Nie masz otworu w przeciwadze? Jaką ty masz tą blokade ? Co cię w ogóle podkusiło żeby brać sie z robote tego silnika ? Patrz juz ułamałeś podstawe wałków (moze zaworu nie skrzywiłes ?) Założysz z innej głowicy ? tak jak pisałem panewek nie masz . To tak jakbyś powiedzmy górne panewki założył z innego używanego silnika. I dalej nie masz pewności czy to odpalisz. Za bardzo uwierzyłeś w swoje umiejętności kolego , Przeceż ci złodzieje mechanicy tyle pieniedzy bierą za remont silnika a to takie proste ..
p.s. Sprzedam silnik 3.0 TDI bmk goły słupiek![]()
Mam komplet blokad rozrządu do tego silnika.
Nic mnie nie "pokusiło", miałem rozwalony silnik oraz chęć by spróbować to zrobić (nie widzę w tym nic jakoś specjalnie nadzwyczajnego) a także jakieś tam doświadczenie.
Tak samo (jak dotąd) nie narobiłem jakichś niewyobrażalnych szkód - pasowanie wałka rozrządu w podstawę to nie jest to samo co pasowanie panewek korbowych czy też głównych.
Nieważne, wracając do Twojego zapytania - chodzi Ci o przeciwwagę w wale korbowym czy otwór w wałku balansowym?
Jeśli o ten drugi, to oczywiście że mam tam otwór, tylko skoro silnik był kompletnie rozłożony to i ustawienie wałka balansowego można dowolnie regulować. Ja chciałem zrobić tak, żeby ustawić GMP na 1 cyl. i wówczas w tym położeniu zblokować wałek balansowy w jego punkcie - tylko (jak sam widzisz po swoich zdjęciach) pojawił się problem z tym GMP na 1 cyl. / braku otworu dla bolca blokującego w przeciwwadze wału korbowego na pozycji GMP cyl. 1 oraz położenia tłoka w pozycji GMP 1 cyl. w stosunku do położenia krzywek na 1 cyl. wydechowego wałka rozrządu (co mogłoby wskazywać, że pozycja GMP 3/5 jest jednak prawidłowa).
Nie wiem czy (i o ile) za bardzo w cokolwiek uwierzyłem, nie składam silnika Coswortha do eliminacji WRC, tylko chciałem spróbować zrobić coś z tego silnika (którego los już teoretycznie był jedynie rozłożeniem na części /z racji uszkodzonego czopa korbowodowego jak i uszkodzenia samego gniazda panewki w korbowodzie, w którym wystąpił problem z panewką/) i przy okazji czegoś się nauczyć.
Jeśli chodzi o złodziei mechaników to rozumiem, że mówisz z własnego doświadczenia?
Ja na całe szczęście, o ile nie uda mi się z tym uporać z we własnym zakresie i z Waszą pomocą (choć w zasadzie już nie wiem, czy udzielasz się tutaj, żeby spróbować mi pomóc czy też poprzytykać jakimiś dziwnymi komentarzami?) to będę miał gdzie się zwrócić do mechanika, który nie jest złodziejem - tylko od początku nie o to mi chodziło, by ktoś składał ten silnik za mnie.
A jak masz słupek do sprzedania, to wrzuć go tutaj w dział ogłoszeń albo umieść na OLX'sie

Odpocznij troche w poniedziałek jak dotre do roboty to sprawdze to wszystko w dokumentacji bo gdzies sie zamotalismy z tym gmp . jak masz stary wał to zobacz na wierzchu otwór do ustalania gmp jesli jest tylko jeden to ustawiaj wał na nim i nie sugeruj sie wtedy pozycją tłoka w 1 cylindrze
Dziękuję, że chcesz poświęcić czas na mój kłopot.
Do poniedziałku pewnie wytrzymam i chociaż sobie zweryfikuję temat ilości otworów w starym wale, a także raz jeszcze dodatkowo przejrzę ten co jest założony, czy przypadkiem nigdzie nie przeczyłem dodatkowego otworu.
Tylko teraz jeszcze pytanie - czy jak się okaże, otwór jest tylko na GMP cyl. 3 i 5, to koło pasowe zakładać na znaku "cyl. 1" w pozycji GMP cyl. 1 czy też GMP cyl 3 i 5?

Pozdrawiam
Ostatnia edycja: