• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ducato 2,2 dziwny objaw i gaśnie

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Witam wszystkich. Może ktoś spotkał się już z czymś o czym opisuję. Mianowicie mowa o ducato 2,2 z 2009 roku. Po włączeniu zapłonu wskaźnik temperatury idzie do samej góry , auto zapala i po paru sekundach gaśnie a po wyłączeniu zapłonu włączają się wentylatory chłodnicy . Sprawdziłem i przeczyściłem już całą instalację elektryczną silnika , gdy samochód zgaśnie pompa paliwa jeszcze przez chwilę pracuje więc paliwa nie odcina zresztą podłączałem pompę też na krótko. Komp diagnostyczny nie szczytuje żadnych błędów. Może ktoś ma jakieś pomysły i pomoże uruchomić auto. Pozdrawiam Wszystkich i czekam na podpowiedzi.

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Sterownik ,,Visteon" aczkolwiek sprawdzało go dwóch niezależnych elektromechaników i stwierdzili że problem leży po stronie auta bo sterownik sprawny. Na początku myślałem że to imo bo po pierwszym zgaśnięciu był błąd ,,Pamięć Eeprom" jednak to wyeliminowali. A czemu masz przypuszczenia że to sterownik? Przyznaję że z elektryką a tym bardziej z elektroniką jestem na bakier.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ponieważ siadają jak muchy...
Diagnostyka diagboxem i będziesz wiedział...

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
OK. Dzięki za podpowiedź. Zacznę od mas i czujnika jak coś namierzę to dam znać . Słyszałem też że podobne objawy są w przypadku czujnika ciśnienia na pompie. Chyba czeka mnie pracowity dzień ;)

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Pracuj, pracuj, w razie W mam taki zestawik startowy, ze stacyjką i wkładkami :D
Ale najpierw diagnostyka... Bez kompa bym się nie podejmował na twoim miejscu niczego...

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Fajnie Wam się żartuje?? Ja niestety mam tylko Delfaja, i tak naprawdę co z tego skoro oprócz tego błędu Eeprom niczego więcej nie czyta (analfabrta jakiś albo kiepski sprzęt, chociaż kilka razy już tyłek uratował). Mam możliwość przełożenia kompa i stacyjki z innego ducata w celu sprawdzenia tylko zastanawiam się czy to wystarczy i czy nie trzeba np. programować wtryskiwaczy?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Komp + BCM + pestka.
Immo masz w tych trzech rzeczach. Oczywiście, że trzeba będzie programować wtryski.

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
MTM dzięki za podpowiedź , myślę że przełożenie innego kompa będzie najlepszą metodą. Nie programowałem jeszcze wtrysków więc proszę o podpowiedź w jaki sposób się do tego zabrać? ( nie chcę zepsuć drugiego auta bo szef mógłby się zdenerwować:)).

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Po złożeniu tego zestawu podłączasz diagboxa i jedziesz z tematem.
Numery wtrysków są na wtryskach.

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Spoko koledzy daje radę przecież od czego mamy internet ;). A po za tym mogę liczyć na waszą nieocenioną pomoc. DZIĘKI !!!!!

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Instalacja gnije na potęge i kostka pod modułem bezpieczników chyba 10 pinowa o ile dobrze pamietam

Do góry Bottom