• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Autocom 2011.1 zaczynające się kłopoty sprzętowe.

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jestem posiadaczem Autocoma w obudowie koloru podobnego do złota z niebieską naklejką i gumami na końcach, kupiłem go 2 lata temu za około 1600 zł z oprogramowaniem 2011.1 sprzęt działał bardzo dobrze do pewnego dnia jakieś 2 miesiące temu. Zaczęły się problemy z komunikacja np. Vectra B 99r silnik czytało a poduszek i iinych nie. Postanowiłem od nowa postawić system win xp s3, od nowa wgrać 2011.1 (mam kody org i płytkę) więc to żaden problem. Oczywiście wszystkie potrzebne programy doinstalowałem. Program na "nowym" systemie pochodził tydzień w miare normalnie i znów zaczeły się te same problemy. Próbowałem również ze zmianą daty itp, na marne. Może to wina oprogramowania? Czy samego urządzenia? Albo licencji? Występowały również "kod nieznany" i to już wzbudzało moje podejrzenia. Tester spisywał się bardzo dobrze.

Czytając podobne tematy postanowiłem ściągnąć Autocoma 2013.1 z chomikuj + patch i witaminka.
Program jednak nie łączył się z w.w poduszkami a z silnikiem tak. Oczywiście testowałem na innych samochodach (astra, dóblo, i inne). I dalej nic.
Aktualizacja VCI przebiegła pomyślnie.

Obecnie wgrywam xp jeszcze raz na lapka i wrzucę jeszcze raz 2011.1.

Czy ktoś się spotkał z podobnymi objawami? Może mi pomóc?
Autocoma używam na codzień w "mini" warsztacie.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
2013.1 to ponoć niewypał jest , może laptop ci wariuje a nie głowica vci , i czy pod tym laptopem masz neta ?

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
Nie mam internetu. Czysty xp wgrany + s3 i dalej nic. Sprawdziłem na drugim kompie 2013.1 na 7 i to samo było :)

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
No właśnie instaluje XP i wracam do starej wersji. Ale co to pomoże skoro raz już tak miałem i się szybko "skończyła". No ale zobaczymy. Zrobię szybkie testy na kilku autach i napiszę co i jak.

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
Coś? Tzn co? Gdzie takie sprzęty naprawiają ? Albo co można zrobić we własnym zakresie?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
coś sie psuje :) albo zimne luty się robia, we własnym zakresie to hot air :) a naprawiają na allegro alb może i ktoś na forum ci naprawi

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
No to by problemu nie było jak HA tylko :) Dysponuję takim sprzętem+ myjka ultradźwiękową i inne. Nawet do BGA by się coś znalazło :) Z pamięciami gorzej.
Głowica mówisz. Czas pokaże.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Vci bym obstawiał na samym końcu mi się wydaje że coś ci wysypuje program z kompie ;) skoro po wgraniu na nowo jakiś czas działa

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
Wgrałem teraz od nowa i nadal tak samo. Rozebrałem było kilka styków zaśniedziałych(lekki nalot) wyczyściłem IPA poprawiłem luty zwykłą grotówką. Niestety nie pomogło. W oprogramowaniu raczej wina nie leży, jednak sprawdzone na 2 komputerach, na kilku samochodach. W zasadzie to niewiem co dalej zrobić, czy pobrać inna wersje oprogramowania, czy też przymierzać się na zakup nowego AutoComa.

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
Podstawowe sprawy sam umiem zrobić kwestia tego 'coś" takie odpowiedzi mi niewiele dają. Szukam czegoś bardziej konkretnego :)

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
któryś procek zapewne zdycha i komunikacja wariuje ... może flasch ...? zresztą ryż na owe czasy jest tak tani że nawet nie warty tego posta :)

Benio1235

Początkujący
Punktów
0
Przekaźniki jeszcze mogę spróbować poprawić (luty), jest jakiś sposób na sprawdzenie ich na płytce? Mogę podać 5v na ich złącze i nie powinno się nic stać? . Przewody też postaram się sprawdzić.

Do góry Bottom