• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 7 MQB błąd po wymianie licznika

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Mam temacik, golf 7 MQB po wymianie licznika wywala błąd w centralnym układzie elektronicznym B12E511 - zacisk 15 (1) zwarcie z masą. Auto odpala normalnie, wszędzie czysto , tylko ten jeden błąd. Powoduje on wyświetlanie informacji o usterce na zegarze i na wyświetlaczu centralnym - pokazuje się kluczyk i informacja o problemie z układem rozruchu. Podłączyłem stary licznik, i nie ma na nim tego problemu ( wymieniany był z powodu innych usterek). Miałem w ręce jeszcze jeden licznik, przygotowałem go i na nim problem również występuje. W samochodach z rozruchem tradycyjnym ten błąd to najczęściej kostka stacyjki. Tu jest keyless, parametry przełącznika start stop sprawdzone, odpala i gasi normalnie, kodowanie licznika sprawdzone względem starego, aktualizacja odisem zrobiona. Oba liczniki na których występuje błąd były nowe, tylko miały źle przeprowadzoną procedurę wymiany odisem, jakieś dane się wczytały ale nie było nr vin , cs, kluczy, także dopisane nie były. Zrobiłem je tak jak się robi używkę, auto odpala, keyless działa, dane immo się pokrywają. Za sygnał uruchomienia odpowiada moduł kolumny kierownicy- pełni rolę tak jakby kostki stacyjki. Nie chcę go wymieniać nie mając pewności, że nie trzeba przeprowadzić jakiejś adaptacji po wymianie licznika. Nie robię VW na codzień, kontakt z tym mam sporadyczny więc jak ktoś przerabiał taki temat to proszę o pomoc.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Akumulator zakodowany, bez zmian. Przejście całej procedury sprawdzającej odisem i wiedza, jakiej nie miałem wcześniej czyli na serwisie podczas procedury wymiany licznika musieli zrobić mostek na kostce ELV do uzyskania komunikacji z nowym licznikiem w trakcie dopisywania i przenoszenia danych do czasu aż nowy licznik będzie miał wczytane klucze i będzie reagował na przycisk start- stop. Mostek został zrobiony błędnie i dodatkowo na podłączonej kostce do ELV. Tak więc uszkodzone ELV jest przyczyną błędu, a brak tego komunikatu na starym liczniku wynika raczej z jego uszkodzenia.

Do góry Bottom