• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ceramizer stosować czy nie?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Więc troszkę nie rozumiem po co dolewać coś do silnika.
Po co farmakoncerny reklamują świństwa które zabijają ludzi?

też mniejsze tarcie prawda?
Przeczytaj skład i pomyśl. Testowałem już Nano preparaty nim Ty miałeś auto, choć nie podajesz wieku. Wszystko kolego już było, tyle, że wraca z nową wersją i nowym marketingiem.

Ostatnia edycja:

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Nie mam dużo latek lecz znam sie na rzeczy. Poprostu twierdzę że ten ceramizerek działa bo tak jest.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dziala,to prawda,Auto Repair ceramizer podniosl cisnienie ,czyli wyrownal na wszystkich cylindrach do wartosci fabrycznych w silniku,ktory byl w kiepskim stanie,wyniki testow.Moj kolega sprowadzil Mercedesa Vaneo 1.7CDi silnik pieinie chodzil do wymiany oleju,stracil kompreche,Moto doctor tez dziala:) Szuka silnika.

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Też mogę polecić, z tym że mowa o stosowaniu dobrego ceramizera i wtedy ma to sens. W praktyce kompletnie niczym nie ryzykujemy a można tylko zyskać. Unikać należy jedynie preparatów typu no name.

krzysztof33

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Może w jakieś super hiper wyniki nie ma co wierzyć przy takich dodatkach do olejów ale ja zalety widzę. Silnik po tym jak mam Ceramizer lepiej pracuje, nie ma takiego dymienia z wydechu, troszeczkę lepiej też się dynamika jazdy poprawiła.

Kredi82

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Biała Podlaska
Archoil robi ciekawe dodatki do oleju 9100, do paliwa 6900D/P płukankę do silnika AR 2820. Daje radę sprawdzone na sporej ilości aut. Polecam.

marcinbmw

Gaduła
Punktów
5
Miasto
jasło
Ciśnienia większego nie uzyskamy ale uszczelnić coś uszczelnia ceramizer , jeśli jest nie drogi to czemu nie , nie zaszkodzi my chyba że tak jak kolega pisze ze piasek jakiś się wydziela no ale nwm , w takich wynalazkach są nawet uszczelki w płynie wlewa w olej i nawet taki rumpel co leje litre na 1000 km przestanie , tesyowalem na niejednym dostawczaku

zibon

Początkujący
Punktów
1
Wiedzę tu paradę szyderców o poziomie wiedzy z zawodówki...
Macie badania na hamowniach politechnik za bajkopisanie?
Do szkoły panowie bo strach czytać wasze wymioty głupoty...
Udowodniono empirycznie znakomity wpływ ceramiki na gładzie metali w tym silników!!!
Błaźnicie się wielowarstwowo!!!

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wiedzę tu paradę szyderców o poziomie wiedzy z zawodówki...
Macie badania na hamowniach politechnik za bajkopisanie?
Do szkoły panowie bo strach czytać wasze wymioty głupoty...
Udowodniono empirycznie znakomity wpływ ceramiki na gładzie metali w tym silników!!!
Błaźnicie się wielowarstwowo!!!
Nosz w mordę,zadaję już od dawna pytanie,proszę o skład ceramizerów,i cisza:) Jak to działa? Ja wiem,dlatego może podnosić kompresję ,jedno jest pewne,jeśli ceramizer poprawia kompresję w ,,twoim,,gniocie,to rób remont silnika.Nie ma nic skuteczniejszego od obniżania współczynników tarcia od chloru(chloroolefiny),grafitu,siarki,niestety ale są to też związki b.szkodliwe,dlatego stosuje się je w stopniach procentowych bezpiecznych,nigdy w życiu nie zastosuję dodatku do oleju jeśli nie znam jego składu,Militec?!:) A,, idź pan w uj,,,wiem co tam jest,dlatego,ceratec?! Nie wiem,piszą o jakichś skałach mielonych,a idź pan w uj z takimi dodatkami.Mnie jedynie przekonuje termin,,magnatec,, oraz Bishop,i koniec.Obecnie testy pokazują,że nawet Ceratec uja daje,jedynie preparaty,które niwelują tzw.suche starty mają sens,w ciepłych porach roku nawet one niewiele dają,jedynie podczas mrozów.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Kiedyś byłem sceptycznie nastawiony do tego typu dodatków, ale...
Kiedyś zadzwonił klient z hasłem, że Espace IV 2.0 T nie odpala. Pojechałem i faktycznie. Tak jakby chciał załapać, a nie mógł. Okazało się, że jeździli autem bez oleju. Przytarty silnik i sprężanie ok 4 bary. Olej 10W60 trochę poprawił sytuację. Odpalał z trudem, ale na wolnych ciepły gasł. Stwierdziłem, że to idealny pacjent na testy cerocudów. Dostał 1 opakowanie Ceratec, 5 strzykawek Ceramizer i po ok. 500 km znacznie lepiej odpalał i nie gasł. Auto pojechało ze Śląska nad morze i z powrotem. Z tego co wiem min 3 tys km chodził. Więcej nie wiem bo trafił się silnik i został wymieniony. Ale szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że wskrzesiło to tego trupa.

Oczywiście dopiero badania laboratoryjne mogłyby potwierdzić skuteczność ceramizerów. Mogło być tak, że to nie ceramizer pomógł, a po prostu olej poprawił pracę zapieczonych pierścieni.

Na Youtube Piotr Tester testował oleje same i z Ceratekiem. Wychodziło, że jednak tarcie było mniejsze (zużycie cierne próbek). Do tego inne filmy pokazują pozytywny wpływ na kompresję itd. Moim zdaniem dodatki te działają, ale mają sens bardziej jako profilaktyka niż leczenie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wrzuce 5 groszy odemnie ale dot molibdenu.
Moj chrysler. Silnik zagrzany ogolny czas wtrysku 13 ms.
Dolane molibdenu po 20 min czas 9 ms.
Srednie spalanie z trasy 8.5 l ON przed 12l i wiecej. Po okolo 7 tys km od dodania molibdenu spalanie wraca do tych 12l. Juz 4 wymiana oleju z dodatkiem i nic sie nie spierdo....ło w silniku

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
@Bartek4x4
Też zauważyłem, że po molibdenie spalanie znacząco spadło...Chris robił "doświadczenie" - patrzył po korektach o ile mniej wtryskiwacze wtryskują paliwa - o ile silnik ma lżej... i miał lżej - dawkowanie paliwa było mniejsze.

...ale znowu wczoraj czytałem jakiegoś szarlatana...że molibden " po tygodniu po tysiącu km" wytrąca się z oleju i osiada na dnie miski...i zapycha kanały - kur. jakie kanały?...

Molibdenu nigdy nie dodawałem...ale ostatnio jakoś tak zapodaje...ale to i tak 50% tego co zaleca producent - na 3L np. zaleca to daje na 6L.
Tak samo estry do oleju 50% tego co zaleca producent.

A sztos, to jest... to https://allegro.pl/oferta/mannol-diesel-ester-additive-1l-mn9930-1pet-14775334245
37zł na 1000L - tłuste - tłuściutkie - wszystkie pompy cichną.

Nie wyobrażam sobie wlać OSTREJ chemii do baku - suchej - czyszczącej - bez tego. Dopiero po kilku latach do tego doszedłem :) oddaję w dobrej wierze za darmo.

Z Ceramizerem, to jest tak...raczej pękniętego pierścienia nie zespawa...rysy na panewce też nie wygładzi...ale jak są jakieś nano mikro ryski to wchodzi i 'leczy'...

dodatki te działają, ale mają sens bardziej jako profilaktyka niż leczenie.
dokładnie tak

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja mam siostre chemika na univerku. Molibden to krysztaly, ktore ocierajac sie o siebie maja cholernie niski współczynnik tarcia ale z czasem rozbijają sie na coraz mniejsze i tarcie wraca do nominału. Miski jeszcze nie sciagalem w swoim ale z ciekawości kiedyś zerkne

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Dużo lepsze właściwości ma dwusiarczek wolframu. Ma jeszcze niższy współczynnik tarcia COF. 0,03 dwusiarczek wolframu, 0,05 dwusiarczek molibdenu.

Jako modyfikatory tarcia stosuje też azotek boru i boran potasu. Jest tego dużo

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Dużo lepsze właściwości ma dwusiarczek wolframu. Ma jeszcze niższy współczynnik tarcia COF. 0,03 dwusiarczek wolframu, 0,05 dwusiarczek molibdenu.

Jako modyfikatory tarcia stosuje też azotek boru i boran potasu. Jest tego dużo

ale pewnie chodzi o cenę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Molibden lałem do paru aut, bez rezultatów. Tyle że ciemniejszy olej się robił, więc przydało się w 206, gdzie bagnet miał bursztynowy kolor i nie szło zobaczyć stanu oleju. Ceramizer z kolei lałem u siebie w Seacie - może i ciutkę ciszej chodził zimny, ale też jakoś nie zauważyłem znaczących różnic. Zmiana oleju na 0W40 mam wrażenie, że dała lepszy efekt.

Do góry Bottom