• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto na łańcuszki

trzyiks

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry wszystkim,
Jestem właśnie na etapie poszukiwania auta. Chciałbym, aby było ono na łańcuszku. Do tej pory miałem Avensis kombi i chciałbym aby auto pozostało w tych gabarytach. Musi być też kombi. Kwotę jaką przeznaczam na auto to max 30 000 zł.
Proszę o pomoc. Podrzućcie mi jakieś modele, które posiadają silnik na łańcuszku lub jakąś stronę gdzie mogę to znaleźć, bo nie udało mi się na nic takiego trafić.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Moja rada to pozostań przy Toyocie, najmniej kłopotów w eksploatacji.
Poszukiwania rozpocznij na "mobile.de" przywieziemy.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Rozrządy łańcuchowe też się niestety wymienia. Są auta , w których już przy przebiegu 50tys. km. np. Corsa 1.0

trzyiks

Nowy
Punktów
0
Rozrządy łańcuchowe też się niestety wymienia. Są auta , w których już przy przebiegu 50tys. km. np. Corsa 1.0
Ale Corsa nie jest gabarytów Avensis kombi, więc nawet w tamtą stronę nie patrzę.
A może Pan poleci jakiś pojazd, który spełniały moje założenia?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Koledze chodziło chyba o to ,że łańcuchy w obecnych autach często już nie są tym czym były. Wyciągają się , hałasują ,powodują nierówną pracę, problemy z podpalaniem i po 100-150 tysiącach często trzeba je wymienić ( co jest droższe niż wymiana paska). To wcale nie dotyczy tylko małej corsy ale i wielu większych aut.
Dawne założenia ,że łańcuch jest wieczny trzeba pożegnać. Jedyny plus ,że trudniej o zerwanie.

Również polecam zostać przy Toyocie

trzyiks

Nowy
Punktów
0
A czy orientujecie się czy w Toyocie Avensis kombi T27 benzyna występuje skrzynia 6 biegowa?

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Avensis t27 na pewno przy silniku 1.8b występuje 6 biegowa skrzynia

Jak wspomniał wyżej kolega odtryt4 dzisiejsze rozrządy na łańcuchu nie wytrzymują dłużej niż rozrząd na pasku. Czasami nawet krócej Łańcuszki są wielkości łańcucha do roweru ;) koncerny szukają oszczędności i skracają czasy między naprawami serwisowym Kiedyś w starych Mercedesach rozrząd był bezobsługowy z gwarancją na milion kilometrów.. Niestety polityka firm się zmieniła. W VW 1.4 tsi rozrząd potrafił się odezwać po 40tys km:D

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
2,0 tsi ma porządne i bezproblemowe łańcuchy, za to tłoki i pierścienie do bani.
D4D prócz 1.4 to bardzo dobre motory. Proponuje zostać przy Avensis.

trzyiks

Nowy
Punktów
0
2,0 tsi ma porządne i bezproblemowe łańcuchy, za to tłoki i pierścienie do bani.
D4D prócz 1.4 to bardzo dobre motory. Proponuje zostać przy Avensis.
Moja wina nie napisałem tego od razu.
Nie interesuje mnie diesel. Dla mnie tylko benzyna.

Do góry Bottom