Dziekuje za diagramy, mam tez dostep do swoich. Jakies takie szybkie case study zrobilem na tablicy ale zeby zobaczyc jak to ugryzc, chcialbym wiedziec jaki masz sprzet, bo dalej mimo moich dwoch prosb nie napisales, a co za tym idzie ja nie wiem jak bardzo z wygodnej koparki przeskakujemy do szpadla zeby sie przez to przekopac. Krotkie Q&A:
- Czy masz cos takiego jak sensor simulator albo decade box? To by bardzo uproscilo sprawe.
- Czy masz dostep do oprogramowania Pico? Tam masz cala baze dla Twojego Citroena jak powinien wygladac sygnal w zaleznosci co aktualnie sprawdzasz zeby sobie porownac. Jak nie masz to ok, ale znowu - czy masz dostep do 4 kanalowego oscyloskopu? 2 kanalowego?
- Nie wiem co to za wersja diagboxa, ale czy masz tam chociazby taki parametr w live data jak Control Unit Power Supply? Z glowy nie bede pisac bzdetow, ale pewnie przyjdzie mi w najblizszym czasie z tego korzystac to Ci napisze jak znalezc wszystkie parametry krok po kroku. Nawet witaminka takie rzeczy powinna po prostu miec.
- Czy masz dostep do jakichkolwiek czesci zamiennych, ktore mozesz w razie czego zwrocic, czy nie ma takiej opcji?
Zakladajac z gory, ze odpowiedz na wszystko wyzej to "NIE" i masz dostep do schematow, ale masz tylko miernik, to co juz zrobiles? Czy posprawdzales rzeczy w stylu throttle body to ecu, tps to ecu, rozebrales sam pedal, nie wiem - sprawdziles maf, masy, otworzyles samo ecu itd. itp... albo ze strony mechaniki: czy to np. turbo lag, albo cos z paliwem co sterownik widzi odczytuje jako przeladowanie i po prostu blokuje dozowanie...
Nie ma co dumac, czy mniej czy bardziej na piechote to i tak wiele rzeczy jest do sprawdzenia. Ja juz nie bede rzucal zadnych sugestii, bo i tak taki problem moze byc przez 80% rzeczy w aucie, wiec czas to zwezyc a nie rozszerzyc.