• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk3 momdeo mk4

Oskar17

Początkujący
Punktów
0
Witam. Prosze o opinie na temat focusa mk3 i mondeo mk4.
Jaki silnik wybrać? Na co zwrócić uwage przy kupnie? Jak spalanie i awaryjność?? Jaki dizel a jaka benz pod lpg? Jak wygląda cena części i ich dostępność?

Oskar17

Początkujący
Punktów
0
A czemu akurat ten silnik? Jak spalanie i awaryjność

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
607
Miasto
Podkarpacie
Mondeo MK4 - w wersji bardzo ubogiej (jak najmniej elektroniki) silnik dziesel'a od psa . Focus MK3 elektronika mniej kapryśna , silniki diesel'a od PSA . Benzyny średnie , nie za bardzo nadaj się pod lpg .

Oskar17

Początkujący
Punktów
0
Kyore silniki to te psa? A jak z awaryjboscis i censmi części?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zależy jak będzie eksploatowany
Mondeo 2.0 tdci 7 l w mieście, Focus pół litra mniej. Nie polecam silnika 1.8 TDCi.

Jeżeli chodzi o Pb to w Mondeo 2.0 140KM a w Focusie 1.6. Jedno i drugie do gazu dobre. W 2.0 dobrze jest zwrócić uwagę na klapy w kolektorze.

Zarówno w jednym jak i drugim elektronika jest niestraszna. Auta łatwe w naprawie.

Oskar17

Początkujący
Punktów
0
A czemu 1.8 nie polecacie? A jak dpf fitr cząstek stałych w tych silnikach

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
1.8 TDCi ma felerny rozrząd a w 1.8 Pb zapiekają się pierścienie.

O DPF nie ma co się martwić. Chyba że się jeździ jak ..... Ewentualnie co i raz trzeba do paliwa dolać specyfik do czyszczenia dpf

Darek996

Początkujący
Punktów
1
Posiadam focusa titanium 1.6 benzyna 125ps mk3 2011r przez 3 lata, kupiony z przebiegiem 70tys a zrobilem jeszcze raz tyle xd bardzo zadowolony, tylko jedna niedawno drobna awaria ktora jest tutaj na forum. Spalanie dosyc male jak.na benzyne.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
607
Miasto
Podkarpacie
W mondeo mk4 elektronika w bogatszych wersjach nie jest kapryśna ?! . Wiesz ile liczników convers+ naprawiałem/wymieniłem , ile nawigacji . Benzyna srednio się nadają do gazu ponieważ jest problem w zależności od silnika albo wypalają się zawory albo gniazda albo regulacja płytki/szklani(tego nie pamiętam) . W niektórych wersjach 1.6 szczególnie w focus'ie mk3 jest problem ze zmiennymi fazami rozrządu .

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Stosunek ilości aut do napraw convers nie jest duży. Pamiętaj że psują się zazwyczaj bo ktoś wcześniej w nich grzebał. A nawigacje w każdym aucie się psują.
Zawory też się wypalają od źle ustawionej mieszanki, regulacja przy danym przebiegu to usterka eksploatacyjna. Problemy ze zmienną fazą są w nowszych Focusach. Tam gdzie oba wałki są na zmiennej fazie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
607
Miasto
Podkarpacie
To mi się trafiały nie grzebany convers'y , a w żadnym innym modelu jak w mondeo mk4 tyle martwych nawigacji nie miałem . Zmienne fazy na obydwu walkach występują w 1.6 już w Focus;ie mk2 . Wiec mk3 można liczyć jako najnowsze no chyba ze naprawiałeś focus'a mk4 który pojawił się 1-2 miesiące temu no to szacum .

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
No to może ja mało robie tych aut... W Mondeo nie miałem problemów ani z navi ani z convers. Ze zmienna fazą miałem problem raz... Było to w Focusie 3 FL z 2016r.
Ze zmienną fazą masz rację że jest w foce mk2, zapędziłęm się.

Do góry Bottom