Koledzy a czy tam przypadkiem nie trzeba tej płyty do ustawienia wałków względem siebie jak nie poznaczył sobie ich przed demontażem?
a koło pasowe nie wchodzi w jednym położeniu ? Śruby są tam niesymetrycznie chyba
Ale to nie dotyczy Polaków

Wiemy dlaczego pękła ja się pytam czy po zamontowaniu drugiej pokrywy sprawdzałeś jakoś luzy na wałach rozrząduMoja pokrywa wałków rozrządu pękła, bo ja debil słuchałem się serwisówki z Auto Daty (oraz innych instruktaży, wklejanych m.in. w tym temacie) i ustawiłem zgodnie z wytycznymi GMP na cyl. 1 - co zaskutkowało tym, że krzywki wałków wydechowych na 1 cylindrze naciskały na dźwigienki (niestety mój błąd, że nie zwróciłem na to uwagi i nie skojarzyłem w pierwszej chwili co się dzieje), gdzie tłok był w górnej pozycji i podczas dokręcania pękł mostek pokrywy na 1 cyl. po stronie wydechowej.
No tak pomyślałem bo jak by się miało to rozwalić po odpaleniu to trochę szkoda robotyA, sorry - nie zrozumiałem. Druga pokrywa dojdzie do mnie dopiero jutro.
Co do pomiaru luzów to masz na myśli takie "paski" jak plastiguage do mierzenia luzów silnika/wału?

wszystkie dane sa w elzie potem ci wklejeSzczerze to ja nawet nie wiem jakie są tolerancje pasowania wałków w podstawie (ani gdzie takie dane znaleźć).
Zastanawiam się też jakie istnieje rozwiązanie jakby się okazało, że któraś wartość jest na skraju (albo poza) tolerancji - kupować kolejne obudowy wałków i liczyć, że któraś przypasuje?
kolego w auto dacie masz wyraznie napisane ustawic w gmp 1 i krecic powoli az blokada wejdzie -nie ma nigdzie napisane ze wejdzie na 1
KAZDY Z NAS NAPISAŁ CZY PODESŁAŁ INFO JAKIE MIAŁ ! wielu z nas składało takie motory i jakos działaja![]()
wszystkie dane sa w elzie potem ci wkleje
chodzi mi oto że nie ma znaczenia na którym będzie wypadał górny po założeniu blokad ,to zaprojektowali tylko do wymiany rozrządu. To ustaw tak 1 do góry a na ostatnim krzywki wałków na mijankę poczym kręć wałem do momentu aż zablokuje aż wał a przekonasz się że 3 i 5 będą w górnym .Panie komar, co Ty taki nerwowy?
Nie do końca rozumiem stwierdzenia "pierwszy górny będzie wypadał na 3 i 5", bo ustawienie go na blokadach "wypada na 3 i 5".
Ale jak już sobie złożę całość to z ciekawości sobie "pokręcę" do GMP na cyl. 1 i mam nadzieję, że wówczas pojmę o co chodzi..
Tak z ciekawości i jak tam silniczek?