• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto na asfalt i na nieutwardzone podłoże do 15 tyś zł.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Kolezanka ma rav4 fwd. glosna i ciasna w srodku i od czasu dzwonu przepustnica zyje wlasnym zyciem
Rav4 wogóle nie brałem pod uwagę, poza asfaltem wydaje mi się, że HR-V bije ją na głowę, do dego jest tańsza i chyba mniej awaryjna, pozatym silniki Toyoty słabo wychodzą na wspólpracy z lpg.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
A może dacia duster? Podobno całkiem nieźle radzi sobie w terenie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Dacia jest ok jezdzilem 2 dni temu po łące. snieg do kolan a ona jedzie

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
No właśnie, gdyby mnie budżet nie ograniczał to bym nie miał problemu z wyborem... ;(

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Czasem lepiej dozbierać lub pożyczyć jak potem żałować.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Po przeczytaniu kryteriów od razu pomyślałem o jednym aucie....o Hondzie HRV ;) fajne auto, sprawdzona konstrukcja ( wiele podzespolow z crvki) , dobrze to chodzi na gazie, nie pali wiele, blacha pod katem korozji niezła, zawieszenia też bez większych konstrukcyjnych wad, silniki zazwyczaj palą troche oleju ale to nieuniknione w starszym japońcu. Jedyna kwestia to troszke kontrowersyjny wygląd, ale z kangurkiem na przodzie i odpowiednio wysoka wygląda moim zdaniem świetnie. Te auta zazwyczaj są w niezłej kondycji, przy Twoich wymaganiach wersja z napędem na przód spokojnie sobie poradzi, stały napęd 4x4 to troche marnotrawienie paliwa jeśli większość czasu spedzi na asfelcie ;)
Jeśli by Cie interesowało to moge również dużo i szczegółowo powiedziec o Subaru Forester Igen, ale koszty utrzymania troszke większe.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Właśnie HR-V, ale z napędem 4x4 gdzie tylna oś jest załączana automatycznie, najbardziej chodzi mi po głowie, tak samo jet to rozwiązane w Suzuki Ignis, które kupię młodsze w tych samych pieniążkach...
4x4 dołączane automatycznie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem - większość tras robię po asfalcie, gdzie tylna oś nie będzie się załaczała.
Z subaru biorę pod uwagę Justy ( bliźniak Ignisa ), reszta aut tej marki jest droga w utrzymaniu i naprawach.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
W zasadzie wszystkie subaru są dość drogie w utrzymaniu ;) Co do automatycznie dołączanego napędu niby fajna opcja, póki wszystko działa.Sprzęgło dołączania napędu potrafi zaskoczyć, jak napęd 4x4 to albo dołączany ręcznie dźwignia (lub sprzegiełkami recznymi przy kołach) albo stały jak w Subaru, z automatami bywa różnie-można albo wisko spalić, albo padnie ze starości po wyschnięciu smaru i sklejeniu się płytek , jakoś nie uznaje w terenówkach tego rozwiązania.
Jakbyś sie zdecydował na takie auto to pierwsze problemy z napędem można wykryć na jeździe próbnej-jeśli przy jeździe po zakręcie, a najlepiej okręgu, na dobrze przyczepnej drodze auto samoistnie zwalnia, to sprzęgło wielopłytkowe jest zatarte i na stałe spina tylny napęd (i w takiej sytuacji brakuje tak jakby centralnego mechanizmu różnicowego)

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Ja jestem a subaru forester. Niby SUV ale w terenie daje sobie radę, chociaż jego spalanie nie będzie na najniższym poziomie.

Jeszcze raz zaznaczam, że nie interesuje mnie typowa terenówka , ani golf, czy octavia z napędem 4WD bo ich prześwit jest taki sam jak innych aut, które mają problem podjechać pod wyższy krawężnik

Oj mógłbyś się zdziwić co potrafi stare quattro na torsenie.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przeceniasz to dołączanie tylnego napędu w razie uślizgu jako panaceum na dobrą trakcję i niskie spalanie.
Tak na prawdę nie pogodzisz nigdy tych dwóch kryteriów.
Bez uślizgu i tak mechanizmy napędowe generują straty mechaniczne, nawet odłączany ręcznie napęd przedniej osi dźwignią przy reduktorze oraz sprzęgiełkami przy piastach kół - aby przednie półosie i przedni deferencjał nie obracały się podczas szosowej jazdy też podnosi spalanie bo całe to żelastwo trzeba rozpędzać i hamować...
Tak na prawdę to najważniejsza jest umiejętność jazdy w terenie, jeśli ją w wystarczającym stopniu nabędziesz to napęd
na cztery koła możesz sobie darować. Oprócz umiejętności potrzebny tylko prześwit i dobra opona...

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Przeceniasz to dołączanie tylnego napędu w razie uślizgu jako panaceum na dobrą trakcję i niskie spalanie.
Tak na prawdę nie pogodzisz nigdy tych dwóch kryteriów.
Bez uślizgu i tak mechanizmy napędowe generują straty mechaniczne, nawet odłączany ręcznie napęd przedniej osi dźwignią przy reduktorze oraz sprzęgiełkami przy piastach kół - aby przednie półosie i przedni deferencjał nie obracały się podczas szosowej jazdy też podnosi spalanie bo całe to żelastwo trzeba rozpędzać i hamować...
Tak na prawdę to najważniejsza jest umiejętność jazdy w terenie, jeśli ją w wystarczającym stopniu nabędziesz to napęd
na cztery koła możesz sobie darować. Oprócz umiejętności potrzebny tylko prześwit i dobra opona...

eltechsam a jakie autka z większym prześwitem i jakimi motorami byś polecił ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
To moze cytryne c5 na hydro zawieszeniu. Jak go dzwigniesz to na uparciocha w tym aucie zmienisz olej na parkingu

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
A czy taka C5 nie pali wiele, a jej utrzymanie i ewentualne naprawy hydrauliki to nie majątek ?

Co powiecie na temat:
- Dacia logan Van ?
- Ford Fusion ?
- Citroen Xsara Picasso ?
- Citroen Berlingo/ Peugeot Partner ( Wersje rodzinno - osobowe ) ?
- Suzuki Ignis z napędem na przód ?
- Opel Zafira ?
Czy to auta warte uwagi ? Jakie silniki się w nich najlepiej spisują jeśli chodzi o ON lub LPG ?
Czy silniki fiata ON 1.3 i Citroena 1.4 ON to dobre i trwałe jednostki napędowe ?

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Sam mam c5 hydraulika sie nie psuje a reszta tak jak w innych autach

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Z wymienionych przez Ciebie wyższe zawieszenie mają tylko Ford Fusion i Suzuki Ignis.
A jeśli bierzesz też pod uwagę Dacię to raczej Sandero lub Sandero Stepway czyli uterenowiona.
Niestety Stepway budżet może przekraczać bo to nowsze roczniki.
Polecany i słusznie powyżej- i sprawny Duster to już zdecydowanie poza budżetem.
Jeśli chodzi o prześwit to większość samochodów można delikatnie podnieść na zawieszeniu tylko trzeba wiedzieć jak i o ile można aby było bezpiecznie i komfortowo.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
Dacią Sandero, jeżdżę z koleżanką do pracy ( jeździmy tydzień ja, tydzień ona ), całe szczęście, że musi być maksymalnie przysunięta do kierownicy, bo jest niska i inaczej nie dosięga do pedałów, więc siedzę z tyłu za nią i jest wtedy względnie wygodnie. Jak jeździłem z przodu na fotelu pasażera, który maksymalnie miałem odsunięty do tyłu, to nie wiedziałem jak nogi ułożyć, a kolana bolały niemiłosiernie, dodam, że mam 180 cm wzrostu, więc tak standardowo. W loganie nie siedziałem, ale sporo ich jeździ i wydaje się, że miejsca jest w nich sporo więcej.
A co z Berlingo i Xsarą Picasso ? Xsara Picasso wydaje mi się pojemnym rodzinnym autem, gdzie do bagażnika wejdzie wózek dziecięcy bez składania :) Czy jest to awaryjne auto ? Wiele słyszałem złego o modóle BSI, czy czymś takim, Już kiedyś te auto chodziło mi po głowie, ale te opinie o francuzach mnie odstraszały.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Miałem Picasso 2.0 HDI jakieś 5 lat i nic się nie działo. Trochę słaby motor do tej wagi ale dało się jeździć.

czenczyl

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Płock
A motor w Xsarze Picasso 1.6 HDI dałby radę ? Ewentualnie 1.6 benzyna + LPG ?

Do góry Bottom