• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ciśnienie w układzie chłodzenia pajero 2,5 tdi

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
jaki mechanik odkręca korek na gorącym silniku i dziwi się że płyn wywala ?

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Ciśnienie było dlatego że obieg był zapowietrzony. Po włączeniu nagrzewnicy na max i poluzowaniu czujnika temp w głowicy przestał robić ciśnienie. Ale to jeszcze nie koniec.. Gdy przejadę nim 10km dając mu obciążenie na max (135km/h) z wyłączoną nagrzewnicą, wskazówka wychodzi poza normę. Gdy przystopuje lub zmniejsze gaz (do ok 90km/h) oraz włącze nagrzewnice na max ciepło i obroty, to wróci do normy. Nie nadąża go wystudzać. Wisko słychać że się załącza gdy silnik zimny silnik po zapaleniu zmienia się na ciepły. Chłodnicę przepłukałem samą wodą, może należało by jakimś roztworem?
Może chłodnica klimy która jest przed chłodnicą wody jest zatkana i nie przepuszcza powietrza?

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Wymontuję ją, połączę dwa wyjścia z pompą elektryczną i i będę płukał w obiegu gorącą wodą rozrobioną z octem i kwasem cytrynowym.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
tam wszystko jest zasyfione , wlewaj wode ze srodkiem z góry a wylewaj gdzies dołem bez termostatu i silnik niech pracuje

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
tam wszystko jest zasyfione , wlewaj wode ze srodkiem z góry a wylewaj gdzies dołem bez termostatu i silnik niech pracuje

Jeśli bym wlewał górą i spuszczał odrazu dołem, to za dużo by to nie dało, ponieważ tylko raz było by przepłukane. Szkoda środka. Lepiej chyba jak sobie będzie krążył w układzie?

Poskładać wszystko bez termostatu i nalać wody ze środkiem, i ma chodzić? Jak długo? Uszczelką nic się nie stanie?

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Czyszczenie samej chłodnicy nie pomogło. Termostat sprawdzony, w gorącej wodzie, otwiera się tak jak ma na sobie napisane. Może być wina zatkanej nagrzewnicy? Zakupie środek z Liqui Moly, wleje go razem z wodą demineralizowaną do układu chłodzenia, odpalę auto na 30min i niech się płuczę

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Układ wyczyszczony. Jest teraz lepiej, choć nie wiem czy to nie jest związane z chłodniejszą temperaturą na dworze. A więc: Bez włączonej klimy i nawiewów, jadąc 8km na full, wskaźnik temp nie wychodzi poza normę. Gdy włączyłem klimę, była dosłownie na granicy lub trochę za nią ale po odpuszczeniu trochę gazu i spokojniejszej jeździe wróciła do normy. Potem na postoju klima włączona, gaz w podłogę, po 2-3min zaczęła wychodzić poza normę. Czy to normalne?

Klima ma osobny wentylator który wyciąga powietrze w stronę przodu auta, przez to śmigło od chłodzenia wody jest mniej wydolne podczas załączenia klimy

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a same lamelki , jak w terenie jexdził to może byc zapchany przepływ powietrza ...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Układ wyczyszczony. Jest teraz lepiej, choć nie wiem czy to nie jest związane z chłodniejszą temperaturą na dworze. A więc: Bez włączonej klimy i nawiewów, jadąc 8km na full, wskaźnik temp nie wychodzi poza normę. Gdy włączyłem klimę, była dosłownie na granicy lub trochę za nią ale po odpuszczeniu trochę gazu i spokojniejszej jeździe wróciła do normy. Potem na postoju klima włączona, gaz w podłogę, po 2-3min zaczęła wychodzić poza normę. Czy to normalne?

Klima ma osobny wentylator który wyciąga powietrze w stronę przodu auta, przez to śmigło od chłodzenia wody jest mniej wydolne podczas załączenia klimy
Wentylator klimy działa na odwrót... Oba śmigła walczą ze sobą :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeżeli dmucha do przodu auta to kompletnie bez sensu bo zatrzymuje ruch powietrza podczas jazdy .

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Wyntylator ok. Zbyt pochopnie powiedziałem że dmucha do przodu auta, dmucha na silnik, czyli tak jak powinno. Zmienię jeszcze ten korek w chłodnicy na nowy. Jadąc 120km/h nie przegrzewa się, ale boję się że gdy podczepi przyczepę z obciążeniem to też nie nadąży wystudzać. Może zmostkować wyjścia na nagrzewnice? Mogą być przyczyną przegrzewania?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kiedys to wlewałem wodę do Warszawy i jeździłem z jakimś świństwem troche czasu az sie kamien nie rozpuscił potem zlewałem i od nowa az woda czysta nie była .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
też bym jeździł na kwasku i na occie do skutku

Do góry Bottom