Witam, trochę się naszukałem i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na problem, który występuje akurat u mnie... Proszę o pomoc w nakierowaniu na ewentualnego winowajcę. Passerati B5 FL 1.8T ze skrzynią 5HP19, problem ten występuje odkąd go mam, czyli od 2017 roku, mianowicie, tylko i wyłącznie w trybie ręcznej zmiany biegów przy hamowaniu silnikiem, już przy bardzo niskiej prędkości kiedy bez hamowania zrzuca z 2 na 1 następuje bardzo twarda zmiana biegu, tak jakby zazębić od razu tryby "bez sprzęgła", im auto jest bardziej obciążone i im bardziej jest z górki tym efekt jest silniejszy, raz to miałem wrażenie jakbym wjechał w ścianę... mega szok, bo nie spodziewał się człowiek tak mocnego uderzenia. Problem ten nie występuje kiedy obroty są wyższe i w tym momencie ręcznie zmienię bieg z 2 na 1. Drugi problem to zmiana z 2 na 3, kiedy przyspieszam i zatrzymam się na jakichś obrotach z dalej wciśniętym pedałem gazu, a następnie ręcznie zmienię na 3 to wtedy rozłącza całkowicie 2 bieg, robi się luz/neutral, obroty rosną gdzieś o 400 w górę i sztywno się trzymają mimo, że ruszasz gaz góra dół, a następnie wbita zostaje twardo 3 z szarpnięciem (no bo jakoś się musi ta siła rozpędzonego koła zamachowego wytracić), ale kiedy zmienię ręcznie na 3 z rosnącymi obrotami to proces przebiega prawidłowo, tak samo kiedy zmianę wykonam przy odpuszczonym gazie. Po latach się trochę wycwaniłem i po prostu jakoś płynnie jeżdżę na sposób w trybie ręcznym, ale powoli nabieram ochoty na naprawę tego, tylko jak tu trafić co to skoro w trybie normalnym D nic sie nie dzieje. Sam wykonuję wszelakie naprawy, mam garaż z kanałem i rug-cugiem, raz już kiedyś z 10 lat temu wyciągałem i naprawiłem automata AD4 "Volkswagenowskiego" w Renault Clio z internetową pomocą na elektro.... Pana Romualda-f, który tu, na forum się również cały czas wypowiada, wspominam o tym, bo liczę na Pana wypowiedź. Kiedy kupiłem samochód wymieniłem statycznie olej w skrzyni, był czarny, pojeździłem kilkaset kilometrów i wymieniłem ponownie statycznie, ale już z filtrem w misce, na dnie i magnesach było wtedy bardzo dużo szlamu z tarczek, drugi raz i ponownie statycznie wymieniałem olej w 2022 roku, wtedy już wszystko było czystsze. Trochę sie rozpisałem, ostatnie pytanie, dla mnie tryb normalny "D" zmienia biegi na zbyt niskich obrotach, jest zbyt "eko" i na zbyt niskich też zrzuca... nie lubię jazdy emeryta, a ta skrzynia jest dodatkowo wolna i dlatego używam trybu ręcznego, czy jest możliwość przeprogramowania skrzyni biegów i przesunięcia "shift-pointów"? Auto jest po programie silnika i na hamowni wyrzuciło 180 KM i 310 Nm, najbardzie zadowolony jestem z tych Nm (50% więcej). Przywiązuję się do aut, muszę je naprawiać, bo jest zbyt ładne i w rzadkim kolorze

pozdro i nie strzelajcie za A4.