• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne uszkodzenie opon

krisi

Nowy
Punktów
0
Witam, czy takie uszkodzenie opon jest wynikiem złej geometrii? wszystkie opony mają to samo uszkodzenie , skoda yeti 4x4. Zna może ktoś przyczynę takiego stanu rzeczy?

Załączniki

• opny (1).jpg
    opny (1).jpg
    3 MB · Wyświetleń: 53
  • opny (2).jpg
    opny (2).jpg
    3 MB · Wyświetleń: 49

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Witam, czy takie uszkodzenie opon jest wynikiem złej geometrii? wszystkie opony mają to samo uszkodzenie , skoda yeti 4x4. Zna może ktoś przyczynę takiego stanu rzeczy?
Starość nie radość? Jaki rocznik tych opon jest, podaj datę z opon.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
z 2014 roku są te opony , zimowe, przekładane co sezon. To może starość?
Automatyczne połączenie postów:

Tak, wszystkie 4 , tylne (na pow. zdjęciach) trochę bardziej niż przednie.
Nie sądzisz, że 7 lat to dużo troszku? Raczej starość ją złapała i mieszanka opony już pęka. Chyba czas na wymianę opon :)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Sama geometria nie wyrwała by aż tak opony chyba że robi 4 ślady...

krisi

Nowy
Punktów
0
Hmmm....rzeczywiście może to być po prostu zużycie, więc śmietnik. Dzięki wszystkim za porady. Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja dziś miałem taki przypadek na przeglądzie, opony z 2018 roku, bieżnik na przednich oponach zaczął się w ten sposób łuszczyć po stronie zewnętrznej, nie pamiętam marki opon

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Ja dziś miałem taki przypadek na przeglądzie, opony z 2018 roku, bieżnik na przednich oponach zaczął się w ten sposób łuszczyć po stronie zewnętrznej, nie pamiętam marki opon
występuje to w różnych markach, ale bardziej zależne jest od konkretnego modelu opony.
W skrócie: to poszło coś nie tak w mieszance gumy. Choć te ze zdjęcia, to już SKS dopadł, widać to w powiększeniu i ta powyrywana guma, to już taki drobiazg przy stanie ogólnym tej opony.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Kiedyś też miałem tak zjechane opony i też zimówki tyle że vredestein, miały już nie pamietam ale z 3-4lata

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Kiedyś też miałem tak zjechane opony i też zimówki tyle że vredestein, miały już nie pamietam ale z 3-4lata
To ja mam opony Klebera letnie z 2006 roku i zimowe z 2007 i są w zajePistym stanie, może dlatego, że mało i ekonomicznie jeżdżę ? Hmmm

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
W dzisiejszych czasach to wszystko już klepią na masówkę, od żarówek do opon włącznie. Też mam gdzieś stare opony które leżą gdzieś na świezym powietrzu i nie widać w nich zero zniszczenia. Kiedyś tutaj pisałem o oponach dunlopai chyba nawet wstawiałem zdjęcie, że po 2 latach były całe sparciałe i wyglądały jakby miały z 10 minimum.

Turianek88

Nowy
Punktów
0
Ja jeszcze w starym aucie, kupiłem przed sezonem roczne letnie opony i to w przeciągu 2-3 miesięcy od założenia w 2 oponach pękł bieżnik w czasie jazdy, sam bieżnik. Jak pojechałem do wulkanizatora już z drugim przypadkiem to sam nie wiedział co się stało i pierwszy raz miał taki przypadek.

Do góry Bottom