• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak pracowników do warsztatu

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Tyle placa u nas. Mojego sasiada syn wozi sery do wloch i 10 kola bierze na miesiac. Kolega ma kierowcow i biora od poniedziałku do piatku 1750 plus zarcie ma drodze. Kolezanka ma busy i kierpwcy biora 5600 do reki.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
U nas we wsi jest kolo stu tirow. A w okolicznej wsi gminnej jest 450

Widzialem na oczy.

Jak ktos przez dwa lata kupuje 50arow dzialke i stawia poetrowy dom .gowniarz 24 lata

Moj szwagier ma 8 busowi trzy tiry

Potężne firmy powstaly przewozowe. Malo ktory ruskich zatrudnia. Wiekszosc polacy i to mlode lebki. Po zawodowych szkolach. Nawet teraz jak chce pojsc do zawodowki mechanicznej to mu daja za friko C+E. Teraz to dziadostwo jest na zachodzie polski. Jak stawialismy konstrukcje w poznanskim to sie chlopaki smieli ze taki chlew.

Ostatnia edycja:

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
ja pozwolę sobie powiedzieć tak wszędzie dobrze gdzie nas nie ma;) w większosci przypadków jednak zawód mechanika wybiera się z pasji nie dla pieniędzy:) Jak zacząłem pracować po maturze w 2014 to dostałem 5zł na godzine i cieszyłem się że mam prace i mogę łapać doświadczenie, a miałem opcje wybrać delegacje w tym samym momencie za 18zł albo budowlanke za jakieś 12, wybrałem mechanike i nie żałuje bo po prostu sprawia mi to frajde i okazało się że jednak działając samemu mimo wielu utrudnień i z początku działania na czarnucha inwestowaniu w wiedze narzędzia jednak da sie może nie w kokosacha ale w miare normalnie żyć, fakt jestem kawalerem itd ale jakoś opotymistycznie mi to wygląda może milonerem nie będę ale satysfakcja z tego co robię i jakiś w miare godny pieniązek jest. Fakt nie zatrudniam jeszcze nikogo ale w przyszłości chciałbym i widzę po innych warsztatach że cieżo o pracownika a ten temat jeszcze mi bardziej przybliża sytuacje szkoda tylko że w ostatnich dwóch stronach jest kilka dziwnych bezsensownych postów.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
@Diagbox10 No i co z tego że ma takie zarobki skoro nie ma go w domu 5 dni w tygodniu? Znam wielu co jeździli i w PL i za Odrą i rzucili to dla rodziny. Zawód kierowcy wcale nie jest lepszy od mechanika

@WOODOO 3500zł za rękę za 8h pracy... Policzmy... 160h jest w miesiącu... Czyli wychodzi jakieś 35zł za godzinę pracy, do tego święta, urlop, wieczne l4... będzie jakieś 40zł. Ciekawe ile ponad 320zł masz przerobu dziennie???? Dolicz sobie wynajem warsztatu, koszt narzędzi, opłaty, ubezpieczenie, ZUS pracodawcy, no oczywiście na szkolenie też chcesz iść odpłatnie, pewnie na święta też byś coś chciał... a Twój pracodawca? Ile ma zarobku na Tobie? (nie raz pewnie coś zepsułeś ale to pomijam)
Dorabianie po godzinach? Oczywiście... Po co dać zarobić swojemu pracodawcy... Prywaciarz i tak kupe kasy zarabia...
A co do porównania ucznia do kasjera... Kasjer nie może się pomylić, musi potrafić liczyć i takie tam, a uczeń? Ma patrzyć i się uczyć więc za co mam mu płacić?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
3500zł za rękę za 8h pracy... Policzmy... 160h jest w miesiącu... Czyli wychodzi jakieś 35zł za godzinę pracy,
Tak masz rację, tylko te 35 pln to jest brutto- netto to 21pln, a moja praca (rb/h) jest wyceniana przez pracodawcę na 150 pln. czy to jest dużo to już zostawiam do oceny...
Tak jak najbardziej, w mojej firmie urlop jest naturalną rzeczą- ja wiem, że to dziwactwo, bo przecież jak to żeby pracownik miał urlop i to jeszcze płatny- nie do pomyślenia...:eek:
No, tu cię muszę zmartwić- ostatnio na zwolnieniu byłem jakieś 8 lat temu- tylko z tego powodu, że nadwyrężyłem sobie kręgosłup wrzucając ręcznie skrzynię do terenówki, bo pracodawca stwierdził, że zainwestowanie w podnośnik typu ,,jack,, to rozrzutność skoro ma od tego pracowników:meh:całe szczęście nie musiałem tam długo pracować...:D
A tak to ogólnie nawet w zimie nie zdarza mi się mieć kataru- cóż kwestia odpowiedniego dbania o własne zdrowie:D
no oczywiście na szkolenie też chcesz iść odpłatnie
A dlaczego by nie:D przecież pracodawca szkoląc mnie ma dzięki temu dobrego wykfalifikowanego pracownika, który w konsekwencji przynosi zysk i jemu:bored: zawsze myślałem, że to oczywiste... ale mogę się mylić:D
pewnie na święta też byś coś chciał...
Nie nic nie chcę- przy tych zarobkach jestem sam sobie w stanie kupić co zechcę- a nawet być może cię zdziwię, ale na zeszły sylwester to ja kupiłem szefowi ,,balantajsa,, (i nie chodziło tu o jakąś formę podlizania się:D)(świąt nie obchodzimy w firmie, bo po prostu większość jest niewierząca i jakby jest to zostawiane każdemu indywidualnie)
Ile ma zarobku na Tobie?
Trudno mi powiedzieć- nie zaglądam mu w rachunki:D
(nie raz pewnie coś spierdoliłeś ale to pomijam)
Nie rozumiem z kąt taka opinia? :bored: Ogólnie staram się zawsze postępować zgodnie z starą maksymą- ,,2 razy mierz-1 tnij,, więc błędy są ograniczone maksymalnie:D
Dorabianie po godzinach? Oczywiście... Po co dać zarobić swojemu pracodawcy... Prywaciarz i tak kupe kasy zarabia...
Nie dorabiam po godzinach, bo nie muszę:D
A co do tego co tu napisałeś to jestem zdecydowanym przeciwnikiem takich nieuczciwych praktyk wśród pracowników i nie muszę ich stosować, bo jak bym chciał sobie dorobić to zawsze mogę zostać po godzinach, ewentualnie przyjść w sobotę- więc wszystko zostaje w firmie...:D

Oczywiście to, że mam tak dobrze w obecnej firmie nie oznacza, że tak było zawsze- moje opinie są wysnute z doświadczeń z byłych firm/pracodawców- niestety było ich zdecydowanie więcej (tych negatywnych:meh:) więc po prostu mówię jak jest bez owijania w bawełnę- wiem prawda boli, ale taka jest prawda...

Ma patrzyć i się uczyć więc za co mam mu płacić?
A dlaczego ma stać i się patrzeć ? przecież na warsztacie jest zawsze coś do zrobienia...
Wiadomo, że jak wrzucisz ucznia na remont silnika to się udusi, ale możesz dać ten sam remont doświadczonemu pracownikowi, a uczeń może mu np. myć części- i w ten prosty sposób poznawać budowę silnika, czy np. wymiana oleju lub inne tego typu proste tematy (ma je ćwczyć do bólu, aż dojdzie do perfekcji, a dopiero później przejść poziom wyżej:D) Ale zarządzanie zasobami ludzkimi zostawiam pracodawcy...:D

A tak na koniec to ci ci napiszę jeszcze jedną moją przygodę z pracodawcą: załóżmy, że pracowałem w warsztacie X jako mechanik- ugadany byłem na stałą stawkę Y, ale po pewnym czasie pracodawca stwierdził, że jego zdaniem płaci mi za dużo- więc zaproponował mi, żebym przeszedł na %- zgodziłem się, bo mi to też pasowało:D i teraz sobie wyobraź jak mu skoczyła góla jak przy rozliczeniu okazało się, że mój procent był prawie 2x był większy od stawki Y:D tylko do jego głupiego tępego łba nie docierało, że jak ja więcej zarobiłem z procentu to on oczywiście też więcej zarobił z ogółu:meh:

U...ale się rozpisałem:D

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

skoro tyrasz po te 14 h to pewnie tak chcesz- w sensie twoja sprawa:D ale nie zmuszaj innych do tego
To, ze ja tyle pracuje to nie znaczy ze kogoś do tego zmuszam, a pracuję długo bo brak ludzi do pracy i musze robić za trzech.
A spróbuj się przyznać takiemu ,,szefowi,, że robisz coś takiego po pracy- to ci tak dopier...li roboty, że będziesz siedział po 20 h w robocie
Masz chyba zle wspomnienia.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Masz chyba zle wspomnienia.
Zdecydowanie...:Dbo ,,janusze,, wychodzą z założenia, że jak po pracy masz siły na coś więcej niż tylko pier...cie się do wyra to znaczy, że opieprzasz się w pracy...:confused:

A jak byś chciał wiedzieć to mojej pracy szukałem prawie 2 miesiące i było to ponad 1 rok temu- tak się uparłem, że znajdę normalną pracę:D
Rejon Warszawski- odwiedziłem myślę, że ponad 20 warsztatów- wszędzie płacz- brak pracowników- ale jak co do czego to ,,januszowanie,, że brak słów...i patologia...
Więc myślę, że mam pełne prawo być krytyczny w tej kwestii:bored:

A i jeszcze zapomniałem dodać, że miałem podczas szukania pracy takie wygórowane wymagania:
- czyste miejsce pracy- szok, bo jak to mechanik może być czysty...:woot:

- minimum podstawowe wyposażenie stanowiska pracy- już szokiem była kompletna szafka narzędziowa- najczęściej były to jakieś cienie świetności szafek z lat PRL, nie mówiąc o ich kompletności, a już jak wspomniałem czy ,,szef,, ma zamiar uzupełnić braki to mina ,,kota srającego na pustyni,, mówiła wszystko:meh:

-umowa o pracę i oczywiście to co na ,,łapę,, to i na umowie, a nie jakaś najniższa krajowa- to już po takim pytaniu ,,szefuncio byznesmen,, wypier...ał się razem z krzesłem...:banghead:

-8 h pracy, urlop itp. bzdury zgodne z kodeksem pracy...- w większości rozmów to nawet nie dochodziliśmy do tego punktu... bo ,,byznesmeny,, uważały to za fanaberie pracowników...

Ale każdy z nich płakał jacy to oni nieszczęśliwi, bo nie ma rąk do pracy i w ogóle...
Więc kolego przestańmy pier...ić farmazony i powiedzmy realnie jak wyglądają realia pracy- pracownicy są tylko nie godzą się na bycie NIEWOLNIKAMI i wolą wyjechać za granicę lub szukać dłużej pracy aż znajdą taką co im odpowiada niż ciągać się po patologiach...:bored:
I bez obrazy kolego...:Da i moje spostrzeżenia dotyczą rynku pracy ,,stolicy,,- nie wiem jakie są u ciebie w GW... ale myślę, że podobne...:D

Ostatnia edycja:

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Tyle placa u nas. Mojego sasiada syn wozi sery do wloch i 10 kola bierze na miesiac. Kolega ma kierowcow i biora od poniedziałku do piatku 1750 plus zarcie ma drodze. Kolezanka ma busy i kierpwcy biora 5600 do reki.

10k w miesiąc jako kierowca? To albo nie ma go w domu po pół roku albo zarabia w koronach...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ja planując robotę, wiem ile czasu mniej więcej zajmie. Jeśli coś zajmuje np 2h, to rezerwuje 3 w razie poślizgu. Pracuje od poniedziałku do piątku, od 8 do 17, czasem 18. W tym godzina przerwy na obiad.
Roboty nie przerobi z a pieniędzy do grobu nie zabierzesz.
Większość klientów to rozumie, a ci co nie, to niech jadą do konkurencji. Takie życie.

A jeśli robicie po 14h, to chyba jest wasz wybór i pretensji do nikogo nie powinniście mieć.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pracoholikow.

RemuSkm

Początkujący
Punktów
7
Miasto
Mniszków
Zgadzam się z WOODOO a wczoraj znów się o tym przekonałem
a co do C+E i ludzików niedowierzających zarobką wasz problem
Dla mnie ci zatrudniający Ukraińców za 2k nie powinni wogule mordy otwierać bo nawet im nie potrafi zapłacić adekwatnie do pracy

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
A teraz kolego kilex do ciebie::D
Dlaczego wyjechałeś z polski skoro jest tu tak dobrze ?:bored:Czyżby za mało zarabiałeś ?

Kolego wyjeżdżałem z kraju w 2005 roku mając 27 lat. Nie pracowałem w zawodzie mechanika. Robiłem w przy produkcji traktorów przy maszynie CNC. Ostatnia pensja wzięta w Maju 2005 to 2200 netto. Czy to mało czy dużo sam oceń. Oczywiście umowa o pracę, urlopy i wszystko wg prawa pracy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ostatnia pensja wzięta w Maju 2005 to 2200 netto. Czy to mało czy dużo sam oceń. Oczywiście umowa o pracę, urlopy i wszystko wg prawa pracy.
No to wracaj do kraju... bo tu się niewiele zmieniło:p:D tyle, że teraz to ,,janusze,, zatrudniają ukraińców za tyle...:D, bo Polak już nie jest taki głupi żeby je...ać za darmo:D z tąt ten ich cały płacz...o braku pracowników:D

To sobie teraz pomyśl, że właśnie chcesz się np. przebranżowić ( z produkcji na usługi-mechanik) i zaczynasz swoją przygodę z mechaniką- to jak sądzisz na jakie oferty możesz liczyć...:rolleyes:
Podpowiem:
pracują za 2000 zł
:meh:

A takimi tekstami to weź ty nie zawstydzaj naszych rodowitych ,,byznesmenów,, bo to są jakieś bajki wyssane z palca... i powiedz jeszcze, że takie warunki miałeś w Lublinie... to nikt ci nie uwierzy...:p:D*

*chciałem przez to powiedzieć, że są jednak u nas pracodawcy normalni, ale jest ich nie wielu... szkoda... bo brak pracowników mógłby jednak coś zmienić w tej materii...:meh:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nie wiem czy to do mnie ale zarabiałem tyle mam ci wygrzebać dowód wypłaty?
Przebranżawiać się nie muszę bo jako mechanik robię ostatnie 13 lat w tym 11 w VW.
W przyszłym roku wracam i otwieram swój warsztat.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie wiem czy to do mnie ale zarabiałem tyle mam ci wygrzebać dowód wypłaty?
Nie nic nie musisz wygrzebywać...:D
Tylko nie rozumiem co chcesz tym udowodnić, że co pomimo upływu 13 lat płace powinny być na takim samym poziomie- czy co ?:woot:
Przebranżawiać się nie muszę bo jako mechanik robię ostatnie 13 lat w tym 11 w VW
No i bardzo ci gratuluję, że odnalazłeś swoją ścieżkę życiową kariery...i życzę dalszych sukcesów i powodzenia...:D
Chodziło mi o to, że na pewno masz jakieś swoje minimalne wymagania poniżej których nie zszedłbyś- chyba, że się mylę...:p:D
Czy o to, że nie lubię ukraińców ?
Tak nie podoba mi się, że zaniżają stawki, ale żeby nie było tak całkiem źle to szanuję ich za wzajemną solidarność- której Polakom zdecydowanie brakuje...:meh:

A

Anonymous123

Tak nie podoba mi się, że zaniżają stawki,
Od 2004 roku Polacy robią to w całej Europie. W 2005 bylem we Francji i też zdarzyło się, że jakiś Francuz miał do nas pretensje, ze pracując u nich godzimy się na mniejsze pieniądze tym samym niszcząc to, o co oni walczyli przez lata. My o to nie walczyliśmy. To nie społeczeństwo ani władza doprowadzili do tak dużego wzrostu wynagrodzeń w ostatnich latach i do prawie zerowego bezrobocia. To te kilka milionów Polaków, co zdecydowali się na pracę za granicą jest odpowiedzialna za tak wielką zmianę, choć w krajach w których pracują nie rzadko spotykają się z krytyką, ze zabierają pracę obywatelom bo godzą się na niższe stawki. Ukrainiec dostaje 2000 i dla niego jest to i tak lepiej niz u niego, choć z czasem będzie chciał wiecej, to kwestia czasu. Ja nie miał bym sumienia płacić komus 2000 za tak ciężką pracę, ale wolny rynek to możliwość decydowania ile chcemy zapłacić i za ile chcemy pracować i nic nam do tego kto komu ile placi- skoro pracodawca i pracownik jest zadowolony.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Gdzie napisałem że chcę płacić 2000? Nie doczytasz i rzucasz się nie wiadomo o co.
Plan mam taki że wezmę mechaniora zaraz po szkole i sam go wszystkiego nauczę. Co do zapłaty to myślę o podstawie + % od przerobu. Przydał by mi się jeden doświadczony mechanik ale to dopiero za rok więc może kogoś znajdę.

Do góry Bottom