• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf v przybywa oleju w silniku

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam, od jakiegoś czasu przybywa mi oleju w silniku. Niedawno wymieniana była uszczelka pod głowica, lecz zapomniałem wymienić uszczelek na pompowtryskach. Wymieniłem je jakiś tydzień temu, zrobiłem około 200 km a oleju przybyło. Przy wymianie spuściłem około 6 litrów 'oleju'. Poradźcie mi co to może byc. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Kamil G.

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
32
Miasto
Świętokrzyskie
Jak będzie więcej info o aucie to będzie latwiej znalesc usterke ale opcji jest pare
-gumki na pompkach.
-gniazda pompek w głowicy
-pompa wacu
-dpf ,o ile jest .
-uszkodzenie pompowtryskow.
podaj kod silnika i co dokładnie było robione z glowica

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Juz podaje wszystkie dane:
Golf v
Silnik bls z dpf
Wymieniana uszczelka pod głowica ponieważ olej szedł do wody. No i wiadomo głowica planowana i sprawdzana na szczelność.
Poprzedni właściciel wymieniał gniazda pompowtryskiwów a ja teraz wymieniłem te uszczelki na pompowtryskach.

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
A gdy DPF się wypala to na liczniku powinna świecić sie ta kontrolka ? Bo robię długie trasy jeżdżąc stale z tą sama prędkością i nic mi się nie wyświetlało.

Kamil G.

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
32
Miasto
Świętokrzyskie
Ja ustawiam suwmiarką i nie miałem nigdy problemu .
ale twoim pompką trzeba się przyjrzeć dokładnie może uszkodziłeś którąś gumke przy montażu .Musisz sprawdzić parametry i czy nie ma problemu z zapalaniem np. rano długo kreci .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Uszkodzenia mechaniczne gumek przy montażu to najczęstsze problemy z pompkami . Przed remontem głowicy nie ma nic o problemach z nadmiarem oleju . Logiczne więc chyba gniazda się nie wybiła a błąd montażu.

DaR3k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
20
Miasto
Jarosław
Uszkodzenia mechaniczne gumek przy montażu to najczęstsze problemy z pompkami . Przed remontem głowicy nie ma nic o problemach z nadmiarem oleju . Logiczne więc chyba gniazda się nie wybiła a błąd montażu.
Tak może być.
Wyciągnij jeszcze raz pompki i sprawdź czy po drugiej stronie mocowania wtrysku nie ma ostrych krawędzi, bo jeżeli są to trzeba je wygładzić i składać na oleju dopychając wtrysk ręką do samego końca a nie ciągnąć śrubą bo go odpycha i przecina oringi na tych krawędziach, no i nowy zestaw uszczelnień nie polecam zamienników tylko BOSCH.

Do góry Bottom