• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 2.0d m47 przestaje chodzić na jeden cylinder

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Nie skrócone zawory.....podpiera się przy uzyskiwaniu maksymalnego ciśnienia oleju..

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
..jeżeli gniazda zaworowe były frezowane ,,wówczas parametry wymiarowe osadzenie zaworu ulegają zmianie .Aby zachować prawidłowość wymiarową należy w takiej sytuacji skrócić trzonki zaworów o określoną wartość,, z reguły indywidualnie dla każdego zaworu (np. 0.12 mm) .Nie wiadomo na czym polegała naprawa głowicy w Twoim przypadku ,,więc jest to tylko domysł .O tym powinieneś dowiedzieć się od mechanika który naprawiał ta głowicę .

Krakus741

Gaduła
Punktów
5
Robiłem w tym zakładzie już nie jedna głowicę w sumie praktycznie wszytskie warsztaty z mojej okolicy i nie tylko robią tam glowice i nigdy nie słyszałem żadnego złego słowa o nich ,czy jakiegoś niedociagniecia ,ale cóż wszytsko jest mogło zdarzyć .
Jest jakiś sposób ,abym sam mógł sprawdzić czy zawory zostały odpowiednio skrócone ?
Bo nie widzi mi się kolejny raz zwalania czapki jeśli ma się okazać że to nie to .
Jeśli wszytsko zostało zrobione dobrze myślicie że może być to wina samych popychaczy ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Jest jakiś sposób ,abym sam mógł sprawdzić czy zawory zostały odpowiednio skrócone ?
..tylko i wyłącznie przez pomiar . Aby to wykonać musisz dostać się do zaworów ,,być może będzie to miarodajne .Należy tez mieć pkt.odniesienia (prawidłowość wymiarową ) w stosunku do której należy porównywać te które chcesz pomierzyć . Teoretycznie jest to wykonalne bez zdjęcia głowicy .

Krakus741

Gaduła
Punktów
5
Pomierzyłem wysokość na różne sposoby i na każdym zaworze wymiary są identyczne dodatkowo pozamieniałem popychacze między cylindrami , lecz dalej przestaje palić 4 cylinder nie mam już pomysłów co może być nie tak ...

Krakus741

Gaduła
Punktów
5
Nie wiem. Strzelam tylko.
Ale to też było by dziwne ponieważ na wyższych obrotach ciśnienie oleju jest większe , więc teoretycznie na niskich obrotach mógłby mieć większy problem z napełnieniem popychacza ,a do 3 tyś obrotów wszytsko jest okej .

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Jeśli dzieje się wszystko tak jak mówisz, to podpierający się zawór najbardziej pasuje.

Do góry Bottom