• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Crafter 2.5 tdi nie odpala.

RafałBochenek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
OK Błażejowice
Witam. Skoro piszesz, że po wymianie pompki wstępnej i filtrów odpalił na jakiś czas a teraz nie chce odpalić to sprawdź jeszcze raz filtr paliwa. Jak dobrze pamiętam to jest wkład, więc będziesz w stanie sprawdzić czy są w nim jakieś opiłki, a może przez mrozy które ostatnio nas odwiedziły wytrąciła się parafina z ropy i zawaliła filtr. Musisz posprawdzać wszystko po kolei.

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Filtr jest nowy założyłem go podczas wymiany pompki profilaktycznie ale zaglądałem już do niego i nic niepokojącego tam nie ma.
Automatyczne połączenie postów:

Co proponujesz wymianę zaworu na listwie i czujnika . Dlaczego wtryski nie otwierają się w momencie narastania ciśnienia. Piszesz że ciśnienie 520bar to ciśnienie dla obrotów biegu jałowego . Więc jakie jest dla odpalenia wymagane ?

Ostatnia edycja:

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Filtr jest nowy założyłem go podczas wymiany pompki profilaktycznie ale zaglądałem już do niego i nic niepokojącego tam nie ma.

Co proponujesz wymianę zaworu na listwie i czujnika . Dlaczego wtryski nie otwierają się w momencie narastania ciśnienia. Piszesz że ciśnienie 520bar to ciśnienie dla obrotów biegu jałowego . Więc jakie jest dla odpalenia wymagane ?
Pan Stanisław pisał że sterownik widzi zbyt duże ciśnienie na starcie dlatego nie daje się wtryskiwaczą otworzyć. Ja tak to rozumiem

Jeśli ciśnienie będzie zbyt niskie albo zbyt wysokie albo nie będzie miał odpowiednich obrotów wału to sterownik nie da zgody wtryskiwacza na start.

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem . Wiecie może przy jakim ciśnieniu powinien ten motor odpalać

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeśli ciśnienie będzie zbyt niskie albo zbyt wysokie albo nie będzie miał odpowiednich obrotów wału to sterownik nie da zgody wtryskiwacza na start./ Cytata/
Przecież mówię to od samego początku. ECM korzysta z mapy jeżeli nie znajdzie ich na mapie to dupa. Prościej już nie można.

Ostatnia edycja:

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Czyli obroty 180 są i mam się skupić na ciśnieniu

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Bo nie wiem czy mapa zaczyna się od 180obr/min czy rozrusznik za słaby. Jak odepnę czujnik ciśnienia to sterownik podstawia stałą wartość a samochód i tak nie odpala. Wiązka od ECM do wtryskiwaczy sprawdzona. Macie jakieś pomysły bo szczerze temat już mnie przerasta .

Czy teraz pozostaję mi tylko kpl wtrysków na stół . A potem zestaw startowy jak to nie zagada. Miał może ktoś przypadek że ten sterownik w ten sposób padł.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
A immobilizer sprawny ?

Sprawdzałeś czy masz zasilania i masy na sterowniku? Ja miałem podobny przypadek w Ducato ale wtedy chyba jakaś kontrolka się świeciła. Też kręcił i nie palił. Uszkodzone było jedno zasilanie sterownika.

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Imo zezwala na start. Zasilenia i masy sprawdziłem wszystko okej.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
To nie mam pomysłu. Jak dojdziesz co 8 jak to daj znać w temacie.

Bo czujnik wału i walka sprawny ??

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Mam ochotę spróbować go na lince w ostateczność ale nie chcę tego robić żeby jeszcze więcej bałaganu się nie narobiło

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Myślę, że lepszym pomysłem będzie, jak zawieziesz go do kogoś kto ma pojęcie. Tak czy siak, jak rozrząd jest okej i umiesz odpalać na pych, to więcej syfu nie narobisz niż jest.

• Lubię to!
Punktów: Wjs
Do góry Bottom