• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dokuczliwy problem z Mercedesem W140 !

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Jest to S-klasa z 94 roku z 5 litrowym silnikiem oraz instalacją gazową Prinsa.
Od 3 dni miewam następujący problem, rano pod odpaleniu auto przez równo 30 min chodzi (CHYBA) w trybie awaryjnym...na benzynie i na gazie. Wciskając pedał gazu (na postoju) obrotomierz dochodzi do max 1500-1700 obrotów i sam odpuszcza. Nawet gdy trzymam cały czas nogę na gazie. Ujechać się nie da bo wtedy strasznie szarpie.
Co zauważyłem, że czasem tak przygazowując delikatnie przygasza się oświetlenie zegarów.
Po 30 min normalnie wkręca na obroty i można jechać, kolejne odpalenia w ciągu dnia jest ok. Problem jest gdy postoi te 8-10 godzin.
Udało mi się dziś zrobić test na SD...wyskoczyły następujce błędy :

Z tym, że błąd CAN 112 wyskakiwał od momentu kupna auta.
Standardowo po 30 min zaczął normalnie chodzić i wkręcać się na obroty. Po skasowaniu błędów 0 poprawy i przy kolejnym teście wyskoczyły ponownie te same.
Czy któryś ma wpływ na taką pracę silnika ?
On przez te 30min pracuje w trybie awaryjnym czy jak to rozumieć ;/

PS.
Od jakiegoś czasu widzę, że stacyjka nie trybi no ale tu kwestia sprawdzenia kostki...ona chyba nie ma wpływu na taką pracę silnika ?

By uniknąć waszych postów dotyczących sprawdzania kolejnych podzespołów wymienię co zrobiłem dotychczas przy aucie w czasie jego użytkownia :
- sonda lambda
- świece
- kable WN
- cewki, kopułki, palce
- wiązka silnika sprawdzona
- przepustnica
- wiązka przepustnicy
- przewody odmy
- wtryski sprawdzone (1 wymieniony)
- pompa paliwa
- pełen serwis gazowy + diagnostyka komputerowa (brak błędów)
- wiązka silnika była sprawdzana.

Problem ten wyskoczył po pierwszej nocy stania auta na mrozie (-7 stopni), a jest to moja pierwsza zima z tym samochodem.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
część z tych błędów podchodzi mi pod słabą baterie,klima itd. sprawdz ładowanie i jeszcze masy,całe okablowanie ,podejrzewam kończący się aku , bardzo mało merców miałem i mogę się mylić :cool:

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Aku się nie kończy gdyż był wymieniany jakieś 2 miesiące temu :)

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam z opisu wychodzi że to w 140 silnik 119.870 te silniki należą do udanych ,sprawdż mocowanie plusa na alternatorze ( odkręć , wyczyść i zabezpiecz) Pluje sie że na 30 ma problemy ze stabilnym napięciem , nie wiem czy dobrze pamiętam ale bateria w bagażniku po prawej stronie -plus idzie przez małą skrzynkę też w bagażniku trzeba sprawdzić połączenia.Stacyjka jak niedomaga warto sprawdzić i popatrz w grodzi silnika a podszybie czy nie ma małego aku jak od motorka pod plastikową nakładką miałem tak z AMG i była padnięta może nie być u ciebie. 31b swiadczy brak lub zaniki masy-sprawdż na bateria-buda , buda-silnik najlepiej omomieraem jak jest zimny długi kabel od minusa baterii i do masy silnika i karoserji , sprawdzisz gdzie jej brakuje , na najmniejszym zakresie rezystancja tyle co kabli przy dobrej masie baterii z silnikiem i budą .Dlatego unit N57 sygnalizuje błąd napięcia, centralny , klima itd. Ale elaborat :)

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Kwestie prądowe o których pisałeś już sprawdzone. Nigdzie nie było żadnych "krzaków" które tak wpływałyby na taką pracę silnika.
Równo 30min i samochód zaczął pracować normalnie...

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
A jak wygląda sprawa napięcia ładowania jak postoi i jest problem a jak gdy pracuje normalnie.Podobną sytuacje miałem z AMG to że masy i plusy były zaniedbane pomijam ale nawet jak miał 20 litrów paliwa bo tyle lał klijęt to czsami mu się zdażało podobnie pracować, efekt 0wymiana pompy bo się przycierała a dlatego że ktoś jeżdził na małej ilości paliwa a tam są 2 baki z przelewem i 20 litrów to jest g...no na takie baki.

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Ale u Mnie jest też instalacja gazowa i podczas tego postoju gdy po jakiś 10 minutach przełącza się na gaz i nadal pracuje tak samo...dopiero równo po 30minutach wchodzi normalnie na obroty.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
To pompa odpada jak z ładowaniem jak pisałem wcześniej.

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Nie znam się tak na elektryce. Tzn jak mam to sprawdzić ?
Odłączałem nawet klemę od aku podczas pracy silnika i nadal tak chodził.
Podłączyłem również masę silnika do klemy w aku i też to samo.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam NIGDY NIE ODŁANCZAJ ŻADNEJ Z KLEM OD PRACUJĄCEGO SAMOCHODU bateria jest ogranicznikiem napięcia , potrafi napięcie skoczyć powyżej 16v i szlag trafi kompy.Napięcie mierzymy na klemach w czasie pracy samochodu i podłączonych do baterii. Mianowicie chodziło o sprawdzenie jak ostygnie i w czsie tych 30 minut jakie napięcie i jak pracuje normalnie jakie napięcie jest. Między czasie wpadło mi do głowy że miałeś błąd na Can-ie może zakłucać czasowo pracę silnika dopuki nie zbieże info o systemach i TPM tu masz jak skasować http://ww2.justanswer.com/uploads/nabilc/2011-07-23_183650_cas.pdf .Błąd 001, 002 niskie napięcie wyskoczą dopuki nie będzie stabilnego napięcia. Błąd 182 zadziałał przełącznik bezpieczeństwa paliwa shut-off. Brak lub niskie napięcie na N57 odpowiedzialny za szyby ,zamek. 015 wewnętrze zabezpieczenie uszkodzone lub nie obecne ale jest obecne wniosek n0niske napięcie zasilania. Czy aby wszystkie masy i zasilania są sprawne nie na oko tylko trzeba sprawdzić fizycznie, jak nie dajesz rady dawaj do elektryka.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Ale u Mnie jest też instalacja gazowa i podczas tego postoju gdy po jakiś 10 minutach przełącza się na gaz i nadal pracuje tak samo...dopiero równo po 30minutach wchodzi normalnie na obroty.
dziwi mnie fakt tych 30minut ,ale skoro z zegarkiem w ręku tak się dzieje to jest dziwne,bo gdyby występowało to w nieregularnych czasach to zmierzyłbym napięcie ładowania,a tak to może to być na przykład przekażnik pomp paliwa.Kable do sprawdzenia od ECU .

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Może kolega sprawdzi ale jak nie czuje się na siłach to można tylko coś przeoczyć i zwalić .Tak jak z aku i odłączeniem kabli jak silnik pracuje , trzeba dobrze kumać instalację mesia żeby się do niej brać i to nie robota przy takiej usterce na 2 godziny tylko na kilkanaście .A ja mogę podpowiedzieć ale nie uczyć bo brak czasu i miejsca.Pozdrawiam

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Zbieram dziś informacje jakie jeszcze tylko mogę i jutro będę działał z mechanikiem i SD.
Sprawdzimy dokładnie to ładowanie. Przekaźnik pomp paliwa ?? Ale to wtedy na gazie działał by już normalnie...
Moja wiedza ogólnie na temat mechaniki i elektryki jest podstawowa. Sam nic nie będę kombinował.
Jutro coś konkretnie będziemy mogli podziałać.
Mercedesy mają bezpiecznik antynapięciowy więc jakby co to wtedy przeciążenie poszłoby na ten bezpiecznik.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
A ja mogę podpowiedzieć ale nie uczyć bo brak czasu i miejsca.Pozdrawiam
w taki właśnie przypadku mogę koledze po gratulować decyzji,bo właśnie o to tu chodzi żeby podpowiedzieć ,a nie naprawiać za forumowicza,prowadzić za rączkę co i jak ma zrobić ,nie wspomnę o wyjawianiu procedur lub technik naprawy, to forum ma służyć przede wszystkim mechanikom i ludziom którzy działają w tej branży i jeśli ktoś nie ogarnia tematu to miejsce do naprawy jest w serwisie . ot tak trochę mnie poniosło :p

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Szanowny kolego nie mówię tego z sarkazmem żebyś tego tak nie odebrał ale w czsie pierwszego odpalenia te 30 minut pracuje żle na obydwóch paliwach wina definitywnie stoi po stronie sterowania silnikiem a błędy wskazują na za niskie napięcia zasilania modułów które współpracują z głównym ECU .Mercedes w tej klasie to po prostu franca wrażliwa na jakiekolwiek usterki.Trzeba je po kolei łuskać i usuwać bo inaczej nie będzie na żadnym paliwie pracował dobrze.Ma swoje lata i kabli w piguły do sprawdzenia , zacząłbym od strony lewej pod maską bo często myli na myjce ciśnieniowej i nie jeden głąb potrafił zalać choć wodą , tam jest poktywa a tam ciężko z odparowaniem wody i bagażnik strona prawa i pod plastikiem wzdłuż siedzeń.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Panowie, ja tu nie chcę na pijawkę jakąs wychodzić.
Szukam tylko możliwych sposób rozwiązania tej nietypowej usterki. Mój mechanik siedzi w mercedesach już naście lat ale z taką przypadłością jeszcze nie miał styczności...
Ja chcę tylko uzbierać informacje za co się zabierać podczas jutrzejszych "testów"...
Przebywam z tym autem od niecałego roku i zauważyłem jak wrażliwa jest na jakiekolwiek niezgodności w układzie całego silnika i innych podzespołów. Wiem, że napewno muszę szukać w systemie odpowiedzialnym za ogólną pracę silnika która steruje i benzyną i gazem. Wpływu na to nie mają pompy paliwa, jakieś tam wtryski itp.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Nikt do ciebie nie ma pretensji , dostałeś jakieś tam wytyczne jak za komuny w prezydium i działajcie zgodnie i zespołowo niech praca rośnie w siłe. :)

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Szanowny kolego nie mówię tego z sarkazmem żebyś tego tak nie odebrał ale w czsie pierwszego odpalenia te 30 minut pracuje żle na obydwóch paliwach wina definitywnie stoi po stronie sterowania silnikiem a błędy wskazują na za niskie napięcia zasilania modułów które współpracują z głównym ECU
absolutnie tego nie odbieram w ten sposób,napisałem to w pierwszym moim wpisie (zasilanie,napięcia itd.),wydaje mi się że rozumiemy to co piszemy i w którym kierunku iść dalej ,ale online tego nie da się ogarnąć :) . Z mercami troszku u mnie na bakier ,ale interpretacja błędów jest zawsze podobna,kwestia diagnostyki .Czekam z dużą ciekawością na wyniki tego dochodzenia :rolleyes:
pozdrawiam kolegów

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Ale ja tą odpowiedż kierowałem do założyciela tematu a że piszę na raty bo klienta też trzeba obsłużyć a ty jesteś szybki jak strzała i piszesz z z Polski to moja odpowiedz trafiła przed twoją ostatnią.

karolwitucki

Początkujący
Punktów
0
Kolego Guard, ja wiem doskonale że przyczyna leży gdzieś po stronie silnika lub podzezpołów sterującymi jego pracą (w zakresie benzyny i gazu) a moje pytanie o przekaźnik pomp paliwa było skierowane do soloriensa który o tym wspomnial (i moje zdziwienie bo wiem że pompy nie mogą z tym mieć nic wspólnego)
Dość tych zawiłości.
Co jeszcze udało mi się zauważyć to po tych 30minutach gdy już normalnie wkręca się na obroty, to podczas energiczniejszego wciskania gazu (i na benzynie i gazie) silnik delikatnie się przydławia i minimalnie przygasa oświetlenie, nasłuchując wtrysków gazu (benzynowych to wogóle nie słychać) podczas tego dodawania gazu słychać przez ułamek sekundy że wtryski przestają chodzić...i wtedy jest to minimalne przydławienie.
Domyślam się że to też ma związek z tym uciekającym napięciem ?
Co jak co ale z elektryką w samochodach to ja się nigdy chyba nie polubię :D wolę typowo mechaniczne działania ;)
To już chyba na tyle z mojej strony. Jutro ciąg dalszy obserwacji oraz testów ;) już pod okiem mechanika...

Do góry Bottom