• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co to suchy gaz ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
moj pierwszy gazowiec citroen BX na gaźniku z mieszalnikiem srubkowym ( to było jak lpg było po 30 groszy ) miał przerobiony mieszalnik tak zeby miał minimalne opory ssania wydech przelotowy i strumienice, wkrecał sie do 7 k obrotów i na gazniku chodzil tylko na LPG ... zapychał jak rakieta ...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ta Ford -dzina po czterystu na Pb kulała a na gazie szła jak torpeda i paliła od strzała.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A mój hujday pony przy -25 na benzynie ni huhu a na lpg to nawet nie zdążyłem kluczyka przekręcić, sam się dziwiłem.

Mówił,że gdy silnik pracuje na gazie to jest to gaz suchy i że nie ma smarowania tłok-cylinder i psuje się silnik.
Twój kolega tak się zna na mechanice jak świnia na gwiazdach. To nie paliwo smaruje silnik tylko olej, co ma piernik do wiatraka, powiedz mu niech idzie do szkoły jeśli jeszcze nie jest za późno zamiast siać herezje.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Takie sa teorie a jak rozbierzesz głowicę gazowca to mało nagaru bo nie jest smarowana benzyną :D:D:D:D:D:D i taka sucha .. jak ktos mi mowił z domorosłych mechaników
a bajarzy motoryzacyjnych jest pełno i opowieści na temat różności to masa, najbardziej mi sie podobaja ze elektronika to tylko sie psuje i po co ja tam wsadzają itp. i potem dodaje że jak miał malucha/poloneza to sam naprawiał .. wtedy odpowiadam spokojnie ze co za problem kupic poloneza czy malucha .. to cichnie ..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A mój hujday pony przy -25 na benzynie ni huhu a na lpg to nawet nie zdążyłem kluczyka przekręcić, sam się dziwiłem.

Twój kolega tak się zna na mechanice jak świnia na gwiazdach. To nie paliwo smaruje silnik tylko olej, co ma piernik do wiatraka, powiedz mu niech idzie do szkoły jeśli jeszcze nie jest za późno zamiast siać herezje.
Mnie w technikum uczyli że benzyna smaruje dodatkowo cylindry bo faktycznie ma dodatki smarne ale nauka nauką a praktyka to co innego bo jakoś gazowce się nie zacierają

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Mnie w technikum uczyli że benzyna smaruje dodatkowo cylindry bo faktycznie ma dodatki smarne ale nauka nauką a praktyka to co innego bo jakoś gazowce się nie zacierają
zgadzam się ale to zamierzchłe czasy kiedy to była ołowiowa a teraz znajdź taką. Co do gazu to zauważcie ile to w nim (miodu) frakcji ciekłych się znajduje które odkładają się po rozprężeniu, mają właściwości smarujące podejrzewam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ołowiowa zabezpieczała zawory a nie cylindry jak się przerabia stare silniki to się wymienia zawory i chodzi na bezołowiowej .

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Miałem owego czasu poldka borewicza z 79r. Zaworów nie wymieniałem i latał bez problemu.

AJudym

Nowy
Punktów
0
Miasto
Innowrocław
ekspertcar.pl
Z tymi lubrykantami, o których była mowa wcześniej to nie wiem czy to ma konkretnie coś z tym wspólnego, ale podzielam zdanie, że stosuje się takie rozwiązanie. Niemniej zagadnienie jak dla Mnie obce. Najlepiej jest skonsultować tę wiedzę z kimś, jakimś ekspertem, który na co dzień zajmuje się tematyką gazów w autach.

Do góry Bottom