• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

e46 320d wymieniona UPG+Usz.Miski olejowej i dalej to samo.Pytanie do mechanika

DamianBuskoo

Uczestnik
Punktów
0
Cześć słuchajcie oddałem auto moje do niezależnego serwisu bmw i tak chciałem by zrobili głowicę bo był wyciek lekki oleju z pod uszczelki + rozrząd.Po zdjęciu okazało się,ze głowica była praktycznie nie dokręcona +brakowało dwóch śrub głowicy.Ktoś to już rozbierał wcześniej bo wpadła klapka z kolektora bo były lekkie rysy.Wymienili mi uszczelniacze zaworowe na nowe teraz nie dymi juz na niebiesko stare były jak skała powiedzieli z tym,że skręcili mi głowicę na starych śrubach pytałem czemu nowych nie dali bo komplet 100zł kosztuje reinza powiedzieli nie było to wymagane..rozrządu mi nie zmienili bo powiedzieli,że jest świeży ktoś już zmieniał.Generalnie 500zł kosztowało mnie na fakturze obróbka głowicy,uszczelka głowicy 160,zaworów 60zł,płyn do chłodnicy i olej ten sam wlali bo miałem przelot 1000km tylko na nowym oleju+chciałem żeby zmienili uszczelkę miski.Zmienili i do rzeczy

oni mają mnie dość tam a ja nie odpuszczę bo nie podoba mi się taka robota

zrobili głowicę bo miałem wyciek na starej o taki to mój wyciek:

https://zapodaj.net/d377490bff4f7.jpg.html

tutaj jak na czerwono zaznaczone to olej jest pod uszczelką metalową dlatego jest mokre i później mi to moczyło blok silnika po pewnym czasie.Zmienili.Wczoraj montowałem sobie dwie nowe rolki paska głównego i ujrzałem na nowej uszczelce

https://zapodaj.net/e4a6856c54146.jpg.html

to samo co na starej...jakim cudem na nowej uszczelce znów olej wychodzi w sensie mokra jest uszczelka bo jest ona pod warstwą metalową..to jakim cudem dalej przeciska? to raz.. dwa zrobili miskę.. a po rozgrzaniu na rogu miski:

https://zapodaj.net/53e31b2699af6.jpg.html

w środę mam jechać znów tam.. ten olej na misce to albo z miski z rogu wychodzi moze nie dali tam czegoś typu loctite lub drein bond albo z pokrywy rozrządu.. oszaleć można

jedz i udowodniaj ciągle..

auto chodzi oki.. moc itp wszystko gra tylko wycieki.A robią tam fury, m5,m3 x6 kupa beemeek e46 to raczej najgorsza tam na placu jest.. typ same pozytywy w necie ma.. tak podchodza bo widza stary samochód? zapłaciłem 2000zł za UPG i 500zł robota miski+uszczelka+czujnik hella oleju+ olej równo 1000zł wiec 3koła razem..

prosiłbym by wypowiedział się mechanik jakiś co o tym sądzi dlaczego uszczelka która wystaje poza głowicę sporo jest pomiędzy częścią metalową dalej mokra? mimo,że głowica jest przykręcona to jakim cudem ten olej przeciśnie z pod głowicy,że wyjdzie do samej uszczelki?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Panowie wypowie się ktoś?byłbym bardzo wdzięczny
Twój opis jest tak pozbawiony zarówno składni jak i sensu... jak byś miał zdecydowanie pod górkę do szkoły, a szczególnie na lekcje języka polskiego...:meh:
Natomiast zdjęcia są w tak ch...wej jakości, jak by były robione paczką po fajkach...:meh:
Więc czego ty oczekujesz ???:eek:

DamianBuskoo

Uczestnik
Punktów
0
Widać przecież na zdj gdzie uszczelka mokra zaznaczyłem nawet tam i na misce też widać w rogu przecież mi tylko chodzi dlaczego po zmianie uszczelki upg dalej olej przedostaje się na usczelke z pod głowicy bo nawet jak nacisne palcem usczelke to oleju trochę wyjdzie no to jakim cudem skoro głowica była planowana itp

DamianBuskoo

Uczestnik
Punktów
0
Ale to wina montażu? Złego odtluszczenia powierzchni czy jak pokaże im może poprawią coś. Jak bym wiedział że będzie tak samo to bym upg nie robił a chciałem zmienić by był spokój już i nie mało wydałem by być dalej niezadowolonym a oni będą się krzywo patrzyc.Nie po to tyle hajsu wydane by dalej coś się pocilo

DamianBuskoo

Uczestnik
Punktów
0
Jeżeli serwisowka bmw mówi że śruby trzeba dać nowe a dalite same stare bo twierdzą że były okej.. i nie było potrzeby nowych to ja nie wiem czy stare też ok? Czy nie.. Bo stare się wyciągają i weź im to powiedz kurde śruby 100zl nowe reinza a i tak nie dali a ja za to płacę a nie ze oni mi za swoje kupuja

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Chłopie nikt na odległość nie stwierdzi Ci co tam poszło nie tak... i czemu zrobili tak a powinni zrobić tak... jeżeli masz jakieś obiekcje podjedź na warsztat i grzecznie poproś o wyjaśnienie... jak podjedziesz z krzykiem to uważaj na szybko i nisko latające klucze o różnych numerach rejestracyjnych...

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
mimo,że głowica jest przykręcona to jakim cudem ten olej przeciśnie z pod głowicy,że wyjdzie do samej uszczelki?
...może tak się zdarzyć jak opisujesz że głowica jest przykręcona ..ALE stare zmęczone śruby nie dają tej pewności i gwarancji co nowe . Taką starą śrubę możesz sobie kręcić a i tak nie będzie dobrze bo ta stalowa śruba rozciąga się jak gumka w ... ! Jak Koledzy napisali na odległość nikt nie stwierdzi konkretnie ..można jedynie domniemywać że coś jest nie tak .Wycieki które zauważyłeś na silniku należałoby dokładnie zmyć i ponownie obserwować te miejsca doszukując się żródeł wycieku .

DamianBuskoo

Uczestnik
Punktów
0
jeżeli ktoś to rozbierał wcześniej bo teraz przy demontażu brakowało śrub dwóch głowicy to nikt nie skręcił tego na nowych śrubach.Więc ktoś już dokręcał ''domniemywam'' na starych śrubach jeszcze fabrycznych a oni teraz przy demontażu głowicy znów na starych dokręcili

przecież kur.. to nie oni płacą za nowe śruby głowicy.. tylko ja... więc tego nie rozumiem jak na oko można sprawdzić,że śruby stare są ok....

Ostatnia edycja:

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Śrub za mało dali ja to zwykle dokładam 2 czasem 3 ponad komplet i nic nie cieknie , no chyba , że ktoś czegoś naleje do silnika - jak jest ciecz to się musi lać ,..

DamianBuskoo

Uczestnik
Punktów
0
rozmawiałem telefonicznie z szefem tam powiedział,że może być tak że blok jest przegrzany i coś tam setne milimetra nie równe i też będzie podciekało a to wiaże się z demontażem silnika kompletnie

Do góry Bottom