• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

auto używane do 30 tyś benzyna

przemo262192

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
witam, tak jak w tytule planuje kupić auto silnik benzynowy (dobry do lpg ale niekoniecznie) . Proszę o kazdą sugestie

1. benzyna (max do 2.5 litra)
2. kombi/sedan/limuzyna
3. budżet do 30 tyś
4. skrzynia manualna

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jedynym modelem w cenie do 30 tyś zł,który mógłby zdobyć ocenę celującą gdyby nie diesel,jest Lexus IS II,silnik 2.5V6,solidna i niezawodna jednostka praktycznie z tylko jedną piętą a.czyli pompą wody niezbyt trwałą,ja nie byłbym w stanie wskazać solidniejszej konstrukcji(ogólnie,całokształt),poza nim jest kilka modeli aut godnych uwagi(np.Hondy,Fordy,Mazdy)

akbe

Początkujący
Punktów
1
BMW E60 - E61 pierwsze modele nadają się do LPG
BMW E92 chyba najładniejsza w tych latach
Mercedes W204 1.8 kompresor ( pośredni wtrysk, ma jedną wadę, rozrząd wytrzymuje 150 tyś i wymiana)

przemo262192

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
Dzięki a po powiecie na tego opelka? przebieg 90k ze Szwecji, czy to jest możliwe? podsyłam link oraz raport może ktoś z Was więcej z tego przeczyta

Załączniki

• Raport_autoDNA_W0LGM57C191016486.pdf
    362,6 KB · Wyświetleń: 8

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Sprawdź te auto pod kątem rdzy bo kraj pochodzenia słaby ,druga kwestia środek słaby jakościowo i skrzypi, niektórym to przeszkadza niektórym nie

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
To niezły wybór,plasowany na poziomie Mercedesa W204 z tym,że zdecydowanie mniej problematyczny od przedliftowca,o ile dobrze pamiętam w nim są tylko 3 silniki,które można polecić,akurat ten silnik jest na tej liście(140 KM),to prawda,że wnętrze potrafi skrzypieć ale przy przebiegach ok.300 tyś km czyli w autach już trochę wyjeżdżonych.Jedyny mankament jaki można wymienić,kapryśna elektronika,poprawiono temat w poliftowcach,głównie chodzi o konieczność aktualizacji oprogramowania elektroniki sterującej,poza tym niska trwałość tarcz hamulcowych,z korozją nie jest żle,nie jest wymieniana jako typowa przypadłość.Jedno pewne,jeśli auto posiada taki przebieg rzeczywisty,nie było bite,buda zdrowa,można rwać z powodzeniem,naturalnie z tym silnikiem.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
E60-nawet wrogowi bym nie polecił najgorszy samochód pod względem awaryjności z wszystkich wyprodukowanych świecie .
Insygnia - Silnik bardzo rzadko ale potrafi wyzionąć ducha .

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
E60 3.0 d jeden z najlepszych samochodów,nie wiem co ty chcesz od niego

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
3.0 d bmw jest super pod warunkiem ze ma blok żeliwny . Na to miast e60 to numer 1 pod względem awaryjności , lista usterek ciągnie się jak napisy końcowe po filmie .

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Dzięki a po powiecie na tego opelka? przebieg 90k ze Szwecji, czy to jest możliwe? podsyłam link oraz raport może ktoś z Was więcej z tego przeczyta
Auto fajne ale nie z tym silnikiem. Nie jedzie a chleje sporo

przemo262192

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
@Marcinglasgow mam zamiar wrzucić w gaz i wiem ze ten silnik tego nie lubi , bo już się naczytałem na różnych forach niemniej jednak jak kupie to będę się starał założyć gaz lecz to nie jest konieczność, chciałbym poznać opinie na temat akurat tego ogłoszenia, bo mam niedaleko a właśnie szukam takiego autka. Ten przebieg jest dla mnie tak nierealny w stosunku do innych ogłoszeń w internecie, że chciałbym poznać też Waszą opinie o tym konkretnym ogłoszeniu, dlatego też dodałem raport i chciałbym abyście na niego zerknęli, bo tam są te przebiegi i ja je czytałem z tym, że jestem laikiem a chciałbym poznać zdanie doświadczonych osób. Z góry dziękuje za odpowiedzi

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
@Marcinglasgow mam zamiar wrzucić w gaz i wiem ze ten silpoza olejanik tego nie lubi , bo już się naczytałem na różnych forach niemniej jednak jak kupie to będę się starał założyć gaz lecz to nie jest konieczność, chciałbym poznać opinie na temat akurat tego ogłoszenia, bo mam niedaleko a właśnie szukam takiego autka. Ten przebieg jest dla mnie tak nierealny w stosunku do innych ogłoszeń w internecie, że chciałbym poznać też Waszą opinie o tym konkretnym ogłoszeniu, dlatego też dodałem raport i chciałbym abyście na niego zerknęli, bo tam są te przebiegi i ja je czytałem z tym, że jestem laikiem a chciałbym poznać zdanie doświadczonych osób. Z góry dziękuje za odpowiedzinie
Miałe okazje pzejechac sie wersja 1,4 turbo. w porownaniu do mojej 1.8m to był pocisk. Nie wiem jak z awaryjnoscia ale jechało bardzo fajnie. Przy silniku 1,8 zmieniłem tylko cewke i swiece. Poza olejami i filtrami nic wiecej sie nie robilo.

przemo262192

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
@Marcinglasgow a masz u siebie w insigni gaz? Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cenowo utrzymanie tego auta, bo mam na oku insignie 1.8 beznyne oraz forda mondeo mk4 2.0 i nie wiem co lepsze pod względem utrzymania oraz eksploatacji

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Gaz jest polecany do wersji 125 konnej z prostego powodu,ten silnik ma hydraulikę zaworową,140 konny nie,dochodzi więc koszt regulacji zaworów,poza tym niuansem 140 konny nie odbiega jakościowo od tamtego,gniazd zaworowych z trocin nie ma.Trzeba zwrócić uwagę tylko podczas eksploatacji na pewne drobnostki,które jednak są istotne a mało kto przykłada do nich wagę,Marcinglasgow już wspomniał o jednej z nich a o reszcie potem,gdy już autko zostanie zakupione,w testach długodystansowych to auto z tym silnikiem na dystansie 100 tyś km spaliło podczas normalnej eksploatacji 8 l .

przemo262192

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
Zdecydowałem się na zakup forda mondeo mk4 2.0 benzyna rocznik 2008-2010, co prawda nie szukam "okazji" a zadbanego egzemplarza i chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę przy oględzinach takiego auta

Do góry Bottom