• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW [E46] M43 1.9 Głuche stuki z tyłu auta.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Witam mam problem BMW E46 SEDAN , jak wrzucę jedynkę i ruszam lekko albo wsteczny słyszę głuche stuki z tyłu , tak samo podczas jazdy i zmianie biegu podczas przyśpieszania ,tak samo z jedynki na dwójkę przy wrzucaniu troki już tak nie słychać prawie wcale , szarpania żadnego nie ma podczas jazdy, tylko głuche stuki,. Tuleje gumy wszystkie dyfra sprawdzone, krzyżak podpora wału są w bardzo dobrym stanie i nie ma żadnych luzów,sprawdzaliśmy na szarpakach ,oraz łomem każdą tuleje i gumę, jedyny co się okazało to w tylnym lewym kole coś wali, tzn: szybkie ruchy kołem przód tył jest takie walenie , nie na boki tak jak się sprawdza łożysko na boki , tylko ruchy toczenia koła jak się je złapie i rusza , co to może być ? jadać na nierównościach nie ma żądnego stukania, to dzieje się tylko podczas ruszania cofania gdy auto rusza się i podczas zmiany biegów i raptownym dodawaniu gazu lub ujmowaniu gazu? czy to walenie jest od tego ? i co tam mogło się stać ? przed chwilą dzwonił mechanik , rozebrał i szczęki były już wyjechane i zapieczony regulator mam kupić nowe i wymieni, i moje pytanie co to ma do głuchego pukania ? bo to pukanie jest kiedy się rusza z miejsca lub cofa lub na biegach podczas przerzucania biegów i autem buja , pukanie nie występuje podczas hamowania anie na dziurach ? dziwne to jakieś jest.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Głuche pukanie raczej jest z zawieszenia mostu lub wału/zawieszenia. Cykanie przy ruszaniu kołem to własnie bylo od szczęk.
A podwieszkę wału z łożyskiem sprawdziliście ? Lubi się oberwać a tego nei widać.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
To co piszecie wszystko zostało dokładnie sprawdzone na szarpakach oraz ręcznie łomem na podnośniku guma po gumie krzyżak po krzyżaku , podpora wału cała , oraz każda tuleja metalowo gumowa technicznie i wizualnie są w stanie bardzo dobrym, luzy na wale w normie , brak luzów na półosiach , brak luzów na łożyskach , nic nie huczy nie wyje, skrzynia nie zgrzyta, biegi chodzą idealnie , silnik pracuje jak pszczółka.Jedyne to to co pisałem to ręczny zapieczone regulatory i zdarte szczęki , na jutro będzie to wymienione , mechanik twierdzi że może to być od tego że szczęki podczas ruszania i zmiany biegów przy rozkładaniu napędu uderzały o bęben i stąd te głuche stuki, sam nie wiem nie zdaje mi się, aczkolwiek zobaczymy po wymianie, będę informował na bieżąco.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Własnie to mnie zastanawia bo szczeki raczej wydają metaliczne dźwięki a nie metaliczne ale może karoseria tłumi.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Mnie tak samo , może uda się dzisiaj zrobić a jak nie to jutro mechanikowi i dam znać , najlepsze jest to że jak byłem na kanale u siebie i jeden siedział w środku z odpalonym autem na biegu ruszał i szarpał gazem na biegu przód tył , to od spodu nic nie słychać cisza jak makiem zasiał , słychać to tylko w środku , jak nic nie da wymiana tylnych hamulców to wtedy obadam układ wydechowy i spróbuje pojeździć na parkingu z bagażniku i dokładnie to zlokalizować, aczkolwiek będzie trudno,kurde już nic więcej nie przychodzi mi do głowy , bo wszystko prawie zostało dokładnie sprawdzone, bałem się że to deyfer, ale przecież dyfer wyje jak siada , ale czasami jak ktoś auto katuje może się uszkodzić, auto kupiłem od kobiety , która woziła dzieci do szkoły i z powrotem i mało nim jeździła a ona byłą pierwszą właścicielką w Polsce od roku 2015 i zakupione było również prosto do Niemki, więc mniemam, że raczej nikt go nie katował , bez takich akcji prawie nie możliwe jest zajechanie dyfra i skrzyni wBMW.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Możliwe że w momencie ruszania naprężenia powodują uderzenia tłumika o podłogę albo osłony termiczne.

Otóż to , dlatego to też sprawdzę.

Znalazłem filmik gdzie w kole z tyłu miałem identyczne walenie i luz a nawet większy podczas kręcenia kołem przód tył i to było na luzie i nie na biegu i co wy na to ?

Ostatnia edycja:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Hamulce z tyłu zrobione i wymienione na nowe , chodzą elegancko , lecz stuki głuche dalej są, mechanik stwierdził że ewidentnie jest trochę luzu w przekładni mostu i że można z tym jeździć bez problemu byle nie szaleć , oczywiście ja tak jeździł nie będę , kupię u nas most używany w dobrym stanie ,dokładnie go sprawdzę z gwarancją rozruchową i moje pytanie brzmi czy wymiana mostu w BMW E46 jest do zrobienia na kanale w garażu samemu ? czy nie trzeba będzie wywalać tłumika ? może ktoś dysponuje jakąś foto paradą ? lub filmikiem ? będę z góry wdzięczny.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
No i niestety muszę napisać że to dyfer na 10000% , pojeździłem dzisiaj z tyłu i w bagażniku i jest głośna praca dyfra takie basowe brzmienie ,i z tą te głuche stuki, zajechany dyfer.

Dodam że wyje po wrzuceniu biegu i dodawaniu gazu po wrzuceniu na luz cichnie , DYFER?

Ostatnia edycja:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
To jest nie opłacalne , mieszkam przy granicy Niemiec ,gdzie części używanych z tych aut jest od groma , i można kupić dobrą używkę za cenę 100 do 150 zł z gwarancją rozruchową.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
W przypadku tego własnie auta to róznie moze byc z tymi uzywkami, a tym bardziej takimi jak dyfer(przeniesienie napedu), bo ludzie majac taki samochód z reguły lubią sobie depnąć, a gwarancja rozruchowa... ja rozumiem ale po co w razie W robic sobie dodatkowa robote z wkładaniem i wyjmowaniem. Mysle, ze albo szukanie i znalezienie bardzo dobrej uzywki co moze sie wiazac z czasem albo regeneracja.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Rozumiem,ale koszta regeneracji mogą wynieść około 700 zł z robocizną , nie licząc kosztów wysyłek , przesyłek , na daną chwilę nie stać mnie na ten wydatek, a auto musi jeździć , to co Pan piszę to racja, gdybym miał większą gotówkę od razu bym dał do regeneracji.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Jak trafie na dobrą używkę bez luzów ,stuków , zaleje świeżym olejem, nie będzie wycieków ,nie będę szalał a ja jeżdżę spokojnie, wyrosłem z czubkowania :p , to pochodzi długo, bo dyfer nie padnie o tak sobie bez żadnych objawów , chyba że tak jak piszę, zaczął bym katować ostro wtedy tak. W drugim aucie E36 1.6 kiedyś też dyfer mi kulał wymieniłem na używkę i chodzi już czwarty rok bez zarzutu , da się ? da się :)

Jeszcze pytanie mam jakie dyfry by pasowały ? BMW 3 Series E46 Oznaczenia dyferencjału : 1428164 E8049L 3.23 , czy jak wezmę 3.38 to nie będzie dużej różnicy ?

REAL OEM nie pokazuje innych dyfrów zamiennych pod moje auto tylko ten z 3.23 , dlatego pytałem czy będzie pasować na 100% inny ?

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AL11-EUR-07-1999-E46-BMW-316i_19&diagId=33_1183

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom