• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 1.6 TDCI 95km problem z odpaleniem na ciepłym

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Cześć,
proszę kolegów co w tym silniku mocniej siedzą o radę mam taką sztukę silnik 1.6TDCI 95km T3DA auto po wymianie silnika rozrządu (wraz z kołem impulsowym na MAXGEAR) auto ma zaburzenia w postaci na ciepło odpala w randomowych momentach raz jest ok a 3 razy mu się znudzi odpalanie początkowo myślałem ze jak się rozgrzeje to łapie powietrze ale chyba nie tędy droga zauważyłem, że jak kręci i nie odpali i zrobi mu się stacyjkę na 0 i od razu 3 rozrusznik bez czekania dzieje się magia i pali od kopa. Na wykresie widać ze sterownik robi szpilki na 0obr podczas kręcenia ( sterownik się resetuję czy zakłócenia? a może koło nie ma jednego magnesu? ) również widać ze zadana na listwie wtryskowej stoi w momencie nieodpalania jak wryta a na końcu wykresu jak odpala to po OFF->ON ma podskok zadanej i odpala czyżby odpalał na innych warunkach i pomijał jakieś sprawdzanie i wtedy łapał synchro? Podepne mu oscyloskop jeszcze ale jak ktoś ma doświadczenie w tym "*****" proszę o pomoc. Z góry dzieki :)

Załączniki

• synchro.jpg
    synchro.jpg
    440,8 KB · Wyświetleń: 8

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Wygląda na brak synchronizacji.
Silnik się rozgrzewa i się wydłuża co ma wpływ na pozycję kątową wałka.
Po takim kilkukrotnym nie odpaleniu, nie ustawia żadnego błędu w PCM?

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Tak ewidentnie brak synchronizacji ale też dziwi mnie zamrożenie zadanej wartości ciśnienia i skok po resecie, nie potrafię doprowadzić do wyrzucenia błędu nawet po długim kręceniu nic nie wyrzuca do zamrożonych ramek. Czy jakby wskaźnik na napinaczu rozrządu był uszkodzony „rozrząd Gates” i pasek był nie dopięty to czy na rozgrzanym może nie łapać synchro i brak zezwolenia na start ? Ewidentnie widać w nim że jak odpala na jakimś trybie po uzbrojeniu sterownika to ma problem a jak w niestandardowym czyli nie czekamy to ma łatwiej na zimnym może mieć większa tolerancję dla synchro lub większe opory i synchro wchodzi lecz spadki do 0 obr też ma poprawiłem malowane masy 1,9 ohm między aku a silnikiem wtyczki od czujników czyste jutro sprawdzę rozrząd jeszcze raz i to koło impulsowe czy widać po nim coś ale nie czuje żeby ono było winowajca, czujnik wału też poprawiałem czy siedzi prosto jest to moje prywatne więc nie ma Ciśnienia chce przygotować MAX GEAR konkretna reklamacje jeśli to koło

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Czy problem występuje dopiero przy całkowicie rozgrzanym silniku?
Na zimnym zawsze prawidłowo?
Dlaczego zmieniałeś koło i czujnik?

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Tak na zimnym pali zawsze Ok , na ciepłym jak mu się chce czasami bez problemy ale za 4 razem zawsze odpala gdy wpadnie na pomysł nie odpalania ogólnie kupiłem go z uszkodzona panewka nowy silnik wleciał a koło uszkodziłem przy demontażu bo poprzednik zrobił wargę na wale i ciężko było go zdjąć do wymiany simera masa poprawiona do 0,3 ohm nie pomogło lecz mam wrażenie że się poprawia sytuacja coraz częściej ma ochotę odpalać poprzedni rozrząd jak ktoś robił to nie znał się na strzałkach na napinaczu czy adaptacje i korekty mogą tak wpływać na to ? Zrobiłem tych rozrządów trochę ale takich jaj to nie miałem

johnny100

SuperMechanior
Punktów
24
Ja myślałem że to synchro z rozrządu a to tester. Zrób odczyt z czujnika wału bo albo firma albo wystarczy że przyłożyłeś tam magnes przez przypadek i po nim.

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
To dlaczego synchro łapie po odpaleniu lub za którymś razem? Dziś wyciągnąłem czujnik i wyczyściłem koło impulsowe miało kilka opiłków na sobie lecz to nie pomogło lecz zauważyłem pewną ciekawą rzecz jak przybliżyłem czujnik bliżej to gorzej odpalał jak oddaliłem to było lepiej. Zamawiam nowy czujnik i koło dam znać co było problemem

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Dobra zasada, jak oszczędzasz na robociźnie (robiąc sam) nie oszczędzaj na częściach, kupuj oryginały.

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Oszczędzam bo jestem mechanikiem z zawodu lecz kupując zamiennik powinien on spełniać jakieś normy a już przynajmniej działać. 5 lat już nie siedzę w zawodzie ale widzę ze straszna lipa się dzieje pytam w hurtowni o rozrząd i mówią bierz „Gates” bo „Ina” ma lipę z pompami wody koło impulsowe najprawdopodobniej wadliwe, dwumas jak zobaczyłem to jakaś masakra … co to się dzieje ?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
24
Przecież oni nawet nie umieją zrobić przewodu paliwowego by nie popękał za chwilę albo nie rozpuścił sie od benzyny.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
Przewód paliwowy w IC ostatnio brałem 5m. Poszedł do innych rzeczy bo paliwo ( benzyna ) rozpuściła go w 4 miesiące . Przecież to jawne oszustwo .

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Ktoś ma pomysły jak przygotować reklamację by nie została odrzucona ?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Najpierw to znajdź przyczynę bo to tylko na razie są domysły.

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Zwracamy chwale „kółkowi z MaxGear" winnym okazał się czujnik na wale anomalia jego była na tyle anomalistyczna że sam jej nie rozumiem sterownik nie odbierał błędów synchro nie łapał jak złapał to miał oddalanie przybliżanie robiło różnicę wszystko wskazywało na koło lecz zakładałem że auto z uszkodzoną panewką będzie miało dobry czujnik obie się nie psują od tak a może się psują sprawa ogarnięta generalnie czujnik siał coś po sieci CAN bo po wymianie słychać wentylator po zgaszeniu „nie miała baba problemów to kupiła auto francuskie”

Do góry Bottom