• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy chiptunning jest szkodliwy ?

buliwerek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mrągowo
Witam mój kolega zajmuje się chiptuningem poprzez mapowanie mówi ze spokojnie podkreci moja audi a4 b5 1,9tdi 110 km do 130km czego mogę się obawiać po takim chiptuningu?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
do 130 to fabryka daje, po prostu wrzuc mape fabryczna od 130 i nie grozi Ci nic, poza tym ze mozesz zatrzymac sie na drzewie/w rowie:)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
wersja 130-konna była już na pompkach,miała wzmocnione korby inna konstrukcja, oryginalnego softu podnoszącego moc z 110-130(fabryczny) nie ma wszystko modyfikowane lepiej lub gorzej;):p

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Nie mam zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie, ale jak tak się na spokojnie zastanowić to gdyby to było takie proste to auto z 130 KM pod maską wyjeżdżałoby już z fabryki.
Jeśli nie mam racji to sprostujcie moją wypowiedź.

A

autozibi

Nie mam zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie, ale jak tak się na spokojnie zastanowić to gdyby to było takie proste to auto z 130 KM pod maską wyjeżdżałoby już z fabryki.
Jeśli nie mam racji to sprostujcie moją wypowiedź.

Dlatego jak już masz te 110 kM to już niech tak zostanie .
Jeżeli chcesz mieć więcej kM to zmień auto na inne .

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Dobrze napisany wirus nic nie zepsuje. Poza tym silniki fabrycznie wypuszczane maja zapas mocy zawsze a różnice w koniach w tym samym silniku często różnią się tylko inna mapą.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Ale jak by było to bezpieczne i dało by to dodatkowe 20 km to był bym zadowolony z tego
to twoje auto i możesz robić z nim co chcesz, w sumie nie wiem czy oczekujesz potwierdzenia że jest to bezpieczne?raczej takiej odpowiedzi tu nie znajdziesz bo jedni będą mówić że będzie fajnie a drudzy że miało być fajnie a jest jak zwykle i ja zaliczam się do tej grupy ktoś obliczył daną jednostkę i jej osprzęt na zadaną moc i przy tym bym został dużo również zależy od sposobu użytkowania auta i kondycji jednostki lepsza frajda z jazdy może być przy oryginale 100% sprawnym niż modyfikowanym silnikiem z mankamentami, następne pytanie do czego Ci potrzebne te 20 koni? i wiele innych ale to twoja własność i wolno Ci robić z tym co chcesz
Ps. jak znajdę to wrzucę foty potopionych tłoków z tdi gdzi moc była podniesiona tylko o 15 kucy ale spaprany soft i parę innych czynników doprowadziło do popłnięcia tłoków

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ale jak by było to bezpieczne i dało by to dodatkowe 20 km to był bym zadowolony z tego
Owszem zapas zawsze jest a najtańszy sposób poprawienia osiągów to polerowanie kolektorów . Jeśli Cię stać daj jeszcze do chromowania . Pewnie słyszałeś o LOTUSIE - to swego czasu autko Bonda . Oni seryjnie aut nie produkują a zajmują się konstrukcją i rozwojem jednostek napędowych na
zlecenie znanych firm moto . Później biura inżynierów już przy seryjnej produkcji w koncernach dbają o to jak to wszystko materiałowo tak odchudzić
aby koszty produkcji zmniejszyć do minimum a żywotność pewnych wymiennych elementów wyniosła ca 200-tys. kilometrów. Jeśli chcesz coś robić , to
musisz wiedzieć jakie maki ma dany silnik np. vw 2.5 pękają tłoki , w 1,9 i 2,0 wałki rozrządu robią się okrągłe , bemkom pękają wały itd. Możesz też do
VR6 czy R32 włożyć gaz z pompą bez parownika dołożyć polerowane i chromowane kolektory , sportowe filtry i kompresor od porsche . Pytanie czy potem
będzie cię stać na naprawy , o ile wcześniej Cię diabli nie poniosą i nie złamiesz łba sobie a co gorsza nie pociągniesz za sobą innych .

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Delikatne modyfikacje są bezpieczne.
Ale jeśli się przesadzi trzeba mieć ze sobą wiadro z trocinami bo jak korba bokiem wyjdzie trzeba szybko olej z ulicy posprzątać:cool:
A tak w ogóle po co to komu ?
Przecież na wsiach opony nie zapiszczą bo asfalt zasrany przez kury.
:D

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Delikatne modyfikacje są bezpieczne.
Ale jeśli się przesadzi trzeba mieć ze sobą wiadro z trocinami bo jak korba bokiem wyjdzie trzeba szybko olej z ulicy posprzątać:cool:
A tak w ogóle po co to komu ?
Przecież na wsiach opony nie zapiszczą bo asfalt zasrany przez kury.
:D
To łatwiej o poślizg .

Do góry Bottom