• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 2 1,9TDI BLS dziwne odpalanie ciepłego silnika

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Ja mam chyba rozwiązanie tylko zainteresowany przepadł.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Odłącz czujnik temperatury cieczy i zobacz jak odpala.
To nic nie da. Walczyłem z takim czymś z pół roku.

Zdaje mi się że zakładający temat sam sobie odpowiedział gdzie tkwi problem.

dawidd3

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Wielkopolska
Nie napisałem, że odłączenie czujnika będzie rozwiązaniem problemu tylko żeby sprawdził jak odpala przy wyższej dawce rozruchowej.

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Sorki Panowie, że nie pisałem, ale nie spodziewałem się takiego zainteresowania ;)

Jakiej firmy dwumas montowałeś?

Sachs, nówka oczywiście

dobrze jest ustawiony kąt wtrysku?

Jest poniżej 1*. Próbowałem regulować o kilka stopni w jedną i w drugą stronę, było tylko gorzej.

Często pomaga edycja mapy dawki rozruchowej. Kluczowa jest prędkość obrotowa wału podczas rozruchu. Kto widział mapę dawki wie o co chodzi ;)

Coś tam kumam w tym temacie. Człowiek który bawi się mapami na co dzień grzebał kilka dni i on stawia na złe wtryski. Ale przez pół roku kompletnie nic się nie działo. Nagle złe wtryski?

Odłącz czujnik temperatury cieczy i zobacz jak odpala.

Czujnik temperatury odłączałem i różnica jest taka że słychać większą dawkę paliwa ale efekt bardzo podobny. Na tej zwiększonej dawce czasem jest w stanie sam ten moment "przegryźć" i "załapać" bez wspomagania rozrusznikiem, ale brzmi to jeszcze bardziej niszczycielsko.

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Przy wymianie dwumasy był wymieniany uszczelniacz wału ?

Nie, wtedy tylko sprzęgło, potem jeszcze raz je zdjąłem, woziłem do dwóch innych mechaników żeby je "zmacali" i obaj ocenili że jak nowe. Parę miesięcy pojeździłem i w ostatnią środę znowu je zdjąłem i wymieniłem ten uszczelniacz na febiego.

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Tylko na gorącym ciężko pali. Wiele przyczyn być nie może.

Teoretycznie tak. Ale mi pomysłów brakuje, a kupienie kompletu wtrysków po to, żeby sprawdzić to dość duża inwestycja, jeśli nie będzie trafiona ;)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Teoretycznie tak. Ale mi pomysłów brakuje, a kupienie kompletu wtrysków po to, żeby sprawdzić to dość duża inwestycja, jeśli nie będzie trafiona ;)
....zmierz ciśnienie we wstępnej pompce paliwa ,wtedy gdy masz wszystko rozgrzane .

Mali141

Początkujący
Punktów
1
....zmierz ciśnienie we wstępnej pompce paliwa ,wtedy gdy masz wszystko rozgrzane .

A może po prostu podłączyć na chwilę jakąś pompkę ręczną przy rozgrzanym silniku, zrobić ciśnienie i próbować palić? Pomyślałem o tym dopiero wczoraj przy pisaniu tego posta.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
..napisałeś że wymieniono hydroregulatory które były wytarte ??? (bardziej pasuje -nieszczelne ,nie trzymające ciś.) .Czy masz 100% pewność że zostały wymienione ? Coś zbyt często ta uszczelka jest wymieniana --czy przy ostatniej wymianie były wkręcane nowe śruby czy stare ??Może to tu jest przyczyna -w hydraulice i zaworach --jak jest silnik rozgrzany ?? Podaj Placka na rozgrzanym silniku i zobacz jaki będzie efekt .

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Drogi kolego masz nr. Dwumasu który zakładałeś?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Miałem te same przeboje z golfem v też bls też założyłem sachs i też stawałem na głowie by problem zlikwidować. Uspokoiło się po wywaleniu tego nowego dwumasu i założyłem identyczny tzn. sachs z identycznymi nr. z tym że pewną używkę. Nówka poszła na reklamacje co już trwa z dwa miechy. Z tytułu że towar został wysłany do producenta. Chyba wietrzą grubszy problem.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Miałem te same przeboje z golfem v też bls też założyłem sachs i też stawałem na głowie by problem zlikwidować. Uspokoiło się po wywaleniu tego nowego dwumasu i założyłem identyczny tzn. sachs z identycznymi nr. z tym że pewną używkę. Nówka poszła na reklamacje co już trwa z dwa miechy. Z tytułu że towar został wysłany do producenta. Chyba wietrzą grubszy problem.
Witaj Mesiek ! Może tak się zdarzyć jak piszesz ...ale nie pasuje mi temperatura ....chyba że parametry dwumasy różnią się znacząco między zimnym a gorącym .Generalnie czynnik temperatury nie powinien mieć wpływu !

Do góry Bottom