• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bezpośredni wtrysk, jak często zapiekają się wtryskiwacze benzynowe

vip.serwis

Początkujący
Punktów
3
stag 400 dpi to wtrysk fazy lotnej czyli normalnie reduktor plus wtryskiwacze, odpowiednik zenita direct. taki stag 300 ma dotrysk benzyny mozliwy do ustawienia ale to zupełnie co innego i nie nadaje sie do bezposredkiego wtrysku. zupełnie inny sterownik bo reduktor i wtryskiwacze te same

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
a mi chodzi czy typową instalację 4 gen tak jak stag 300 mozna wsadzić bo przecież jakiś dotrysk tam jest do ustawiania ale nie wiem czy to nie chodzi o coś innego...
chodzi o rozłączenie i zemulowanie wtryskiwaczy benzynowych którego nie ogarnie sterownik ,,zwykły" i dlatego są inne do bezpośredniego wtrysku. natomiast cała reszta podzespołów jest taka sama.
instalacje typowe np stag 300 to typowa 4 generacja lpg i nie nadaje się do fsi dopiero można zastosować stag 400dpi ale to juz chyba 5 generacja ciekłego wtrysku ale pośrednio, potem jest 6 generacja ciekły wtrysk przez fabryczne wtryskiwacze Pb...
4 generacja to wtrysk gazu przed zawór ssący, piata generacja -bezpośrednio do komory spalania, przynajmniej tak uczyli kiedyś, generacja zalezy od sposobu podania paliwa (sterowania dawką) czyli np 3gen - podanie gazu w sposób ciagły na wszystkie 4 cylindry, 4 gen - pojedynczy wtryskiwacz gazowy, 5 gen- wtryskiwacz benzynowy. a czy to jest ciekły czy lotny to i tak jakoś trzeba go dostarczyć.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
teraz jest wszystko jasne. to w takim razie w obecnym czasie co jest bardziej popularne do bezpośredniego wtrysku??
4 gen - np stag 400 czy 5 generacja bezpośrednio do komory spalania??

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
bezpośrednio do komory spalania to tylko przez wtryskiwacz benzyny czyli tylko gaz płynny czyli najlepiej Prins. Dlatego najczęściej montuje się to co jest cenowo przystępne czyli 4 generację np stag czy zenit czy włoskie

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
Montuje się to co można serwisować w większości warsztatów i co szybko się zwraca klientowi

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
praktycznie przy tych cenach paliwa to ma zwrot instalacji po 15 t. km...a pozniej juz tylko zarabia :))

Mikas

Gaduła
Punktów
8
Panowie a co z wtryskiwaczami piezoceramicznymi? Jakaś instalacja to ogarnia?

Mikas

Gaduła
Punktów
8
Czyli cały czas jesteśmy przy grupie VW :)

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
Nie tylko, udało mi się wreszcie zamontować instalacje do Kia Sportage silnik 1.6 ten najczęściej spotykany i powiem że to naprawdę ładnie jeździ. Montaż nawet prosty i prawie się to nie różni od normalnych wtryskow

Mikas

Gaduła
Punktów
8
Zgadza się, te silniki są dobre, nie stwarzają problemów.

m.kozera

Początkujący
Punktów
0
te silniki 1.6 w kia i hyundai wystepują w róznych konfiguracjach z róznymi steronikami, rózny pinout rózne kody silnika czasem niezgodny z tym co opisaują w manualach do montazu lpg ale nie spotkałem się jeszcze z takim ktory by nie chciał jezdzić

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
No właśnie dlatego zacząłem od tego silnika, tak jak pisaliscie. Nie chce mieć na początku problemów.

Mikas

Gaduła
Punktów
8
na to nie ma sposobów, ale zawsze warto przed montażem sprawdzić każdy samochód, obowiązkowo skaner obd

wajcha.p

Początkujący
Punktów
0
ja własnie walcze z upartą octawią 1.2 na 400dpi. wszystko już sprawdziłem i bede wyciągał wtryski i wysyłał do sprawdzenia bo po roku auto przeslało równo chodzić na benzynie

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
Podejrzewasz ze zapiekly się wtryskiwacze benzynowe?

chiochip

Nowy
Punktów
0
kompresja sprawdzona. cewki nowe a gotuje kartofle. na każdym cylindrze inny czas wtrysku. oczywiscie na benzynie
miałem dokładnie to samo w 1.2 tylko na innej instalacji. wysyłałem do goscia do krakowa. okazało sie ze wtryski mają spore rozbieżności

Ostatnia edycja:

Mikas

Gaduła
Punktów
8
A jak miałeś ustawiony dotrysk benzyny, ile spalał benzyny a ile gazu?

wajcha.p

Początkujący
Punktów
0
chiochip mam tak jak piszesz. rózne czasy wtryskiwaczy i wypada straszliwie zapłon. Mikas klient twierdzi ze palił miedzy 2 a 3 litry benzyny. nic nie wskazuje zeby je przypalało

Do góry Bottom