Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Witam. Prosze o opinie na temat focusa mk3 i mondeo mk4.
Jaki silnik wybrać? Na co zwrócić uwage przy kupnie? Jak spalanie i awaryjność?? Jaki dizel a jaka benz pod lpg? Jak wygląda cena części i ich dostępność?
Mondeo MK4 - w wersji bardzo ubogiej (jak najmniej elektroniki) silnik dziesel'a od psa . Focus MK3 elektronika mniej kapryśna , silniki diesel'a od PSA . Benzyny średnie , nie za bardzo nadaj się pod lpg .
Posiadam focusa titanium 1.6 benzyna 125ps mk3 2011r przez 3 lata, kupiony z przebiegiem 70tys a zrobilem jeszcze raz tyle xd bardzo zadowolony, tylko jedna niedawno drobna awaria ktora jest tutaj na forum. Spalanie dosyc male jak.na benzyne.
W mondeo mk4 elektronika w bogatszych wersjach nie jest kapryśna ?! . Wiesz ile liczników convers+ naprawiałem/wymieniłem , ile nawigacji . Benzyna srednio się nadają do gazu ponieważ jest problem w zależności od silnika albo wypalają się zawory albo gniazda albo regulacja płytki/szklani(tego nie pamiętam) . W niektórych wersjach 1.6 szczególnie w focus'ie mk3 jest problem ze zmiennymi fazami rozrządu .
Stosunek ilości aut do napraw convers nie jest duży. Pamiętaj że psują się zazwyczaj bo ktoś wcześniej w nich grzebał. A nawigacje w każdym aucie się psują.
Zawory też się wypalają od źle ustawionej mieszanki, regulacja przy danym przebiegu to usterka eksploatacyjna. Problemy ze zmienną fazą są w nowszych Focusach. Tam gdzie oba wałki są na zmiennej fazie.
To mi się trafiały nie grzebany convers'y , a w żadnym innym modelu jak w mondeo mk4 tyle martwych nawigacji nie miałem . Zmienne fazy na obydwu walkach występują w 1.6 już w Focus;ie mk2 . Wiec mk3 można liczyć jako najnowsze no chyba ze naprawiałeś focus'a mk4 który pojawił się 1-2 miesiące temu no to szacum .
No to może ja mało robie tych aut... W Mondeo nie miałem problemów ani z navi ani z convers. Ze zmienna fazą miałem problem raz... Było to w Focusie 3 FL z 2016r.
Ze zmienną fazą masz rację że jest w foce mk2, zapędziłęm się.