• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgania kierownicy w Hyundai i40

HyundaiI40

Początkujący
Punktów
0
Witam.Jestem w posiadaniu Hyundai I40 z 2014 roku 1.7 CRDI 136 km manual. Problem mam z nim od samego dnia zakupu i tyczy się to drgań na kierownicy podczas jazdy.
Jeden mechanik stwierdził że będzie to przegub wewnętrzny, faktycznie pytania ze strony mechanika były następujące: czy drgania sie nasilają podczas przyśpieszania, moja odpowiedź była że tak w przedziale 110km/h-130km/h podczas przyśpieszania występują drgania jak puszczam gaz to drgania ustają, więc kupiłem nową całą półoś prawą bo tam faktycznie wyczuwalny był luz. Po wymianie półosi nic sie nie poprawiło.Jak było tak jest cały czas.
Koła były wyważane, opony zimowe są nowe założone w 2018 roku i wtedy też tak sie działo.Koła letnie są również wyważone, felgi proste.
Robiłem zbieżność przód+tył.
Wstawiam zdjęcia z przeprowadzonej ustawienia zbieżności.
Nie wiem czy to będzie coś wnosiło do tego ale przy ruszaniu słychać stuknięcie pojedyncze.
Może znajdzie się ktoś kto jest w stanie pomóc.
Pozdrawiam
zbieżność1.png
zbierzność2.png

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Nieraz warto zmienić wulkanizatora, bo to jakie oni mają maszyny do wyważania to dużej większości tragedia. Większość maszyn przyjeżdża z zachodniego demobilu. za 10000zł sztuka. Dobra wyważarka to koszt przynajmniej 50000zł lub więcej. Plus do tego kalibracja którą mało kto wykonuje, bo to kosztuje. Zapytaj innych gdzie Ważą koła i czy po wyważeniu telepie im kierą lub budą.W mojej małej miejscowości wulkanizatorów z 10 a tylko dówch waży dobrze. Pzdr i powodzenia

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nieraz warto zmienić wulkanizatora, bo to jakie oni mają maszyny do wyważania to dużej większości tragedia. Większość maszyn przyjeżdża z zachodniego demobilu. za 10000zł sztuka. Dobra wyważarka to koszt przynajmniej 50000zł lub więcej. Plus do tego kalibracja którą mało kto wykonuje, bo to kosztuje. Zapytaj innych gdzie Ważą koła i czy po wyważeniu telepie im kierą lub budą.W mojej małej miejscowości wulkanizatorów z 10 a tylko dówch waży dobrze. Pzdr i powodzenia

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
przerabiam to jako klient to wiem. Gościu zajmujący się naprawą serwisem i sprzedażą nowych i używanych wyważarek i montażownic ważył 3 razy nowe dunlopy na stalowych felgach, 3 ray zrobił to źle. Pieniędzy nie oddał. W Niemczech gościu wrzucił na wyważarkę zdjął wielkie odważniki założył mniejsze przesuwając je na każdym kole o tą samą odległość. Nie jest to moja pierwsza sytuacja, że wmawia się klientowi, że ma naprawić zawiech w aucie a waży się koła na gównianym sprzęcie.Polska rzeczywistość.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
sory nie doczytałem że podczas przyspieszania...przyznaję rację. A to że jeżdżę po paprokach to się nie zgodzę. Chcę zapłacić więcej i mieć spokój, ale naprawdę ciężko znaleźć porządnego wulkanizatora. Każdy jest najlepszy z tego co twierdzą. Póżniej tylko wystarczy rozpędzić się do 140km h i wiadomo jaki to on dobry.W moim miasteczku tylko dwóch na jakiś 10 robi to ok i tych odwiedzam.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
kochani...moi mili .zauwazyc chce ze drgania podczas przyspieszenia to nie tylko wywazenie opon...wplywa na to wiele tez innych rzeczy co przeciez wiemy...
autor postu zaznaczyl ze przy ruszaniu jest charakterystyczne stukniecie...
a co byscie powiedzieli na zerwana poduszke skrzyni biegów.
wiecie oco chodzi ...ja bym sie tez temu przyjrzał.a pozniej trza szukac dali.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie nie...
autor wyraźnie napisał, że chodzi o drgania kierownicy.
ponieważ klient zawsze ma racje- wyważamy koła do bólu, potem wymieniamy kierownice.
dopiero jak przestanie się mądrzyć i zapłaci, zaczynamy diagnostyke po swojemu.

...tylko kto i gdzie może potestować auto z prędkościami 110/130km/h?
no ja chętnie, tylko za te godzine czy dwie roboty trzeba mi zapłacić.

reasumując:
do normalnej diagnostyki potrzebny będzie zatankowany samochód na kilka godzin i kasa.

Ostatnia edycja:

HyundaiI40

Początkujący
Punktów
0

Obecnie mieszkam w Niemczech i ostatnio były koła wyważane w październiku, maszyna akurat była nowa chyba byłem jako piąty na wyważaniu. Także koła tutaj nie będą dużo zmieniać czy to zimowki czy letnie.
Prawy przód jest cofniety i kąt pochylenia koła jest inny niż z lewej strony. Myślę ze to może mieć wpływ na to aczkolwiek nie jestem pewny. Ja z zawodu lakiernik samochodowy także coś tam sie orientuje co w autach ale nie na tyle żebym wiedział co i jak. Jakies inne pomysły?

HyundaiI40

Początkujący
Punktów
0
nie nie...
autor wyraźnie napisał, że chodzi o drgania kierownicy.
ponieważ klient zawsze ma racje- wyważamy koła do bólu, potem wymieniamy kierownice.
dopiero jak przestanie się mądrzyć i zapłaci, zaczynamy diagnostyke po swojemu.

...tylko kto i gdzie może potestować auto z prędkościami 110/130km/h?
no ja chętnie, tylko za te godzine czy dwie roboty trzeba mi zapłacić.

reasumując:
do normalnej diagnostyki potrzebny będzie zatankowany samochód na kilka godzin i kasa.
Ja moge auto zalać po korek, zapłacić Ci za te testowanie auta tylko czy bedziesz w stanie postawic diagnozę na tyle prawidłową ze nie trzeba będzie pół przodu wymieniać ?

no proste:
mechanicy czekają aż przestaniesz się mądrzyć i dasz spokojnie popracować.

Heh ja sie nie mądrze. Tylko chodzi o to że ja nie mam zamiaru płacić dla mechanika za coś co tak na prawdę nie zrobi.

Jednym gnojem ostatnio prawie 200km zrobiłem żeby usterkę wyłapać.
Ile taka diagnostyka kosztuje ?

HyundaiI40

Początkujący
Punktów
0
A co do tematu to jest jeszcze druga półoś no i wtryski. Komputer i w drogę.
Byłem u mechanika na podłączeniu do kompa, występowały tez falowanie obrotów na luzie zazwyczaj przy dojezdzaniu do skrzyżowania do świateł, auto stoi i sobie delikatnie faluje(NIE ZAWSZE) Mechanik podłączył pod kompa i żadnych błędów nie pokazało, wtryski mają zbliżoną prace do nowych. Tylko tyle ze nie wyjeżdżał nim z podłączonym kompem. Dodam że auto ma 128. Tysięcy przebiegu.

bardzo możliwe że nic.
Ale w poprzednim poście pisałeś ze auto zatankowane na kilka godzin i KASA

klientom z takim podejściem do sprawy mówię krótkie -spier...
Najlepszy klient jest taki któremu nacisniesz ciemnoty a on płaci

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom