• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diesel-LPG

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Jaka instalacja, gdzie najlepiej, ile, jakie proporcje, serwisowanie oraz wszelkie za i przeciw.

Z uwagi na oszczędność i dla poprawy osiągów bo jak wiemy LPG w ideału często jest tuningiem.

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Ty tak dla zabawy czy po prostu blyszczysz niewiedza? W silnikach diesla gdzie robimy z marnych 100km ponad 600km za pomocą LPG można dobić do blisko 720km. Jeszcze jakieś ALE?
W ciężarowych temat jest jeszcze bardziej rozwinięty.

Natomiast interesują mnie doświadczenia innych związanych z tematem A nie nabijaczy bezsensownych postów.

Więc proszę nie zaśmiecać i usuń swój wpis który nic nie wnosi.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Wiesz po co był LPG w ciężarówkach? Nie nabijam się ale pomysł masz kiepski.... Jeśli myślisz że odpalisz diesla i "przełącz na gas" to się mylisz....

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Ponawiam... nie błyszczy swoja niewiedza. I nie wmawiaj czegoś co nie zostało powiedziane.

Jeśli masz problemy z wiedzą techniczną wspomnianą to po jaka cholerę się wtracasz?

I mając owe problemy oraz problem z czytaniem to co robisz w GWT?

Wytłumacz mi co mają na celu twoje wpisy i co wnoszą ?

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
U mnie na wsi jezdzi navara dci w gazie ;o nie ma z nia zadnych problemow, moc faktycznie wieksza a spalanie na poziomie 10l do 120kmh

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Ciekawe jak to wytrzymuje silnik ?
Z tym jest różnie w zależności od zastosowania czy dla ekonomii czy dla tuningu czy zastępczo dla paliwa diesla.

Przy tuningu gdzie proporcje dochodzą do 50/50 przy pełnej dawce diesla i ponownie tyle samo LPG silnik dostaje potężnie przez egt.

Dla ekonomii mieszanka jest inna i dobrze wyregulowana nie stanowi obciążenie dla silnika.

W przypadku zastępczej instalacji jak w np wioskach czy nowym trendzie dla ciężarówek podobno silniki reagują źle bo mało kto się przykłada do regulacji. Ale w tym przypadku doświadczenie mam zerowe. I fajnie było by posłuchać innych.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Z tego co sie orientuje to lpg ma dotrysk do kolektora ale diesel przez wtryski tez jest podawana, dawka jest lepiej spalana bo bardziej jednorodona co za tym idzie, wzrasta moc. ALe jak moje volvo pali 5,4l przy 200km to po co mi lpg :D

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Tak w szatanskim paliwie LPG jest wzbogaceniem mieszanki. I tak sterownik się adaptuje tnac diesla lub też buduje się dla tuningu "sztywna mape" gdzie LPG jest dodawane w charakterze "on top of the diesel" by zwyczajnie mieszanki paliwowej było więcej za czym idzie "śmoc" tak jak w przypadku dodawania Metanolu, Tlenu lub Podtlenku Azotu.

Z punktu widzenia eko obecnie stosuje się też wykluczenie diesla na konto skorzystania z technologii sprężania diesla ale przy 100% użyciu LPG zapalnego iskrowo. Mało popularne w osobówkach bo sens znikomy ale powszechne w widlakach i od niedawana w ciezarowkach.

Ciekawią mnie statystyczne ceny rozwiązań oraz szczegóły związane z obsługą komercyjną.

Mam nadzieję że teraz bardziej rozjasniłem cel mojego tematu.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Wiesz po co był LPG w ciężarówkach? Nie nabijam się ale pomysł masz kiepski.... Jeśli myślisz że odpalisz diesla i "przełącz na gas" to się mylisz....
hehe dobre. Do osobowych to nie ma zastosowania. Ale we wiekszych flotach ciezarowych jest oszczednosc 30 procent ropy przy dopuszczaniu propan butanu

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Żeby rozchwiać wszelkie wątpliwości tematu ,zaznaczę tylko swoją wiedzę na ten temat że to rozwiązanie w ropniakach było i jest nie do końca przemyślane ponieważ szukali oszczędności a okazało się jest nie opłacalna instalacja i podwójne koszty paliw .

hehe dobre. Do osobowych to nie ma zastosowania. Ale we wiekszych flotach ciezarowych jest oszczednosc 30 procent ropy przy dopuszczaniu propan butanu
Diagu wiele flot wycofało się z tego .

Mikas

Gaduła
Punktów
8
Montowałem swego czasu kilka samochodów z silnikami diesla na lpg, nawet trafił się jeden ciągnik rolniczy na biogaz. Najlepsze wyniki z jakimi się spotkałem to 30% udziału lpg przy zastosowaniu typowej instalacji 4 genaracji. Temat trudny ale wykonalny.

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
raczej trudny, instalacje były niedopracowane a oczekiwania duże. Instalacje Elpigazu chyba najlepiej sie sprawdzały i byli pierwsi na rynku ale ceny mieli kosmiczne, potem pojawiło się sporo innych a od kilku lat to w tym temacie cisza...

Mikas

Gaduła
Punktów
8
Żeby była oszczędność to ciągnik siodłowy zamiast 30 litrów On musi spalić 20 + 10 litrów gazu, a i wtedy koszt instalacji zwraca się dopiero po roku.

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
Mam w okolicy Lublina na gaz, zadowolony bo moc rzeczywiście wzrosła

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
czy instalacja do diesla to nic innego jak sekwencja 4 gen tylko z innym sterownikiem ??
czy takie lpg można zakładać do bezpośredniego i pośredniego (z komorą wstępną) wtrysku??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Mamy na bazie dwa solarisy 3 generacji z silnikiem daf paccar z lpg, ja i inni mechanicy twierdzę że to jest potrzebne jak dziwce majtki, dwa wtryskiwacze w dolot + parownik, jakaś elektronika i butla gazu, jeśli jest oszczędność na spalaniu ON to te pieniążki firma przeznacza na dojazd autobusu na stację paliw i na dodatkowe godziny pracy kierowców bo przecież nikt nie zatankuje auta za darmo ...

Do góry Bottom