007 r, miał pan błąd czujnika wałka rozrządu czujnik A ,brała olej też bardzo dużo roztoczyłem tłoki poskładałem dałem nowy rozrząd ,stare wałki po odpaleniu ładnie chodziła po 2 dniach przerzuciła łańcuch o 2 zęby na wydechu problem rozwiązany rozrządu nie przestawia ale chodziła jak sieczkarnik rozrząd ustawiony idealnie chodzi mi o gmp i pomiar na wałkach,pytanie dlaczego i jak łańcuch przerzuciła napinacz nie powinien puścić rozebrałem poskładałem znowu przerzuciła, przerobiłem napinacz ,nie mogę vagiem wysterować żadnego podzespołu ,nie idzie reset wartości przyuczonych bawiłem się dzisiaj vagiem z godzinkę prawie cały czas odpalona zaczeła chodzić prawie idealnie sama z siebie 0 błędów tak jak by sama się przyuczała ,ludzie różnie mówią tacy co mają pojęcie najczęściej że (mina :) nie chcę wymieniać nic na czuja bo wszystko drogie i unikam takiego naprawiania może ktoś coś podpowie jak zaczeła równo chodzić to słychać czasami delikatne grzechotnięcie tak jakby łańcuch czy zmienna faza której tak jakby nie ma w tym silniku bo jest na ssącym taka inna ale to nie to, słychać tylko przy odpaleniu lub gdy gwałtownie puszczę pedał gazu z wysokich obrotów 3-4 tyś,

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
teraz łancuch z kołami się wymienia sprawdź na kole jak się wykłada

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Dokładnie zerknij na zeby czy nie są skoszone lub podpory wałków tra

mariocarit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
chełm
niby tak ale zęby nie są specjalnie zużyte i tutaj koła idą z wałkami wydech 2800 ssący 2500 poszłem na ręke klientowi ,jutro spróbuję vasem boscha wysterować wałek wydechowy może ten program puści i zobaczę co się będzie działo

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
e tam nie wytarte , wiesz jak sie sprawdza wykladanie łancucha na kołach ?

mariocarit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
chełm
zawsze oceniałem wzrokowo do tej pory problemów nie miałem ,ale wydech jest minimalnie podtarty tylko zanim wyślę gościa do serwisu jutro sprawdzę jeszcze wszystko na spokojnie ta cholera wszystko ma sterowane olejem to mnie trochę męczy taki ala vanos przy pompie oleju i krzywki na wałku wydechowym powalcze jutro i napiszę co z tego wyszło :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
układasz na kole i sprawdzasz jaki luz maja ogniwa.

mariocarit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
chełm
wczoraj bawiłem się vagiem chodziła z godzinkę z przerwami gasiłem odpalałem itd i po tej godzinie sama z siebie zaczeła chodzić idealnie pojeżdziłem z 2 godziny 0 problemu po tym czasie wyskoczył błąd epc się zapaliło zczytałem błędy wywaliło położenie a wału rozrządu ustawienie kąta wyprzedzenia poza zakresem lub parametry systemu blok nr 1, usterka elektryczna zaworu regulacji ciśnienia oleju, ten vanos o którym pisałem wcześniej ,nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu ,podmieniłem zawór na nowy skasowałem błędy odpaliłem szieczkarnik te delikatne grzechotniecie znikneło, powyżej 2 tyś obrotów chodzi jak laleczka pochodziła trochę i wywaliła błąd ,zespół zaworu przepustnicy spadek ciśnienia, ten z wałem o ustawieniu kąta i nieprawidłowy sygnał z wałka, rozrząd idealne górne martwe pomiar na wałkach 125 mm łąńcuch napięty idealnie więc tu wałek raczej odpada, zdenerwowała mnie wsiadłem pojeżdziłem zgasiłem pod domem rzuciła palenie silnik ładnie kręci może teraz pokaże co ją boli,jeśli nic się nie urwało itd a jutro sprawdzę,to podejrzewam problem z listwą can albo sterownik

mariocarit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
chełm
tak żeby zakończyć post audi szczęśliwie pojechało problem był ze sterowaniem oleju przywiesił się zawór w podstawie na wałku ssącym zrobiłem ale i tak kupiłem nową w serwisie jakieś 600 zł dokladnie nie pamiętam dzięki za porady i zainteresowanie :)

Do góry Bottom