• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FORD MONDEO MK3 2.5 V6 UPG czy POMPA WODY

jaarmuz

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry. Mam problem z układem chłodzenia w fordzie mondeo mk3 2.5 V6. Zaczęło się od pękniętego zbiornika wyrównawczego i pękniętej chłodnicy. Wymieniona chłodnica działa, natomiast zbiornik pękł drugi raz. Przestało pękać po wymianie korka do zbiornika wyrównawczego, natomiast dalej pojawia się pewien problem. Czasami (TYLKO przy wysokich upałach) w trakcie jazdy autostradą temperatura potrafi wzrosnąć nawet do 110-115 stopni. Po odpuszczeniu gazu, lub zatrzymaniu i wyłączeniu silnika temperatura szybko spada i można jechać dalej. Jeden mechanik stwierdził, że jest to wina uszczelki pod głowicą i zażądał 7,5 tysiąca za naprawę. Samochód nie daje żadnych innych objawów typu brudne korki, dymienie, falujące obroty itp. więc nie zdecydowałem się na naprawę. Podobno został też przeprowadzony test na spaliny w układzie i płyn się zabarwił. Drugi mechanik stwierdził, że nie wygląda mu to na UPG, do tego nie udało mu się przeprowadzić testu na spaliny, ponieważ, jak twierdzi, nie dmucha powietrze przez tester. "samochód chodził 20 minut, był gazowany, i nie chciał dmuchnąć przez tester, by płyn mógł wejść w reakcję". Ten mechanik uznał, że to oznacza brak ciśnienia w układzie i zaleca wymianę pompy wody. Ewentualnie termostatu. Nie wiem co robić, każdy mówi co innego. Dodam, że pierwszy mechanik powiedział mi, że została sprawdzona pompa wody i termostat i podobno wszystko działa prawidłowo. Wiem, że na odległość ciężko cokolwiek stwierdzić, ale może mają Państwo coś do powiedzenia na ten temat? Nie wiem czy ktoś przypadkiem nie próbuje mnie oszukać.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Najpierw daj to na porządną diagnozę , wraz z podłączonym komputerem , ile pokazuje czujnik temp . Kiedy otwiera się termostat . Czy węże nie puchną , kurcze no przecież to nie może być aż takie trudne do zdiagnozowania ...

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Zmień termostat na oryginalny nowy tylko najpierw upewnij się , że czujnik temperatury płynu chłodzącego wskazuje prawidłową wartość(najtaniej ,najłatwiej od tego zacząć po opisie przypadku ) ,a mechanika szukaj takiego ,co posiada jakąś wiedzę ,a nie wróży z fusów.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Najpierw daj to na porządną diagnozę , wraz z podłączonym komputerem , ile pokazuje czujnik temp . Kiedy otwiera się termostat . Czy węże nie puchną , kurcze no przecież to nie może być aż takie trudne do zdiagnozowania ...
Może być takie trudne, jak ktoś chce wydoić z jelenia ile tylko się da.

Chłopie, nic tam się nie dzieje.
Układ zapowietrzony, ewentualnie ten termostat czy pompa do weryfikacji.
Podjedź do INNEGO mechanika 3trzeciego, umów się na wizytę na 15 minut niech podepnie komputer i Ci pokaże przy ilu otwiera Ci się termostat. Tylko nic mu nie mów o historiach z chłodnicami czy uszczelkami. Podjedź, zapłać 50-100zł niech POKAŻE przy jakiej temperaturze otwiera się termostat. Za kolejne 20zł zapytaj się, czy masz odpowietrznik układu chłodzenia i niech Ci pokaże gdzie się odpowietrza.
Jeżeli powiesz o słowo za dużo, to będziesz miał uszczelkę do wymiany.

A potem będziemy myśleć dalej.

jaarmuz

Początkujący
Punktów
0
Myślałem o zapowietrzeniu, już pytałem o odpowietrznik kiedyś, kiedy sam wymieniałem zbiornik wyrównawczy, ale podobno ten układ odpowietrza się sam. W poniedziałek będzie kontrolowana pompa wody i termostat. Jak wyjdzie znowu coś dziwego to podjadę na ten komputer.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Zawsze lepiej odpowietrzyć samemu, dużo silników powinno to zrobić samo, ale może tak by było, jakby to były nowe auta, a nie kilkunastoletnie.
Masz tam gaz?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
No to jeszcze jest opcja, że masz źle odpowietrzony układ, jeśli ostatnio coś robiłeś przy instalacji albo ewentualnie reduktor się kończy. Słyszałem o przypadku, że u kogoś grzało się auto, ale tylko na gazie, na benzynie było jak należy. O ile pamiętam wyszło, że reduktor puszczał jakieś ciśnienie do układu chłodzenia i po wymianie sytuacja się uspokoiła.

jaarmuz

Początkujący
Punktów
0
Reduktor był wymieniany dwa tygodnie temu, ale silnik się grzał i na gazie i na benzynie więc to raczej bez związku... Jutro dam znać co wyczarowano z termostatem i pompą.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Słyszałem o przypadku, że u kogoś grzało się auto, ale tylko na gazie, na benzynie było jak należy. O ile pamiętam wyszło, że reduktor puszczał jakieś ciśnienie do układu chłodzenia i po wymianie sytuacja się uspokoiła.
Przypadków z uszkodzonym (nieszczelnym )reduktorem jest więcej .W pewnym sensie jest to standardowa awaria szczególnie gdy reduktor ma swój "wiek " !

jaarmuz

Początkujący
Punktów
0
Po wymianie pompy wody i termostatu za 550zł (grosze w porównaniu z wizją wydania 7,5 tysiąca na uszczelkę pod głowicą) wszystko wydaje się być okej. Pytanie tylko co z serwisem który chciał ode mnie tyle pieniędzy. Błąd w diagnozie czy próba wyłudzenia? Ciekawe... Dzięki za pomoc!

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Może być takie trudne, jak ktoś chce wydoić z jelenia ile tylko się da.

Chłopie, nic tam się nie dzieje.
Układ zapowietrzony, ewentualnie ten termostat czy pompa do weryfikacji.
Ja bym do nich wjechał na warsztat z kamerą "UWAGI" i zapytał o tę uszczelkę jeszcze raz.
To by się ChOpaki zdziwili :woot:

jaarmuz

Początkujący
Punktów
0
To w sumie ciekawe, bo kiedy odbierałem samochód to rozgałęziacz zapalniczki do którego mam wpięty m.in wideorejestrator był wyciągnięty z wtyczki ;) w żadnym innym warsztacie mi się nie zdarzyło żeby ktoś to wyjął.

Do góry Bottom