• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford 1.6 tdci

Bartosz Pinczer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Mam pytanie czy na rozrządzie pompa wysokiego cisnienia musi sie zgadzac za kazdym razem ??? ford c max 1.6tdci

Bartosz Pinczer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Chodzi o to że przy zdejmowaniu paska już nie pasowała pompa na blokadę czy to normalne ???

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Z reguły 1.6 HDi mają ustawianą pompę wys. ciśnienia na znaku.

Bartosz Pinczer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Ale skoro pompa nie była na znaku przy ściąganiu paska a walek i wal byly na blokadach to auto chodzilo no to jak mi to wytlumaczysz bo nie rozumiem. Prosze dokladnie w miare mozliwosci.

Miejsce na blokadę w pompie jest tylko jak ściągasz stary pasek to wałek i wal pasują na blokadę a pompa nie. Więc moje pytanie jest nastepujace: CZY PRZY ZAKLADANIU NOWEGO PASKA MUSZE USTAWIAC POMPE NA BLOKADE??? JAK TAK TO W JAKIM CELU SKORO ZARAZ NIE BEDZIE SIE ZGADZAC PO ZROBIENIU KILKU OBROTOW TZN.(wałek z wałem na blokadach A pompa NIE pasuje??????).
O CO CHODZI ???

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Bartosz, znasz Ty zasade działania takiej pompy? Jeśli nie, to poczytaj Sobie na necie, a nie będziesz zadawał takich pytań. Ustawienie lub blokowanie takiej pompy jest konieczne, gdy z jej koła czyta czujnik.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Srednica koła pompy jest taka sama jak koła wałka ? Najczęściej nie, więc nie może się zgadzać po kilku obrotach...

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
średnice tych kół nie są symetryczne, więc musisz przekręcić może ze 40 razy zanim się znaki zgodzą

Do góry Bottom