• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DAF 400 2.5 diesel nie chce odpalić błagam pomóżcie ! :(

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Posiadam Dafa 400 z 1990 r. Silnik to 2.5 diesel zwykły bez turbiny.
Nabyłem go 18 października tego roku i sprawował się dobrze choć ma troche wad.
Mianowicie na wolnych obrotach kopci na biało/niebiesko ale gdy doda sie gazu to już nie kopci.
Ciężko odpala na ciepłym silniku, na zimnym przy jednorazowym podgrzaniu świec od strzała nawet gdy bywało (-10c).
Mechanik "sprzedał" mi patent że gdy nie moge go odpalić na ciepłym to odpalać go na plaka i tak też robiłem.
Ostatnią jego wadą było to że samochód nie odpała gdy ma połowe baku paliwa (cały bak ma 60 l) więc zawsze taknowałem go do pełna. A gdy zbiornik spadł do połowy i nie mogłem odpalić to odpalałem na plaka :)
Niesety pracownik nie przyszedł mi do pracy i nie miał mi kto psiknąć plakiem więc kręciłem rozrusznikiem na siłe... Rozrusznik się spalił , po wymianie rozrusznika samochód nie chce odpalić... ;/
Okazuje się że samochód nie posiadał filtra paliwa, zaalałem go do pełna ale podaje bardzo mało paliwa albo piane...
Chciałem mu podać paliwo bezpośrednio do wtrysku ale niestety w ogole go nie bierze...
Chodzi tylko gdy psikam plakiem a gdy przestane to gaśnie :(
Co może być przyczyną? Błagam pomóżcie auto jest mi potrzebne do pracy nie wiem co robić? Pompa wtryskowa do wymiany?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Czego nie rozumiesz ? Jeździsz uszkodzonym autem a twierdzisz ze to narzędzie pracy , fajnie dbasz o narzędzia nie ma co ...

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
No bo nie wiem co to znaczy "auto bylo zdrowo modzone" ?
Jakim uszkodzonym ? Auto jest stare, a każde stare auto ma swoje jakieś wady, do tego momentu sprawował się świetnie

Smyku 28 to powiedz mi konkretniej co mam zrobići jak ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
1- brak filtra paliwa
2- trudności z odpaleniem na ciepłym
3- konieczność tankowania do pełna
i to jest sprawował się świetnie ?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Auto pierwszy milion pewnie ma już dawno za sobą, niestety z g..... bicza nie ukręcisz.
Sam użytkuję stare Diesle, wszystko trzeba na bierząco pilnować, wystarczy raz czy dwa odpuścić i robi się bieda, co innego wydadać np. 1000 zł na części w przeciągu 3 lat a co innego za jednym razem, wtedy boli.

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Samochod jest w warsztacie i wlasnie nie wiedza co zrobic.

Po 1. nie wiedziałem że nie ma filtra paliwa, jakbym wiedzial to bym go zalozyl.
Pozostałe 2 przypadlosci tez bym naprawil gdybym wiedzial jak ale mechanik stwierdził że "naj;epiej" to by bylo wymienić silnik. Za takie "fachowe " porady więc dziękuje.

Ostryt4 - jeszcze co innego wydać 1000 zł jednorazowo i mieć pewność a co innego wydać 1000 zł nie mając pewnosci czy bedzie dzialalo, bo tak wymieniać czesci na nowe mozna bez konca...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jak nie wiedzą co naprawić to zmien warsztat, bo starego diesla każdy kumaty mechanik naprawi nawet ja elektryk :) do sprawdzenia kompresja i świece zarowe, sprawdzić czy wtryski nie leją, rozrząd no i pompa na koniec

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
do przejrzenia pewnie smok w zbiorniku musi być przewód nieszczelny poniżej połowy zbiornika i pewnie zapowietrza się a co do reszty tak jak koledzy piszą totalna rzeźba,wszystko pewne robione na sznurek i drut aby dzisiaj objechać a kiedyś to się mści

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
arni-poznań - swiece i kompresja ok , jeśli chodzi o dwie pozostałe rzeczy to wlasnie maja mi to sprawdzić w poniedziałek.
Chociaż jeśli chodzi o wtryski to oni tam wlożyli lejek z ropa i ta ropa w ogole nie schodzi , auto nie bierze paliwa...

old1977 - takiego go kupiłem , nie byłem świadomy tych wad bo sprzedawca mnie o tym nie poinformowal, wiedziałem tylko jedynie że kopci na wolnych obrotach :/

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
podłączyli pompę wtryskową na krótko?najprawdopodobniej brak filtra paliwa załatwił pompę wtryskową,jaki typ pompy masz Lucas?czy rzędowa podejrzewam że rzędówka bo to starszy typ,trzeba wywalić pompę wtryski i wrzucić na stół do sprawdzenia

A

autozibi

arni-poznań - swiece i kompresja ok , jeśli chodzi o dwie pozostałe rzeczy to wlasnie maja mi to sprawdzić w poniedziałek.
Chociaż jeśli chodzi o wtryski to oni tam wlożyli lejek z ropa i ta ropa w ogole nie schodzi , auto nie bierze paliwa...

old1977 - takiego go kupiłem , nie byłem świadomy tych wad bo sprzedawca mnie o tym nie poinformowal, wiedziałem tylko jedynie że kopci na wolnych obrotach :/

Pompa wtryskowa do sprawdzenia . Silnik pracował bez filtra paliwa .
W opcji dla ciebie pozytywnej to pompa jest zanieczyszczona a w negatywnej uszkodzona .

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Autozibi- jutro zlece mechanikom żeby sprawdzili pompe i myśle ze problem sie rozwiążę. Mam nadzieje ze jest tylko zanieczyszczona a nie uszkodzona. Jutro dam znać co dalej z moim dafem :)

Marek_S - weź sie człowieku nie wypowiadaj jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia.

Do góry Bottom