• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 1,8T BEX Quattro i opadające ręce

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Witam. Panowie mam temat z bohaterem jak w tytule.
Internety aż grzmią od problemów z wibracjami silników/napędów/ itp.

Samochód był u kogoś innego na montazu wydajniejszego coolera + soft + Downpipe.

Podobno od tego czasu zaczeły się problemy z wibracjami całej karoseri podczas przyspieszania.

Wymienili dwumas na mocniejszy z AWX 1,9TDi - Powszechny zabieg na większe moce. Zestaw był podobno nowy.

Auto trafiło do mnie - Przejażdżka rano jak było chłodno dodaje gazu i przedział ok 3 tys RPM wibruje takie RrRrRrRrRrRrRrRrRr jak przyspieszony ABS - i czuś to na całej budzie i ok 4K rpm przestaje i auto zapierdziela. |

Dzieje się to nie zawsze

Po przejechaniu ok 5-10km problem ustaje w 70-80% lub czasem całkowicie

Popołudniu odpalam auto przy temp ok 25 stopni i prosblemu nie ma.

Sprawdziłem półosie jedna biła wymianiłem obie na fabrycznie nowe z nowymi przegubami wewnętrznymi i zewnętrznymi.

Wczoraj popołudniu temp 24 stopni jade z nowymi ośkami + nowy przegub wału tył by był uszkodzony i wszystko działa OK - Sprawdziłem jeszcze poduszki pod silnikiem bo wszyscy wiemy jak z nimi jest i trzymają OK - zero luzu.

Dzisiaj rano godz 6,00 dosyć chłodno wyjeżdzam i po 1km 3tys RPM buda drży ale wydaje mi się mniej i jakby niosło się to od tyłu auta.

Zrzuciłem wał Luz na dyfrze od lewej do prawej ok 1cm - sporo
NA skrzyni ok 0,5-0,8cm też sporo a dodatkowo coś stuka

Do porównania mam ta zestaw luzem po regeneracji i tam luzy sa na poziomie 1mm.

Luzy są wyczuwalne na niskim biegu i sa charakterystyczne dupnięcia bo zanim dyfer wychamuje ten luz to skrzynia ma już opór i to jest logiczne. Ale wibracje ??
Już mi ręce opadają auto ma zawieszenie w bdb stanie ... Zastanawiam się jeszcze czy to się nie będzie brało jednak od samego silnika i synchronizacji rozrządu + faktycznie poducszki

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Więc tak potwierdzone i jedyne pewne info po dzisiejszej próbie kolejne z resztą z rana.
Temperatura na zewnątrz ok 11 stopni wyjeżdżam i na odcinku 5km wibruje przy 110km/h. Wibracje potwierdziły sie rano przy niższej temp i na 90% niosą się od tyłu auta.
Wczoraj auto stało od samego rana do popołudnia wsiadam temp 28 stopni i wszystko jest OK
Wnioski/podejrzenia: Dyfer ma duze luzy do tego nie wiadomo jak z olejem. Oleju moze być mało a przy nizszej temp jego właściwości smarne są gorsze i w jakiś sposób dyfer wpada w wibracje.
Co na to powiecie ??

Mam jeszcze jedno pytanie może głupie ale zawsze się mówi że tak jak wał z auta jest wyjęty tak ma być włożony czyli na te samo miejsce.

Dobra oddaje wał do regeneracji tam mi go wyważają przyjeżdzam z nim do siebie i montuje ... i z kąt ja mam wiedzieć jak go zamontować żeby było ok ??

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Mam jeszcze jedno pytanie może głupie ale zawsze się mówi że tak jak wał z auta jest wyjęty tak ma być włożony czyli na te samo miejsce.

Dobra oddaje wał do regeneracji tam mi go wyważają przyjeżdzam z nim do siebie i montuje ... i z kąt ja mam wiedzieć jak go zamontować żeby było ok ??
kot.jpg

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
oczywiście że na to samo miejsce. ja znaczę pisakiem. kiedyś nie zaznaczyłem i zamieniłem wał z wałkiem. pokrywa zaworów odstawała i chlapało olejem.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Co do wału to ważne jest jeśli rozbierzesz go na wieloklinie złożyć tak jak był bo jest wyważony jako całość, do flansz dowolnie przykręcasz

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Toomii76 z wałkiem kiedyś pomyliłem ale dobrze że klient przyjechał i powiedział bo by lipa była.
Regaciaż własnie o te flansze mi chodziło ... głupie mi się to zawsze wydawało ale od czasów szkolnych każdy mechanik u nas mówił jak przykazanie " Pamiętaj abyś wał przed wyjęciem zaznaczył aby zaznaczenia pokryte były podczas zakładania" ... To już tak na marginesie. Bo wibracje dalej rano występują przy niższych temp. Ale już to olewam bo dyfer i skrzynia maja takie luzy że to musi być i tak zrobione.

mateka4b6

Nowy
Punktów
0
Typowy problem... Dwumasa z 1.9tdi jest twardsza i nie zbiera calego zakresu drgań, nie mozna montowac całego zestawu z AWX montujemy dwumasa i docisk z awx a tarcza z BFB z tłumikami drgań

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Tak było zrobione problem okazał się zupełnie gdzie indziej. Może to dziwne ale dyfer poszedł do wymiany
I wydech wjechał cały nowy z nowymi złączkami i wieszakami. Problemu nie ma Jeździ już rok i jest ok

Do góry Bottom