• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 akumulator

Jankiewiczz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
Witam,
mam taki problem. Dzisiaj po prawie 2 latach znowu padł mi akumulator, tzn padł "nowy", kupiony w lutym 2016, czyli jeszcze 2 miesiące jest gwarancja.
Ale jaki problem? nie wiem co teraz zrobić, naładować to na pewno, jechać reklamować? czy to bezsens?
Jest jeszcze inny problem, mianowicie po odpaleniu samochodu - ładowanie bez obciążenia wynosi 13,9-14V, nie za mało?
Włączone światła = 13,7 V około, jak jest nadmuch czy ogrzewanie szyby to nawet poniżej 13,5V
Z tym że to było sprawdzane w blokach VAG-a na komputerze, musiałbym może zakupić jakiś najprostszy miernik i sprawdzić przy klemach tak? czy to nie ma znaczenia?

Druga rzecz czy ten aku nie jest za słaby do tego auta? silnik 2,0 benzyna 115 koni, producent niby podaje ok 60Ah, a ja mam Boscha S5 54 Ah, 530A
Pomyślałem kupię sobie np Centrę Futurę 64 Ah | 640 A, ale czy na razie nie lepiej podładować?
Rozrusznik kręci ale w takim "tempie" że ręcznie chyba piłką się szybciej ucina świerk :)
takie heblowanie jakby umierał.

Przyznam się bez bicia że auto mało jeździ, ale czy każdy posiadacz auta codziennie robi 100 km? osobiście wątpie.
A może za długo stał? ok 1,5 tygodnia?
Poprzedni to był jakiś "power-plus" miał zwarcie na celi tydzień po gwarancji, który była na rok :(
Także teraz zainwestowałem w Boscha S5 ale znowu albo za słabe ładowanie czyli pewnie regulator (?)
albo za mało jeździ.
Z tym że nie wiem czy warto opierać się o parametry z bloków w komputerze.
A czy jak naładuje takie aku to mi sprawdzą w punkcie sprzedaży akumulatorów czy raczej nie? Bo są takie testery zgadza się? jaką zdolność ma akumulator itd. czy jeszcze "zyje".

Wszystkie wskazania mile widziane, dzięki;)

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Zmierz łądowanie bezposrednio na alternatorze bo lubią byc spadki napiecia na przewodach do aku.Jak bedzie tez niskie to wyciągaj alternator do naprawy.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
witam moja rada kup nowy akumulator i masz znow spokoj na jakis czas.... ok mozesz podladowac pojezdzi tydzien,dwa i znow lipa...a pewnie przyjda mrozy to juz wogóle padnie....masz gwarancje ok ja mysle ze daj sobie spokój... pewnie i tak jej nie uznaja:)) ja tak mialem ze kupilem nowy aku i odrazu po 2 tygodniach padl oddalem do gwarancji a oni swoje ze jest sprawny itd.. wiecej stracilem nerwow niz to warte i tak sie skonczylo...ze aku byl zjb....:) i kasa w błoto:/ dodam ze aku byl wadliwy i napiecie na mierniku pokazywalo tez troche za malo....a alternator byl 100 % sprawny kupilem drugi i byla gitara...jak masz jakis aku na podmianke na chwile to wsadz go do twojego auta i zobaczysz jakie jest napiecie... bo moze byc tez tak ze alternator ma wine i nie doladowywuje ci akumulatora....

slukasz752

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
gurka
Witam,
mam taki problem. Dzisiaj po prawie 2 latach znowu padł mi akumulator, tzn padł "nowy", kupiony w lutym 2016, czyli jeszcze 2 miesiące jest gwarancja.
Ale jaki problem? nie wiem co teraz zrobić, naładować to na pewno, jechać reklamować? czy to bezsens?
Jest jeszcze inny problem, mianowicie po odpaleniu samochodu - ładowanie bez obciążenia wynosi 13,9-14V, nie za mało?
Włączone światła = 13,7 V około, jak jest nadmuch czy ogrzewanie szyby to nawet poniżej 13,5V
Z tym że to było sprawdzane w blokach VAG-a na komputerze, musiałbym może zakupić jakiś najprostszy miernik i sprawdzić przy klemach tak? czy to nie ma znaczenia?

Druga rzecz czy ten aku nie jest za słaby do tego auta? silnik 2,0 benzyna 115 koni, producent niby podaje ok 60Ah, a ja mam Boscha S5 54 Ah, 530A
Pomyślałem kupię sobie np Centrę Futurę 64 Ah | 640 A, ale czy na razie nie lepiej podładować?
Rozrusznik kręci ale w takim "tempie" że ręcznie chyba piłką się szybciej ucina świerk :)
takie heblowanie jakby umierał.

Przyznam się bez bicia że auto mało jeździ, ale czy każdy posiadacz auta codziennie robi 100 km? osobiście wątpie.
A może za długo stał? ok 1,5 tygodnia?
Poprzedni to był jakiś "power-plus" miał zwarcie na celi tydzień po gwarancji, który była na rok :(
Także teraz zainwestowałem w Boscha S5 ale znowu albo za słabe ładowanie czyli pewnie regulator (?)
albo za mało jeździ.
Z tym że nie wiem czy warto opierać się o parametry z bloków w komputerze.
A czy jak naładuje takie aku to mi sprawdzą w punkcie sprzedaży akumulatorów czy raczej nie? Bo są takie testery zgadza się? jaką zdolność ma akumulator itd. czy jeszcze "zyje".

Wszystkie wskazania mile widziane, dzięki;)
Ładowanie masz dobre jezeli takie jest sprawdź jeszcze miernikiem ale raczej aku do wymiany

Jankiewiczz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
To z tego wynika że taki Bosch dziś to już szmelc skoro nawet gwarancji nie wytrzymał, a żeby było ciekawiej kupiony w lutym 2016 czyli raczej te najcięższe okresy zimowe nie dotyczyły go podczas zimy 2015/2016 czyli jedną zime przeżył i już trup?
Wydawało mi się że na obciążeniu powinno ładowanie oscylować wokół 14 V a nie 13,5 ale może faktycznie jest ok

To jakie w takim razie są dobre marki akumulatorów? Kumpel ma Vartę oryginał VW w Golfie 5 1,9 tdi z 2007 roku, cały czas siedzi fabryka i kręci nieźle.
Moll słyszałem że są dobre ale drogie albo Centra Futura?

Czyli raczej nie ma szans że podładuje aku i jeszcze się podniesie?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ładowanie: 13,9-14,4V.... Akumulator kupiony nowy rozumiem? Paragon jest? Jeżeli tak to walisz z ustawy konsumenckiej - niezgodność towaru z umową i sprzedawca/usługodawca ma 14dni do ustosunkowania się do twojego roszczenia. Jeżeli nie podejmie decyzji w 14 dni uznaje się reklamacje rozstrzygniętą pozytywnie na twoją korzyść. Może to być naprawa, wymiana na nowy wolny od wad lub zwrot pieniędzy. Pamiętaj - opieranie się o ustawę konsumencką dotyczy tylko osób fizycznych a nie działalności gospodarczych. Ustawa konsumencka to także nie gwarancja ani rękojmia więc nie mylimy tych pojęć. Te dwie ostatnie dotyczą bezpośrednio producentów i jeżeli z nich uderzasz to sprzedawcy / usługodawcy śpią spokojnie. Więc jak masz możliwość to wal z ustawy konsumenckiej - i będzie pozamiatane. Miałem podobne przypadki. Jeden z akumulatorem "budget" - nie całe 2 lata w E34 - poszedł na reklamację - serwis stwierdził, że pojemność akumulatora spadła z mojej winy. Uzasadnienie: Jazda na krótkich odcinkach (do roboty miałem 10km)... Na nieszczęście serwisu i Centry (bo to Centra miała tą podmarkę w jednej z sieci marketów) nic nie było w instrukcji napisane, że akumulator nie nadaje się do jazdy na krótkich odcinkach... Sprawa rozstrzygnięta przez rzecznika praw konsumenta. Drugi przypadek - akumulator Kager (wypust Bosch o ile mnie pamięć nie myli) - 20 miesięcy użytkowania - dwie cele zwarte.... Wymiana od strzała na nowy - sieć FOTA. Trzeci przypadek to oryginalny skaner diagnostyczny "Warsztatowy" made in daleki ryż i porcelana. Sprzęcik z bajeranckim rysikiem i kolorowym ekranikiem - w opisie dystrybutora: tańczy, śpiewa, salta robi, przerywa ciąże i krawaty wiąże - jednym słowem dla "proffesjonalystów". Kupiony od autoryzowanego największego dystrybutora kabli, przewodów i innych gratów diagnostycznych w Polsce.... No miał być przesprzęt... Kupiony na paragon to weszła Ustawa Konsumencka - po kilku tygodniach nieudolnej walki z serwisem, głupimi tłumaczeniami, zwlekaniem - nasmarowałem babola i ... 7 dni zwrot kasy!!!
Jeżeli ładowanie jest ok i jesteś pewny, że nie z twojej winy to się stało a dodatkowo masz paragon na zakup tego aku to go reklamuj. Jak będą stawać okoniem to wał z UK i pozamiatane. Ja już nie odpuszczam. Zwalczam dziadostwo - zawsze biorę paragony :D ... sam też drukuję dlatego nie jestem tani ale za to dokładny bo wiem, że za robotę ponoszę odpowiedzialność :D

Jankiewiczz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
Tak, akumulator nowy kupiony z paragonem i z parametrami zmierzonymi przez sprzedawcę, tzn spadek napięcia, napięcie w spoczynku akumulatora i napięcie ładowania.

A czy to czasami dziś już nie jest tak że jak taki aku padnie tak, że nie da rady auta uruchomić to jest to po prostu początek końca jego żywota? No bo podładować można co z resztą teraz czynię, ale jaka jest pewność że skoro przy -3 a właściwie koło 0 stopni pada, że wytrzyma przy -10?
Czyli ogólnie z tym ładowaniem nie jest źle tak? tzn mówię o alternatorze w aucie? Wg mnie przede wszystkim za szybko aku sie poddało, ledwo dwa lata mijają a on już robi papa? dziwne to wg mnie, no chyba że faktycznie zbyt duży bilans ujemny i niskie temperatury go dobiły.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Sprawdź upływność... Pobór prądu podczas postoju. Wystarczy czasem chińskie radio i masz winowajcę często padającego aku...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie czekaj zbytnio tylko posprawdzaj jak kolega leeroy15 pisze i reklamuj. W tym kraju wszyscy chcą się wzbogacić na cudzej ....upie, no poza wyjątkami.

Do góry Bottom