• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne stuki w silniku ducato 115 2,0 2012 r

jarek27

Początkujący
Punktów
0
Witam
Od pewnego czasu mam problem z moim ducatem 2,0 115 km. Otóż po odpaleniu czy na zimnym czy na ciepłym słychać dość głośne stukanie najlepiej słychać je za silnikiem w okolicy bloku. Stukanie ma odgłos uderzania młotkiem o blok . Po dodaniu gazu i wejściu na około 2 tys obrotów stukanie ustaje powraca na biegu jałowym. Silnik 3 tys km wcześniej był wymieniany cały słupek wymieniono rozrząd pompę wody koło pasowe . Po 1 tyś km wymiana oleju jak to po regeneracji silnika w oleju zauważyłem opiłki metaliczne koloru srebrnego, zalany olejem Liqi Moly 4600 5w30 . Obecnie przejechał już 3 tys km i dalej są opiłki w oleju i ten głośny stukot który cichnie po dodaniu gazu i obrotach około 2 tys . Przy okazji pojawił się problem z sondą i wypalaniem dpf ponieważ nie chciał wypalać go. Wymieniłem sonde na oryginalną z aso oraz czujnik temperatury spalin który zaniżał temperaturę. Po wyciągnięciu ponownym sondy była cała zasyfiała w sadzy tak jakby miał za bogatą mieszankę wtryskiwacze były wymieniane i korekty są w granicach + 0,4 do -0,4 po dodaniu gazu ładnie schodzą do zera . Mimo to przy jezdzie 140 km/h przez 60 km wogóle nie spalił sadzy i pokazuje 70 % zapełnienia. Ciekawą rzeczą jest to że w multiecuscan oryginalnym nie crack po procedurze wymiany dpf cały czas jest ustalane zapełnianie dokładnie na 69,98%. Pokazuje informacje WYKONANE Status nieznany. Wymieniony czujnik ciśnienia spalin , czujnik wałka rozrządu oraz wału korbowego. Po wymianie sondy przy dodaniu gazu przy 4 tys obrotów silnik zaczyna przerywać . Nikt z mechaników do tej pory nie może zdiagnozować gdzie leży problem. Najgorsze są te głośne stuki oraz opiłki. Poniżej parametry z muliecuscan oraz filmik z stukami silnika
http://www.kucharze-serwis.pl/obrazki/film.mp4

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Uszkodzony albo nie zapięty czujnik temperatury silnika /_40,oo stopni C/ sonda pokazuje że silnik zimny.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Czujnik swoja droga. Ale stuki i opilki to miche zwalac i sprawdzac korbowody bo chyba ktorys złapał. Przy obrotach i wyzszym ciśnieniu oleju nie stuka ale na jalowych moze.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
dlaczego został wymieniony słupek poprzednio ? zatarcie ?

jarek27

Początkujący
Punktów
0
Pompa oleju wymieniona byla oryginal pierburg pierwsza edycja tych pomp byla wadliwa i sie zacieraly slupek wymienialem drugi raz w ciagu roku pierwszy mechanik spieprzyl sprawe bo w brudzie zlozyl silnik i bral olej po naprawie i wlasnie pojawily sie opilki przejechalem 30 tys km i coraz wiecej ich bylo ponowna wymiana i efekt ten sam nie robie tego u jakis niedorajdow tylko kieruje sie opiniami pochlebnymi lub z polecenia. Teraz cieknie olej od strony skrzyni na uszczelniaczu walu korbowego . w kwesti temperaturu - 40 stopni z mesa wynika ze to nie temperatura silnika poniewaz pokazuje tam 89 stopni to jest temperatura z spf z wypalania tez mnie dziwi dlaczego -40 jak mialem ostatnio 600 stopni. Po adaptacji dpf dzinie wraca on do zapelnienia dokladnie 69.98 % nigdy nie zszedl do 0. Mechanicy ktorzy teraz wymienili slupek stwierdzili ze te stuki pochodza z zebatek walkow rozrzadu od strony skrzyni mowia ze w dostawczakach nie uzywano kasatorow luzu ale jak dla mnie w zadnym wypadku to nie stamtad ten halas tylko bardziej tloki lub korba sam sie juz gubie a dziwi mnie tez to ze strasznie duzo sadzy jest na sondzie lambda jakby zbyt bogata mieszanka

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
miska w dół i korby sprawdzic oraz poszarpac troszke aby sprawdzic luz na sworzniach to moze byc to?? Oby nie bo kolejne tysiące pójdą do huty stalowa wola ( bedzie nowy czołg);)

najpierw te stuki bo moze byc za pozno !! potem moze okazac sie za jest ok tłok ma luz i .....

jarek27

Początkujący
Punktów
0
Jak narazie ja sie nie martwie o finanse bo mam pol roku gwarancji tylko problem w tym ze slupka nie moge ruszyc bo jest gwarancja i musze serwisowi ktory wymienil silnik dac dobry powod do sciagniecia miski zeby nie okazalo sie ze jest ok na korbie no ale stuki coraz wieksze

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
to jedz do nich niech napisza jakis papier bo na "gebe" to z zona mozna sobie ustalac -
ewidentnie cos jest nie tak !!!

jarek27

Początkujący
Punktów
0
Tak tylko one nie leja sa wymienione na nowe w korektach nie ma wielkich rozbieznosci plus minus 0.4 przy dogazowaniu schodza do zera

Lejacy wtrysk tez moze pukac
Tylko nie chce mi sie wierzyc zeby tak walil jak mlotkiem o blok silnika

Ostatnia edycja:

jarek27

Początkujący
Punktów
0
Jest to mozliwe ze winne sa zebatki walka lub walki? Sprawdzalem dzis opilki magnes je przyciaga i sa srebrne wiec odpadalaby wersja panewek

Do góry Bottom