• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi, bez pomocy plaka nie odpala

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
tak coś mi to pachnie, bo nie ma komprechy....

albo przy próbie odpalenia na plaku cofneło go i się przewalił...
trzeba by to sprawdzić...

Ja w moim holowniku Ducato 2.8TDiD miałem tak że przyjechałem z trasy auto zgasiłem(no był mrozek), na drugi dzień idę odpalić auto, auto zakaszlało i cisza. Poszedłem po plaka, zagdakał i zgasł. Lina, na podnośnik do rozrządu a pompa o 4 zęby fiknęła, na szczęście wałek i wał na znakach. Nowe koła, pasek i pali od strzała...ot taki przypadek.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Nie rozrząd nie i powiem więcej, ani rozrząd, ani pompa w baku, ani poma CR, ani ścięty klin na wale, ani ECU. Xsara żyje :) Co prawda serwis się poddał, dlatego postanowiłem zrobić jeszcze jedną próbę. Jedyna rzecz którą sprawdziłem jedynie wizualnie to obudowa filtra paliwa i to był błąd bo trzeba było sprawdzić jak wygląda przepływ paliwa przez nią.

Winny był zawór zwrotny w obudowie filtra..... Cały czas puszczał paliwo, tak jakby go nie było wgl, przez co pompa tłoczyła paliwo do niego z powrotem a nie na szynę. Po wymianie obudowy auto odpala bez problemu...........

Dziękuję wszystkim za pomoc, rady zdobyte tutaj na pewno mi się przydadzą.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
bo tak było na samym początku jak jeszcze na plaka odpalał, dlatego zakładałem że jest ok. Poza tym wtedy sprawdzałem to na wyciągniętej obudowę filtra, teraz wpiąłem manometr na powrót do filtra. Najwidoczniej na początku zawór tyle o ile trzymał, później odmówił współpracy ...

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
cóż takie życie, mam lekcję na przyszłość.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
i tak cie w koncu coś zaskoczy ale chyba pisałem czy masz ciśnienie zasilania .

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Za pewne masz rację.

Samo ciśnienie zasilania miałem (chodzi mi o ciśnienie wchodzące do pompy CR), nie miałem ciśnienia na szynie - i to wiedziałem ale stawiałem na sterowanie zaworu na pompie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie miałeś bo wracał powrotem a miałem na myśli ciśnienie podawania do pompy wysokiego .

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
tak i się zgadza, i to ciśnienie było bo do pompy ciśnienie było ok. Paliwo krążyło w koło tzn filtr pompa CR.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Przeciez pisalem Ci o obudowie filtra. Hm, cisnienie bylo na kroccu pompy? noo cos kloryzujesz:D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
nie możliwe co napisałeś, jeżeli paliwo krążyło w koło to jakim cudem miałeś na szynie CR?
Nie miałeś na szynie CR bo inaczej by odpalił, przecież filtr jest przed szyną CR więc nie ściemniaj...to po pierwsze,
po drugie to musiałeś odczytać ciśnienie zupełnie czegoś innego.+/- 200bar na szynie CR i motor pali, a skoro uciekało powrotem to jakie miałeś na szynie?
No przecież tu nie ma ludzi z przypadku a na CR już zjadłem połowę zębów i codziennie z tymi klamotami walczę...i naprawdę już wiele widziałem i różne cuda się działy i jeszcze mnie zaskakują....

naprawiłeś po prostu usterkę przypadkiem, a z drugiej strony dlaczego palił na plaku a potem nie?
Jak nie ma paliwa, to na plaku zagada a u ciebie coś nie chalo i nie ciesz się za wcześnie....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie tylko myślał ze pompa podaje do CR o ile z filtrem to prawda ...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Marku, stary wyjadacz jesteś, przecież to jakieś jaja...i wprowadzanie ludzi w błąd...filtr przepuszczał a szyna CR miała ciśnienie? no posikam zaraz się w gacie...ciśnienie z pompy CR na szynę by rozerwało filtr, o czym mowa....?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Napisał ze paliwo nie szło do pompy cr a wracało powrotem z filtra a na szynie nie miał ciśnienia , tyle że on mierzył nie to co trzeba . Jakby pojechał do mechanika to w jeden dzień auto chodzi a tak 8 stron nabite

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
własciwie tzn ? co masz na myśli? ciśnienie jakie dochodzi na CR - uwierz mi że jest wystarczające
a to ja napisałem czy autor postu?

tak i się zgadza, i to ciśnienie było bo do pompy ciśnienie było ok. Paliwo krążyło w koło tzn filtr pompa CR.
no to było te ciśnienie czy nie?

trzeba znać zasadę działania systemu CR....

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Odpowiedz jest prosta jak budowa cepa, i pisalem juz o tym:D Manometr zostal wpiety przed filtr, pokazywal jak nalezy zasilanie ok 3 bar tyle ze przed filtrem:) Nalezalo go wpiac miedzy filtr a pompe czego nasz fantastyczny czytelnik pewnie nie zauwazyl:) Co wiecej, o tym filtrze juz pisalem i jest to czesta przyczyna. Zreszta nie cieszmy sie przedwczesnie, moze powodem byl jednak uszkodzony zawor i zostal on wymieniony bez wiedzy wlasciciela auta:)

Do góry Bottom