• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen c3

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Kolejna zakała. Citroen C3 2006r. 1.4 benzyna.

Włączamy zapłon jest stały błąd P1676(alternator- obwód prądowy) nie idzie skasować. Odpalamy.

Po odpaleniu mamy:

P0608( Komputer sterujący silnika, sygnał wyjściowy czujnika prędkości A - usterka)
P0609 (Komputer sterujący silnika, sygnał wyjściowy czujnika prędkości B - usterka)
P0108(Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym/czujnik ciśnienia atmosferycznego - sygnał wejściowy za wysoki)
P1674, P1675, P1676 (alternator- obwód prądowy)
I 3 błędy związane z przepustnicą.

Objawy falowanie obrotów w zakresie 1-2 tys, brak reakcji na pedał gazu stały 15%, wentylator na maksa. Ładowanie około 12v.
Czasami zdarza się, że jest wszystko super. Jeździłem tym autem 30kilometrow i tylko raz na chwilę zgasł, odpalił i pojechał. Wczoraj go wstawiłem, postal w środku kilka godzin i już zaczęły się cyrki. Instalacje sprawdzałem dwa razy. Poprzedni warsztat wymienił alternator, akumulator, przepustnice z kawałkiem wiazki, czujnik temperatury płynu. Sprawdziłem i dołożyłem dodatkową masę.Zwarc nie znalazłem. Zasilania na sterownik dochodzą takie jak jest aktualnie ładowanie.
Zastanawia mnie czemu jak zaczyna się dziać ten cyrk to ładowanie jest 12, a za chwilę zaczął normalnie pracować i automatycznie pojawiło się 14,3. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale jak chodził normalnie to uderzylem w tył sterownika z płaskiej i zaczął źle pracować. Czyżby ster trafiony? Niestety od tamtego czasu źle pracuje i nie mogę sprawdzić czy będzie tak samo. Sterownik Valeo

piotrek7j87

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
TM
Jak masz sterownik Valeo J34P to identyczny problem miałem i po wymianie ECU i immo na off wszystko wróciło do normy....

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Dzięki. Cenna informacja. Właśnie nie słyszałem żeby one padały dlatego nie stawiałem na niego

piotrek7j87

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
TM
Wcześniejszy warsztat przedemną wymienił własnie wszystkie te rzeczy plus sonde lambde i bsm a błedy jak były dalej tak pozostały więc zaryzykowałem i kupiłem 2 sterownik w którym immo poszło na off i blędy znikneły...A też słyszałem że mało co sie ten sterownik psuje....I dlatego go kupiłem w ciemno....

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
w dwóch sztukach, C3 i Partner, podejrzewam uwalony sterownik. buja, obroty za niskie, wywala błedy sondy, jeden jeździ z odpiętym map bo z wpiętym gaśnie na wolnych. coś w tym jest.

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Możliwe że macie uwalony sterownik.
Na czujnikach z których przychodzi błąd sprawdźcie najpierw wartości mierzone a później jakie są stany na pinach wtyczki (w tym aucie idą bezpośrednio do sterownika). Zasilanie (5v), masa i sygnał (lub sygnały). Masa zapewne będzie, sygnał raczej wątpliwe żeby zginął dla takiej liczby czujników. Gdyby z jakiegoś powodu zdechła przetwornica dc dc 5V w sterowniku silnika, co jest jak najbardziej prawdopodobne, to sygnał z czujników wyleci poza wartości a sterownik wystawi błędy. Sprawdźcie 5V (pod obciążeniem) bo jest to linia wspólna. Jeżeli nie ma 5v, to sprawdźcie czy któryś czujnik nie robi zwarcia (podając zasilanie przy podpiętych czujnikach najlepiej ze źródła prądowego co jest mało prawdopodobne ale możliwe i trzeba to wyeliminować). Jeżeli nie ma napięcia i żaden czujnik nie robi zwarcia to podajcie 5v i sprawdźcie wartości mierzone/ odczyt błędów/ jazda testowa.

Wcześniej upewnijcie się ze ECU dostaje zasilanie i masy (test pod obciążeniem).

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Możliwe że macie uwalony sterownik.
Na czujnikach z których przychodzi błąd sprawdźcie najpierw wartości mierzone a później jakie są stany na pinach wtyczki (w tym aucie idą bezpośrednio do sterownika). Zasilanie (5v), masa i sygnał (lub sygnały). Masa zapewne będzie, sygnał raczej wątpliwe żeby zginął dla takiej liczby czujników. Gdyby z jakiegoś powodu zdechła przetwornica dc dc 5V w sterowniku silnika, co jest jak najbardziej prawdopodobne, to sygnał z czujników wyleci poza wartości a sterownik wystawi błędy. Sprawdźcie 5V (pod obciążeniem) bo jest to linia wspólna. Jeżeli nie ma 5v, to sprawdźcie czy któryś czujnik nie robi zwarcia (podając zasilanie przy podpiętych czujnikach najlepiej ze źródła prądowego co jest mało prawdopodobne ale możliwe i trzeba to wyeliminować). Jeżeli nie ma napięcia i żaden czujnik nie robi zwarcia to podajcie 5v i sprawdźcie wartości mierzone/ odczyt błędów/ jazda testowa.

Wcześniej upewnijcie się ze ECU dostaje zasilanie i masy (test pod obciążeniem).
Andrzej większość z tych rzeczy sprawdziłem. Czujniki też były rozpinane. Zasilania itp sprawdziłem na początku. Za cholerę tylko nie rozumiem co jest z tym alternatorem grane, że ma takie ładowanie. Regulator jednopinowy. Jak silnik chodzi dobrze to ładuje normalnie, a jak zaczyna kuleć to i ładowanie spada do 12. Nic podmienie sterownik i zobaczymy co dalej

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Po jakimś czasie mogę napisać, że wymiana sterownika silnika przyniosła poprawe. Auto jeździ normalnie. Zostały co prawda błędy alternatora, ale nie mają one na nic wpływu. Podejrzewam, że włożony został chiński regulator napięcia stąd te cyrki. Dziękuję za pomoc

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
Po jakimś czasie mogę napisać, że wymiana sterownika silnika przyniosła poprawe. Auto jeździ normalnie. Zostały co prawda błędy alternatora, ale nie mają one na nic wpływu. Podejrzewam, że włożony został chiński regulator napięcia stąd te cyrki. Dziękuję za pomoc
Przepraszam, że odkopię temat, ale mam dokładnie taki sam problem w Citroenie C2 z tym samym silnikiem, a na forach tematycznych o citroenach nikt nie podpowiedział rozwiązania....

Z jakimi trudnościami wiąże się wymiana sterownika silnika? Bo zgaduję, że nie są plug and play.

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
Przepraszam, że odkopię temat, ale mam dokładnie taki sam problem w Citroenie C2 z tym samym silnikiem, a na forach tematycznych o citroenach nikt nie podpowiedział rozwiązania....

Z jakimi trudnościami wiąże się wymiana sterownika silnika? Bo zgaduję, że nie są plug and play.
1. Musisz kupić drugi z takim samym nr. HW
2. Zrobić immo off albo dopisać sterownik do twojego immo
3. Ewentualnie kupić cały zestaw startowy czyli ecu, bsm, kluczyki i stacyjka

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Zgrywamy dane z eeproma i wgrywamy na drugi sterownik i jak bsi widzi ten sam pin odblokowuje sterownik. Na innym tez moze zapalic ale wywali rozne bledy ,lepiej jak ten sam numer to wtedy kwestia tylko zmiany danych
Automatyczne połączenie postów:

Mankos zapomniales o sercu systemu BSI

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
Zgrywamy dane z eeproma i wgrywamy na drugi sterownik i jak bsi widzi ten sam pin odblokowuje sterownik. Na innym tez moze zapalic ale wywali rozne bledy ,lepiej jak ten sam numer to wtedy kwestia tylko zmiany danych
Automatyczne połączenie postów:

Mankos zapomniales o sercu systemu BSI
Bsi czy Bsm jeden ch..usteczka..... Centralny moduł elektryczny:)

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
1. Musisz kupić drugi z takim samym nr. HW
2. Zrobić immo off albo dopisać sterownik do twojego immo
3. Ewentualnie kupić cały zestaw startowy czyli ecu, bsm, kluczyki i stacyjka
Na szybko spojrzałem na allegro i widzę, że są w sprzedaży sterowniki z już zrobionym immo off. Czy to by wystarczyło do podmianki?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Bardzo fajne sterowniki, od tamtej pory zrobiłem chyba 3. Co do zakupu tych sterowników to też loteria, a jak kupisz i będziesz w nim grzebał to jest brak gwarancji, a po montażu okaże się co nie działa.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Podepne się , BSM citroen C3 2011 auto po kilku km gaśnie i można odpalić odrazu dzieję się to coraz częściej i nie ma błędów . Padło na BSM ,ale warto robić ,czy szukać używkę ,ile kosztuje naprawa i ewentualnie kto by mi to zrobił ?;)

Do góry Bottom