• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

E60 Wibracie na kierownicy

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Witam proszę o pomoc badz poradę gdzie jeszcze zajrzeć BMW E60 2.0d wibracje na kole kierownicy od 120km co było robione koła przód tył drugi komplet kół bez zmian zmienione piasty tarcze tuleje na wachaczach problem nadal występuje. Nigdzie nie widac luzu czy czego kolwiek , nawet maglownice skręcałem na sierodku ale bez zmian.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Mogłem napisać przy starym poście przepraszam.
Tak było dobrze w niedzielę powrócił po zdjęciu kola przemierzyłem piasty tarcze zakładałem drugi komplet kół. Dziś jeszcze byłem na geometrii.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1597
Tak było dobrze w niedzielę powrócił po zdjęciu kola przemierzyłem piasty tarcze zakładałem drugi komplet kół. Dziś jeszcze byłem na geometrii.

ja to zrozumiałem tak:
- wszystko było dobrze do niedzieli
- ściągnąłeś koła
- mierzysz piasty i tarcze
- zakładasz drugi komplet kół
- zaczyna trząść

mhhh, pomyślmy... sądzę, że i piasty mierzyłeś bez demontowania ich z samochodu. przynajmniej taką mam nadzieję. i bardzo wierzę, że przy pomiarach nie pokrzywiłeś tarcz. cholera, no co to może być, co się mogło zmienić na samochodzie? może ktoś coś?

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
No właśnie nie, może źle to napisałem w pośpiechu.
Ostatnio wyważone koła na aucie było czuć drzenie ale do zniesienia jeszcze tak jeździłem w niedzielę zeszło powietrze naprawialem opone i pewnie nie trafiłem jak było wyważone ale zarzuciłem na maszynę brakowało wewnątrz 15g nazewnatrz 25g nie pomogło i telepie strasznie. Przewarzylem reszte zmieniłem koła przód tył bez zmian znajomy mam też E60 porzyczyłem dwa koła założyłem na przód ale problem nadal występuje
Więc pościągałem koła tarcze przemierzyłem piasty maja 0,01 setkę,wypinałem sworznie czy nie mają luzu lecz nic nie znalazłem a nietak dawno zakładałem nowe piasty z tarczami i klockami i doszły nowe przewody hamulcowe. Potem jeszcze tuleje w wachaczach. Może problem tkwi w tym czego się nie czepiałem magiel amory w sumie zostają.

maniek79

Początkujący
Punktów
1
Miasto
śląsk
No właśnie nie, może źle to napisałem w pośpiechu.
Ostatnio wyważone koła na aucie było czuć drzenie ale do zniesienia jeszcze tak jeździłem w niedzielę zeszło powietrze naprawialem opone i pewnie nie trafiłem jak było wyważone ale zarzuciłem na maszynę brakowało wewnątrz 15g nazewnatrz 25g nie pomogło i telepie strasznie. Przewarzylem reszte zmieniłem koła przód tył bez zmian znajomy mam też E60 porzyczyłem dwa koła założyłem na przód ale problem nadal występuje
Więc pościągałem koła tarcze przemierzyłem piasty maja 0,01 setkę,wypinałem sworznie czy nie mają luzu lecz nic nie znalazłem a nietak dawno zakładałem nowe piasty z tarczami i klockami i doszły nowe przewody hamulcowe. Potem jeszcze tuleje w wachaczach. Może problem tkwi w tym czego się nie czepiałem magiel amory w sumie zostają.
Sorki że wtrącę, ale ewidentnie zostają już tylko opony. Innej opcji nie ma skoro było ok. Zmień opony na porządne nowe (skoro tyle już wymieniłeś w aucie to koszt opon nie powinien być problemem)

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Opony przekładałem z innej E60 i jest to samo zostaj le tylko maglownica.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Mogą być wibracje tylko na kierownicy właśnie od wału. Jeżeli jest to automat, to na 99%.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Z wału na kierownice? Raczej nie u mnie bo próbowałem przyśpiesz odpuszczać gaz wyrzucałem na neutral i nic nie pomaga. Jedynie jadąc ze stała prędkością gdzie trzesie się kierownica i w momencie gdy jade po łuku wibracja ustempuje.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Tak, właśnie. Z wału na kierownicę. Na łuku odciąża tylne koło i z niego nie bije.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Nie mam napędu na przód nie mam i nie pojęte dla mnie jak z wału napędowego który idzie na tył ma przenosic drgania na kierownice

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Na budę, kierownicę, i drążek. Drążek odpada, bo masz automat.
Generalnie zależy od częstotliwości i może tak się zdarzyć, że wibracje będą tylko na kierownicy.
Wibracje idą na całą budę, ale u Ciebie słabym punktem musi być kierownica...gdzieś odbiera częstotliwość.
Zrobisz, jak uważasz.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Dziś pojechałem na wyważanie kół na samochodzie dokleił jedynie lewy przód i wibracja się zmniejszyła jest ledwowyczuwalna.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Dziś pojechałem na wyważanie kół na samochodzie dokleił jedynie lewy przód i wibracja się zmniejszyła jest ledwowyczuwalna.
To pół przodu wymieniłeś przez rok czasu cuda wianki robiłeś i teraz mówisz że po jednym odważniku wibracje się zmniejszyły. Nie mam więcej pytań.
To może jeszcze prawy sobie doklei.

maniek79

Początkujący
Punktów
1
Miasto
śląsk
Przepraszam że wtrącę, ale ten prawy znowu zrobi wibracje. Znowu trzeba będzie na lewe dołożyć i znowu prawe itd. co za tym idzie wzrost spalania, nadmierne zużycie opon, zawieszenia itd. proponuję zmienić auto na bilet miesięczny. Po co takie wywody

Piotr.m może zjedz snickers-a​

Sorki, ale tego już nie można czytać, daj już spokój

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Masz rację sam jak to czytam to się śmieje. Jutro podjadę wyearze kierownice może pomoże

maniek79

Początkujący
Punktów
1
Miasto
śląsk
przestańmy już tutaj odgrzewać tego kotleta,

Piotr.m ty sobie sam poradzisz, więc uważam że nie ma sensu już tutaj zaśmiecać tym tematem​

Pozdrawiam

Do góry Bottom