• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dmucha z pod korka wlewu oleju, przepływomierz -1.9 AHU

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Wiem że masa tego na forach i przeczytałem wiele ale jednoznacznie nikt nie potrafił udzielić odpowiedzi

Jest to silnik 1.9TDI, VR, AHU - z zaworem upustowym, 98r ! Pokrywa silnika jest dość blisko/nisko nad zaworami, szklankami itp. Taka jednostka.

Więc tak:
Dmucha mi z pod korka wlewu oleju. Gdy odpalam na zimnym dmucha sobie fajnie - korek skacze dość intensywnie ale nie spada - miarka oleju nie skacze - i nic nie dymi ani nie pluje olejem. Gdy jest ciepły/gorący - wylatują drobinki oleju - bagnetem dalej nic nie rzuca - lekko dymi po odkręceniu przez sekundę i dalej już samo powietrze. Z BAGNETU CHYBA NIE DMUCHA - nic bynajmniej nie wyczuwam - i tez bez spalin. Po dodaniu gazu przestaje dmuchać. Brak masełka na korku. Płyn chłodniczy nie ubywa i czysty.

Zaobserwowałem iż w dolocie rurze pomiędzy przepływomierzem a turbiną znajduje się trochę oleju ale skierowanego tylko w stronę turbiny natomiast od strony przepływomierza suchutko! Turbo sobie trochę zaciąga z odmy najwyraźniej tych samych drobinek oleju co występują pod korkiem wlewu oleju.

Postanowiłem dziś rano na odpalonym zimnym silniku rozpiąć rurę odmy ( tą co idzie do samej rury dolotowej pomiędzy przepływką a turbo i zatkałem tą część od silnika palcem gdyż tez lekko z niej dmucha - chyba normalne skoro z pod korka tez. Po zatkaniu palcem przez chwile cisza i po chwili wyskoczył bagnet oleju do góry - powietrze znalazło ujście tamtędy. Odma była wymieniana i jest nowa cała. Uszczelka pod pokrywa tez wymieniana miesiąc temu.

Oleju ubywa około - 2L - 15.000km - ale muszę umyć silnik bo przez 5 lat cały w oleju z pod pokrywy silnika.

Moje pytanie czy tak ma być ?

I kolejna sprawa - walczę obecnie z przepływomierzem - dwa nowe BOSCH i zaniżają mi trochę pomiary. Czy to możliwe iż to dmuchające powietrze z silnika do odmy i na turbo zakłóca przepływ powietrza na przepływce ? Wąż od odmy wchodzi w rurę dolotową dokładnie pomiędzy przepływkę a turbo. Czy nie powinno mieć to wpływu ?

Z góry dziękuje za wszelka pomoc ?

Ostatnia edycja:

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Naprawdę nie ma tu nikogo kto by coś mądrego dodał ??????????????????????????????????????

Co sądzicie o tym i czy komuś coś świta !!!??

Jeżeli dmucha powiedzmy średnio z silnika (tak że korek mocno skacze ale nie spada - z drobinkami oleju) i przez co zarazem z odmy idącej do dolotu turbiny to czy przez to może zaniżać wartości przeplywki (zaniżać je np. do ok.600-800 jednostek) - bo całe to powietrze wbija sie dokładnie w dolot pomiedzy przepływka a turbiną ! Więc turbina zaciąga chyba z odmy powietrze (od silnika) przez to mniejszy przepływ na przepływce z filtra powietrza! ale to tylko moja skromna teoria i staram sie to potwierdzić
albo wykluczyć

Z drugiej strony - kiedy się dodaje gazu to znacznie mniej dmucha prawie nic (na odkręconym korku) zatem nie powinno dmuchać i z odmy do dolotu a idąc dalej tym tropem turbo zaciągając powietrze z odmy powinno wywołać zamknięcie się zaworu odmy ? Tak !?

Zawór odmy zwolni się w momencie kiedy znów będą niskie obroty kiedy wzrasta podmuch (w korku czy coś ) - i tylko wtedy olej z odmy ma prawo dostać się do dolotu !?

Jak to jest ?

Do góry Bottom