• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co to suchy gaz ?

KochamJulkę

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mława
Witam. Kilka dni temu rozmawiałem z kolegą na temat instalacji LPG. Był on źle nastawiony na tą instalację. Mówił,że gdy silnik pracuje na gazie to jest to gaz suchy i że nie ma smarowania tłok-cylinder i psuje się silnik. Co to jest dokładnie ten suchy gaz? Czy to prawda,że nawet dobra instalacja gazowa psuje silnik? I co to znaczy instalacja '' sekwencyjna '' ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Totalna bzdura z jakims suchym gazem a sekwencyjna że kazdy cylinder jest zasilany odrebnie wtryskiwaczem, polecam poczytać mase jest artykułów

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Prawdą jest, że gaz ma wyższą temperaturę spalania. Wiem też, że stosuje się lubryfikacje zaworów, ale czy to pomaga czy nie to już nie mi oceniać.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jesli jest źle wyregulowana to bedzie szkodzić silnikowi. większość aut ma już utwardzane gniazda zaworowe. a lubrykant stosuja często w fordach. szkoda pieniędzy. podstawa to dobra regulacja. wypalanie zaworów często jest przez to, że ludzie chcą żeby jak najmniej palił. i tu sie robi problem, bo jest wtedy uboga mieszanka i wysoka temperatura spalania.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam. Kilka dni temu rozmawiałem z kolegą na temat instalacji LPG. Był on źle nastawiony na tą instalację. Mówił,że gdy silnik pracuje na gazie to jest to gaz suchy i że nie ma smarowania tłok-cylinder i psuje się silnik. Co to jest dokładnie ten suchy gaz? Czy to prawda,że nawet dobra instalacja gazowa psuje silnik? I co to znaczy instalacja '' sekwencyjna '' ?
Gaz psuje silnik tym co go nie mają :D albo jeśli mechanik spartaczył montaż lub regulację mieszanki paliwo - powietrze

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Gaz psuje silnik tym co go nie mają :D albo jeśli mechanik spartaczył montaż lub regulację mieszanki paliwo - powietrze
Ja nie mam LPG nie lubie LPG ale dobrze gadasz.
Ja jestem takiej daty,że mówię tak,diesel chodzi w polu gaz jest w kuchence a benzynką się jeździ.No ale teraz jeszcze hybrydy dochodzą i takie tam inne

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja nie mam LPG nie lubie LPG ale dobrze gadasz.
Ja jestem takiej daty,że mówię tak,diesel chodzi w polu gaz jest w kuchence a benzynką się jeździ.No ale teraz jeszcze hybrydy dochodzą i takie tam inne
Oszczędności są niewymierne jeżdżąc na gazie tylko trzeba pilnować wymian filtrów i kontrolować skład mieszanki a ile można zaoszczędzić łatwo policzyć

A której ty jesteś daty na marginesie :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
e tam nowsze sterowniki to ogarną najwyzej korekty sa rozjechane ale to obszerny temat. a co do kuchenki diesla i innych to powiem tak ... nie lubie diesli .... natomiast lubie LPG juz u nas jest za 1.91

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja w e39 mam 30zl różnicy na 100km miedzy pb a lpg

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a nie wiem ile oszczedam ale duzooooo moj to załok zjada na trasie 12l a po miescie to hoho albo i wiecej

Do góry Bottom