• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 B7 3.0tdi rozrząd

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Nie masz otworu w przeciwadze? Jaką ty masz tą blokade ? Co cię w ogóle podkusiło żeby brać sie z robote tego silnika ? Patrz juz ułamałeś podstawe wałków (moze zaworu nie skrzywiłes ?) Założysz z innej głowicy ? tak jak pisałem panewek nie masz . To tak jakbyś powiedzmy górne panewki założył z innego używanego silnika. I dalej nie masz pewności czy to odpalisz. Za bardzo uwierzyłeś w swoje umiejętności kolego , Przeceż ci złodzieje mechanicy tyle pieniedzy bierą za remont silnika a to takie proste ..

p.s. Sprzedam silnik 3.0 TDI bmk goły słupiek :)

Mam komplet blokad rozrządu do tego silnika.
Nic mnie nie "pokusiło", miałem rozwalony silnik oraz chęć by spróbować to zrobić (nie widzę w tym nic jakoś specjalnie nadzwyczajnego) a także jakieś tam doświadczenie.
Tak samo (jak dotąd) nie narobiłem jakichś niewyobrażalnych szkód - pasowanie wałka rozrządu w podstawę to nie jest to samo co pasowanie panewek korbowych czy też głównych.

Nieważne, wracając do Twojego zapytania - chodzi Ci o przeciwwagę w wale korbowym czy otwór w wałku balansowym?
Jeśli o ten drugi, to oczywiście że mam tam otwór, tylko skoro silnik był kompletnie rozłożony to i ustawienie wałka balansowego można dowolnie regulować. Ja chciałem zrobić tak, żeby ustawić GMP na 1 cyl. i wówczas w tym położeniu zblokować wałek balansowy w jego punkcie - tylko (jak sam widzisz po swoich zdjęciach) pojawił się problem z tym GMP na 1 cyl. / braku otworu dla bolca blokującego w przeciwwadze wału korbowego na pozycji GMP cyl. 1 oraz położenia tłoka w pozycji GMP 1 cyl. w stosunku do położenia krzywek na 1 cyl. wydechowego wałka rozrządu (co mogłoby wskazywać, że pozycja GMP 3/5 jest jednak prawidłowa).

Nie wiem czy (i o ile) za bardzo w cokolwiek uwierzyłem, nie składam silnika Coswortha do eliminacji WRC, tylko chciałem spróbować zrobić coś z tego silnika (którego los już teoretycznie był jedynie rozłożeniem na części /z racji uszkodzonego czopa korbowodowego jak i uszkodzenia samego gniazda panewki w korbowodzie, w którym wystąpił problem z panewką/) i przy okazji czegoś się nauczyć.

Jeśli chodzi o złodziei mechaników to rozumiem, że mówisz z własnego doświadczenia?
Ja na całe szczęście, o ile nie uda mi się z tym uporać z we własnym zakresie i z Waszą pomocą (choć w zasadzie już nie wiem, czy udzielasz się tutaj, żeby spróbować mi pomóc czy też poprzytykać jakimiś dziwnymi komentarzami?) to będę miał gdzie się zwrócić do mechanika, który nie jest złodziejem - tylko od początku nie o to mi chodziło, by ktoś składał ten silnik za mnie.

A jak masz słupek do sprzedania, to wrzuć go tutaj w dział ogłoszeń albo umieść na OLX'sie ;)

Odpocznij troche w poniedziałek jak dotre do roboty to sprawdze to wszystko w dokumentacji bo gdzies sie zamotalismy z tym gmp . jak masz stary wał to zobacz na wierzchu otwór do ustalania gmp jesli jest tylko jeden to ustawiaj wał na nim i nie sugeruj sie wtedy pozycją tłoka w 1 cylindrze

Dziękuję, że chcesz poświęcić czas na mój kłopot.
Do poniedziałku pewnie wytrzymam i chociaż sobie zweryfikuję temat ilości otworów w starym wale, a także raz jeszcze dodatkowo przejrzę ten co jest założony, czy przypadkiem nigdzie nie przeczyłem dodatkowego otworu.

Tylko teraz jeszcze pytanie - czy jak się okaże, otwór jest tylko na GMP cyl. 3 i 5, to koło pasowe zakładać na znaku "cyl. 1" w pozycji GMP cyl. 1 czy też GMP cyl 3 i 5? :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Czyli twoim zdaniem jest to takie samo pasowanie i ten wałek już nie będzie poprawnie pracował w innej podstawie (więc co - muszę dać uszkodzoną podstawę do pospawania i zerowania uszkodzonego mostka pod wymiar z wałka)?

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Wiadomo, że to będzie trochę "na oko", ale ustawię sobie najpierw GMP na cyl. 1, a następnie zblokuję wał na otworze (czyli GMP cyl. 3 i 5) oraz zrobię zdjęcia żeby to porównać do powyższego zdjęcia i może wtedy coś się uda z tego wywnioskować ;)

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Szukam czegoś mądrego na temat tego rozrządu w programie ElzaWin i sory ze jeszcze raz wkleję jego schemat.

ale tu jest napisane żeby ustawić wał na GMP ale nic nie napisali ze to ma być cylinder 1

schemat rozrządu z Elzawin po polsku

https://www22.zippyshare.com/v/HYIAbZ5W/file.html

Może to jest jedyna sensowa instrukcja?
Albo u mnie dzieją się jakieś czary (choć o dziwo na zdjęciu przesłanym przez użytkownika kamil03 jest dokładnie taka sama sytuacja), albo są dwie "wersje" /tylko dlaczego wówczas Auto Data oraz wszelkie inne instrukcje by o tym nie mówiły/.

Sprawdziłem ponownie 5 razy i jedyne możliwe zblokowanie rozrządu poprzez umieszczenie bolca blokującego w przeznaczony otwór w przeciwwadze wału korbowego (jest tylko jeden taki otwór, pozostałe wyważające znajdują się na innej przeciwwadze i nie znajdują się na linii otworu, do którego wkręca się bolec blokujący wał) powoduje u mnie układ GMP na cyl. 3 i 5.
Nie mam bladego pojęcia dlaczego wszelkie instrukcje mówią o ustawieniu cyl. 1 w pozycji GMP, a następnie "powoli przekręcać wał do momentu, aż można będzie umieścić w nim blokadę", bo u mnie de facto oznacza to ustawienie GMP na cyl. 1 tylko po to, żeby następnie tym tłokiem zjechać na sam dół - no i jak pisałem, ostatecznie zblokować wał w pozycji GMP cyl. 3 i 5.
Jest to jakaś horrendalna mistyfikacja, coś na pozór snu na jawie. Może więc Elsawin jako jedyna sensownie podaje ustawienie "GMP", czyli zblokowanie wału na punkcie / otworze do tego przeznaczonym. Poprzez ślepe zaufanie instrukcji z Auto Daty i składanie wałków w pozycji GMP cyl. 1 złamałem sobie podstawę, więc już mocno sceptycznie podchodzę do tych informacji.

Przy okazji pękniętej podstawy wałków rozrządu chciałbym również Was prosić o komentarz w tej sprawie, bo kamil03 na poprzedniej stronie pisał o tym, że pasowanie czopów wałków rozrządu w łoża znajdujące się w podstawie jest tak samo precyzyjne jak pasowanie panewek korbowodowych i głównych, sugerując że założenie drugiej z innego silnika jest błędem - więc teraz niezbyt wiem, czy mogę sobie kupić drugą, używaną podstawę (wydawało mi się, że tak i chciałbym to zrobić jutro) czy też koniecznie trzeba próbować ratować tą przez pospawanie tego jednego, pękniętego mostka i następnie zerowanie łoża w szlifierni pod wymiar ściągnięty z czopa wałka wydechowego, leżącego w tym miejscu.
Czy ktoś byłby w stanie mi doradzić w tej kwestii?

Nie sprawdziło się u mnie również ustawienie tulejki/bolca centrującego na wale od strony koła zamachowego (tak jak na zdjęciu zaznaczył fructon), u mnie po zblokowaniu wału poprzez wkręcenie blokady w otwór nawiercony na przeciwwadze tulejka jest w takim położeniu:

IMG_20181118_203724.jpg

Nie widząc już żadnej innej możliwości, mając zblokowany wał, ustawiłem także we właściwej pozycji wałek balansowy i również go zblokowałem.

Poczekam ze spięciem rozrządu po pierwsze na informacje od użytkownika fructon, gdyż wspomniał on, że jeszcze jutro w warsztacie przejrzy temat ustawienia rozrządu / GMP i sytuacji, jaka występuje u mnie, a po drugie na nową (lub naprawianą) podstawę wałków, którą uszkodziłem podczas skręcania wałków zgodnie z instrukcję w GMP na cyl. 1.

Ogólnie niezłe jaja..

Dzięki mechanik.k - wszystkie te instrukcje już widziałem i przeglądałem wielokrotnie, sęk polega na tym, że po pierwsze na moim wale nie ma otworu na bolec blokujący w punkcie GMP cyl. 1 (wkręcając blokadę w jedyny otwór znajdujący się na przeciwwadze wału korbowego, układ tłoków to GMP na cyl. 3 i 5), a po drugie sugerując się właśnie ustawieniem GMP na cyl. 1 uszkodziłem sobie podstawę wałków rozrządu przy jej skręcaniu (zdjęcia na poprzedniej stronie), więc chyba sytuacja nie jest taka oczywista ;)

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Ostatnio mialem podobny problem z 2.5 tdi v6, jak ustawilem wal w GMP cylindra nr 1 ( pierwszy od prawej ) to blokada nie blokowala wału. Blokade wkrecaj tak jak pasuje i nie patrz na tłoki, walki zablokuj i poskladaj w całości.

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Chyba w tej okoliczności nie ma innego wyjścia, więc składam z wałem zblokowanym w jedynym położeniu, w jakim można wkręcić poprawnie blokadę (czyli GMP na cyl. 3 i 5). Historii wszystkich instrukcji, każących ustawić GMP na cyl. 1, a następnie powoli przekręcać aż do pojawienia się otworu blokującego nie jestem w stanie pojąć.

Wracając do tematu mojej pękniętej podstawy wałków rozrządu (i możliwości /lub nie/ ich zamiany na drugą podstawę z takiego samego silnika) jest ktoś w stanie doradzić w tej kwestii - bo po komentarzach na ten temat ze strony kamil03 nadal nie wiem, czy mam kupić drugą-używaną czy też próbować rzeźbić i ratować tą.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Zgodnie z opisem z serwisówki wał ma byc ustawiony w gmp ale nigdzie nie jest napisane że dotyczy to 1 cylindra tak wiec ustawienie na blokade konczy ten temat, co do położenia tulejki to podejrzewam że w zaleznosci od konkretnego rocznika zmieniono jej połozenie stad te przekłamania.

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Zgodnie z opisem z serwisówki wał ma byc ustawiony w gmp ale nigdzie nie jest napisane że dotyczy to 1 cylindra tak wiec ustawienie na blokade konczy ten temat, co do położenia tulejki to podejrzewam że w zaleznosci od konkretnego rocznika zmieniono jej połozenie stad te przekłamania.

A z ciekawości z jakiej serwisówki korzystasz (bo jak widziałeś, instrukcje od Auto Daty poprzez wiele innych dodawanych tutaj wyraźnie wspominają o ustawieniu GMP na cyl. 1, co w moim przypadku okazało się kłamstwem i doprowadziło do uszkodzenia podstawy wałków).
Swoją drogą jesteś w stanie powiedzieć jak to jest z tą podstawą (i możliwością jej przełożenia z innego silnika), bo jak wspomniałem wyżej, po komentarzu sugerującym indywidualne pasowanie pod konkretny silnik/zestaw wałków nie bardzo wiem co mam teraz zrobić i czy mogę zastosować inną, używaną podstawę , pochodzącą z takiej samej jednostki.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Korzystam z ELSY, a co do podstawy to jest to komplet z wałkiem i głowicą ale wymienia sie też samą podstawe jak to bywa w naszym kraju trzeba tylko zrobic to z głową .

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Chyba nie mam zbytnio innej opcji - kupować drugiej głowicy, wałków i podstawy średnio mi się uśmiecha (też bez pewności, czy już coś nie było zamieniane). Niby można by próbować ratować tę podstawę - choć biorąc pod uwagą możliwość rzucenia aluminium od temperatury przy spawaniu i następnie konieczność obrobienia gniazda pod wymiar to chyba jednak bezpieczniej jest kupić drugą całą, używaną.

Odnośnie wytycznych dot. ustawienia rozrządu / GMP to bardzo interesujące (a raczej załamujące), że wszędzie poza Elsą wyraźnie wskazują GMP na cyl. 1 jako punkt wyjściowy.
Pozostaje teraz jeszcze pytanie jak umieścić koło pasowe na znaku - kiedy jest ustawione GMP na cyl. 1 (tam nawet na obudowie, przy pionowej kresce jest jedyna) czy też kiedy jest zblokowany wał na znaku/otworze (co u mnie daje GMP cyl. 3 i 5)?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
wał ustaw na blokadę i na nic innego nie patrz spinasz rozrząd kręć dwa razy i zobacz czy nie ma kolizji . Co do dokręcania głowicy/ wałków ja zawsze cofam tłoki delikatnie żeby żaden nie był w gmp wtedy nie pokrzywisz nic .

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Tak zrobię.
A kto wie co z tym kołem pasowym / znakiem na nim i obudowie (zgrywać znaki na GMP cyl. 1 czy zgrać znaki we właściwej pozycji zblokowania wału, czyli u mnie GMP cyl. 3 i 5)?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
a koło pasowe nie wchodzi w jednym położeniu ? Śruby są tam niesymetrycznie chyba

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Ja nie wiem z czym Ty masz problem :) Blokuj wał wedle prawideł wałki i skręcaj to do kupy. Wiele silników ma blokady w całkiem innym położeniu GMP tłoka. Poza tym jak złożysz rozrząd to ustaw wtedy GMP pierwszego tłoka i będziesz widzieć po krzywkach wałków czy jest dobrze.

Do góry Bottom