Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Czy do czyszczenia powierzchni bloku silnika można użyć grubego papieru ściernego np. P80? Czy może w ten sposób narobię tylko szkód? Czym to zrobić aby ładnie wyczyścić i nie zrobić gorzej
Czy do czyszczenia powierzchni bloku silnika można użyć grubego papieru ściernego np. P80? Czy może w ten sposób narobię tylko szkód? Czym to zrobić aby ładnie wyczyścić i nie zrobić gorzej
Chcesz czyścić bo? Jaką masz krzywiznę? Uszczelka tylko metalowa? Są wżery? Ja czyszcze zawsze taka szmatą drucianą jak do lutowania miedzi się używa. Papier ścierny nie polecam bo zostaniesz z palcem w dupie .
Chcesz czyścić bo? Jaką masz krzywiznę? Uszczelka tylko metalowa? Są wżery? Ja czyszcze zawsze taka szmatą drucianą jak do lutowania miedzi się używa. Papier ścierny nie polecam bo zostaniesz z palcem w dupie .
Jeśli są duże wżery albo duża krzywizna , to metalowa uszczelka może tego nie uszczelnić. Zmierz krzywiznę wtedy można coś myśleć , jedyne czyszczenie na jakie możesz sobie pozwolić to taka ścierką drucianą, papierem ściernym stanowczo odradzam bo możesz narobić dołków w jednym miejscu .
Jeśli są duże wżery albo duża krzywizna , to metalowa uszczelka może tego nie uszczelnić. Zmierz krzywiznę wtedy można coś myśleć , jedyne czyszczenie na jakie możesz sobie pozwolić to taka ścierką drucianą, papierem ściernym stanowczo odradzam bo możesz narobić dołków w jednym miejscu .
A ja nic z tego nie rozumiem. Ktoś ma na tyle "wiedzy" żeby dostać się do bloku, a ma problem z jego "planowaniem".
80? Dlaczego nie...zależy ile potrzebujesz zebrać.
A ja nic z tego nie rozumiem. Ktoś ma na tyle "wiedzy" żeby dostać się do bloku, a ma problem z jego "planowaniem".
Czyli robisz hobbystycznie i na razie nie stać Cię na liniał.
Niektórzy używają pacek z Castoramy.
Cokolwiek wystarczy...nawet i ta słynna packa...tylko najpierw i tak musisz posiadać liniał i skalibrować packę
No dobrze...ale jak można mieć na tyle umiejętności i "wiedzy" żeby dostać się do bloku i nie wiedzieć czym go "spolerować"?
Przecież nikt wszystko nie wie. No, ale to już nawet intuicyjnie widzisz płaszczyznę i mając zamiar ją tylko "spolerować", to chyba wiesz czy startujesz od 80 czy 400 gradacji.
I jest wiele takich tematów....i mnie zawsze zastanawia, jak ktoś ma na tyle wiedzy i umiejętności żeby dostać się do tego miejsca, a pyta się o jakąś błahostkę.
To jak ten motor czy pojazd będzie złożony.
No chyba, że to nowy narybek od Wilka...to chłopaki się uczą. Szef rozkłada, a oni składają
Czyli robisz hobbystycznie i na razie nie stać Cię na liniał.
Niektórzy używają pacek z Castoramy.
Co tu do rozumienia? Robię pierwszy raz, nie wiem to pytam. Nie chcę zbierać a jedynie wyczyścić i zastanawiam się czy grubym papierem nie narobię głebokich rys lub innych szkód.
tylko żebyś nie skończył na papierze 3000 i później pasta polerska
nie wnikając w szczegóły- powierzchnia styku bloku i głowicy z uszczelką powinna być trochę chropowata- czyli nie może być na lustro. piszę to całkowicie poważnie. miałem okazje uczyć się od gościa co składał silniki do sportu. prócz tego zaliczył polibudę i nawet coś tam projektował. ale na końcu wrócił do kanału i taplania się w smarach i olejach bo to lubił robić najbardziej. więc mu ufam
nawet na szybko szukając po internetach:
Jakość powierzchni głowicy cylindra i bloku silnika ulega pogorszeniu na skutek: nierówności elementów konstrukcyjnych, skrzywienia tychże, falistości i chropowatości.(...) Z kolei falistość powinna wynosić poniżej 20 µm, a chropowatość pomiędzy 7 µm i 20 µm.
z innej strony ukradłem zdjęcie wzorca chropowatości
porównaj sobie
a z praktyki ogarnia się to za pomocą papieru ściernego, skrobaka, noża, ostrzy stanley, drucianej szczotki. do tego oczywiście dochodzi chemia do rozpuszczania starej uszczelki.
szkoda, nie napisałeś z czego jest tan blok. jak coś twardszego o niż aluminium to możesz przelecieć drucianą szczotką na wiertarce. tylko pamiętaj o okularach i przyłbicy! (ochrona to ważna rzecz- ja wylądowałem na okulistyce bo za gówniarza to by wstyd i obciach nosić cokolwiek na twarzy)
Spoco, ale my robimy pod dwie setki, to nie NASA
A takie pytanie z ciekawości, jak tę chropowatość sprawdzisz?
Może inaczej, kto to sprawdza?
Wilku pewnie tylko.
Z Twojego artykułu :
"To o tyle ważne, że podczas badania 1200 bloków silnika, gdy wykonano osiem pomiarów każdego bloku silnika, wartości R max wynosiły pomiędzy 8 µm i 18 µm. Tylko w przypadku niewielu powierzchni wartości wynosiły do 25 µm"
To raczej mowa tu jest o blokach po szlifie lub nowych.
Nie wiem czy aż tak bardzo poprawisz szlifiernie i zrobisz lepsze lustro.
Jeszcze jak blok w komorze.