• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Crafter 2.5 tdi nie odpala.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Gdyby było zwarcie do masy, to raczej na pewno miałbyś zapisany błąd w ECU.
Zrobiłeś te pomiary, o których była mowa wyżej? Czy wolisz po swojemu?

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Rezystancja 181kΩ. Jak zrobić pomiar pojemność multimetrem żeby było miarodajnie ( nie chcę wprowadzić nikogo w błąd przez złą technikę pomiaru).

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Rezystancja 181kΩ.
Jeśli każdy ma zbliżoną wartość to OK. W przypadku wtryskiwaczy boschowskich to dobry odczyt.

Jak zrobić pomiar pojemność multimetrem
Pytanie czy Twój multimetr posiada taką funkcję pomiaru? Generalnie, jeśli pomiary rezystancji są zbliżone, to i pomiar pojemności powinien być OK, bo jedno wynika z drugiego.

Bez tego nieszczęsnego oscyloskopu nie wróżę sukcesów.
Musisz mieć pewność czy sygnał sterujący dociera do wtryskiwaczy.
...albo podmień w ciemno ECU...

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Bardzo tylko dziwi mnie że po wymianie pompy wstępnej odpalił bardzo ładnie. Czy nowa pompa była by wadliwa tylko wtedy nie było by ciśnienia na listwie . Już brak pomysłów . Jeżeli uda mi się załatwić ecu to podmienię .Czy jeżeli podmienię samo ecu będzie łapał jak na uszkodzonym immo. Czy muszę cały zestaw startowy do sprawdzenia przekładać.

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Cewki nie mają zwarcia do masy .Próba odpalania bez kostek nic nie dała
Automatyczne połączenie postów:

W którym miejsc było uszkodzenie ? .Jeżeli pamiętasz .
To było dość dawno. Ale kojarzę że przy wtyczkach było uszkodzenie. Ale u mnie zapisywał dziwne błędy.

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Czy ten sterownik powinien wywalić błąd przy np. odpiętej wtyczce przy wtrysku ?

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
a jak poluzujesz rurkę paliwową przy wtrysku to jest ciśnienie ?

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem . Tylko to wykluczyłem .Ponieważ vcds widzi to ciśnienie. Czy czujnik na listwie może wprowadzać to zamieszanie?. Ewentualnie odczyt może być przekłamany .(sprawdzałem jeszcze jednym innym komputerem.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ok tester pokazuje że ciśnienie jest, ale nie mówi Ci ile ma być. A Ty też nie wiesz i tu jest problem.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Oj tam, oj tam się zjebało i już. To jest ciśnienie dla b. jał. Czytałem i jest to pierwsza podpowiedź dlaczego sil. nie chce się uruchomić.
Mówię to od samego początku.

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Koledzy bardzo mi pomagacie i dziękuję za zainteresowanie. Zastanawia mnie jedna sprawa że auto przyjechało do mnie z tą samą usterką tylko wtedy pompa w zbiorniku ewidentnie nie pracowała nawet po podaniu jej zasilania prosto z aku. Czy nowa pompa jest uszkodzona podaję za małe ciśnienie lub ma za mały wydatek . Wiem z doświadczenia że cuda się zdarzają i przy jednej naprawie czasem pojawi się usterka nie koniecznie z naszej ingerencji. Czy zasilić to z wiadra inną pompką elektryczną ?.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Regulator ciśnienia paliwa, albo czujnik ciśnienia paliwa, jest uszkodzony. ECM na starcie "widz"i wysokie ciśnienie i nie wysteruje wtryskiwaczy..

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Ciśnienie tu jest ok ponieważ po poluzowaniu rurki ledwo 100bar .Po dokręceniu 520 bar. Po osiągnięci zadanego ciśnienia otwiera się zawór na listwie i zaczyna upuszczać ale ciśnienie nadal 520 bar. Czy multimetrem albo jakimś innym sposobem jestem w stanie sprawdzić czy sygnał idzie na wtryski. I jakie mogą być powody blokady otwarcia wtrysku oprócz obrotów wała i wałka i ciśnienia na listwie. Czy ten sterownik ma jakąś minimalną granicę obrotów przy której otwiera tutaj obroty około 180 obr/min po dodaniu mu plaka wzrastają ale też nie pali. Czy miał ktoś z was przypadek że wszystkie wtryski boscha zablokowały się na raz w pozycji zamkniętej. Czy możę jednak usterka elektryczna powoduję ten problem.

jakubwas

Początkujący
Punktów
0
Na plaku chodzi po odstawieniu gasnie .Nie podaję paliwa tylko dlaczego.

Do góry Bottom